Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

tirsdag 18. januar 2011

Foto-fokus: TA KONTROLL

I dag kommer siste del i fotofokus serien vår. TANJA MYRBRÅTEN er fotograf, og hun gir noen usannsynlig fine tips til oss interiørbloggere. Særlig dette med å lære seg hvitbalanse kan utvide bloggesesongen både på høsten, vinteren og kvelden. Takk for at du deler Tanja, din blogg er til å drømme seg bort i!

Ta kontroll!


For å kunne utvikle seg og få til å ta de bildene man ønsker er det en ting man må gjøre. Få kontroll over kameraet, slik at du bestemmer hva som skal skje. Hvis man bare tar bilder på auto så er det stor mulighet for at du og kameraet ikke har helt samme agenda. Hvis man ønsker å prøve effekten av å bruke forskjellige blenderåpninger, så må man velge dette selv. På Canon har man alternativene: (usikker på hva de er på Nikon, skriv gjerne i kommentar feltet om du er eier av Nikon.)

Auto: kamera velger alt
M (manuell): her stiller du alt selv
AV: du velger blenderåpning (hvor mye som er i fokus på bildet)
TV: du velger lukkertid (lang lukkertid = bevegelsesuskarphet, kort lukkertid = hindrer bevegelsesuskarphet.)

Jeg vil anbefale å lese manualen som fulgte med kameraet, jeg vet at det er noe de fleste hører hele tiden, og som regel blir det ikke gjort. Der er også jeg skyldig og de første årene jeg hadde speilrefleks kamera så åpnet jeg ikke manualen en eneste gang tror jeg.

Det står faktisk veldig mye nyttig der, og er forklart forholdsvis enkelt. Om du ikke finner den igjen så finnes de fleste på nettet.

Har du kalibrert skjermen din?
For de som tar mye bilder, og også redigerer så vil jeg prate om skjerm kalibrering. Det er veldig mange som ikke vet at man kan/skal kalibrere data skjermen.

Dette gjøres for at fargene skal bli riktige. Spesielt på pc er det viktig. De er nesten alltid stilt inn slik at bildene får et blått skjær. Så om man rediger et bilde og lager det i gylne toner, så vil en som sittermed en kalibrert skjerm se fargene som orange/veeldig gule, og når du får printet din tilbake vil de også være veldig gule og annerledes enn det du så på skjermen. Her kan du lese litt mer om dette.

Lenger ned her viser jeg to bilder av kassen min med blader i gylden sort hvitt, om du ser disse som helt sort hvite, og det heller litt mot blått, så er det fordi du ikke har kalibrert skjermen.


Hvitbalanse!
Hvitbalansen i kameraet avgjør om fargetonene i bildet blir kalde (blå) eller varme (gule). Å ta bilder inne på kvelden er ikke alltid en fornøydelig opplevelse. Mange har nok opplevet at bildene blir veldig gule/orange.Dette kan lett forandres på. I kameraet kan du justere hvitbalansen (WB) til valgte forhåndsinnstillinger.

Når du tar bilder inne på kvelden kan det være lurt å velge instillingen som heter FLUORESCENT. Da vil ikke bildene bli så gule. Her vil jeg igjen nevne den fryktede;) manualen. Der står det enkelt forklart hvordan man forandrer hvitbalansen.


Blenderåpning!
Ved å velge selv hvilken blenderåpning man vil ha kan man gjøre mye spennende med bildene du tar. Her vil jeg anbefale å prøve seg frem. Som regel får man ikke gjort så mye galt med kameraet man har, og man utvikler seg mye ved å prøve og feile. Tenk deg ut på forhånd hva du vil oppnå, og prøv deg frem til du føler du har fått det til. Husk at det skal være moro, lek og prøv deg frem.

Forskjellige vinkler!
Her har jeg tatt bilde av samme hyllen, men ut fra fire forskjellige vinkler.


I fokus - ute av fokus!
Her har jeg tatt bilde av "hushjelpen" min ;) . Jeg har brukt blender 1.2 for å få henne i fokus og bakgrunnen veldig ute av fokus. Like etter dette bildet tok jeg ett hvor skapet bak var i fokus.Det kan gi en fin effekt når de er satt ved siden av hverandre.

Til slutt vil jeg bare si at bildene trenger ikke alltid være perfekte, i jakten på det perfekte snittet, uttrykket ,fargene og lyset så kan det faktisk hende man går glipp av det bildet som er perfekt akkurat da. Det er ikke alltid man kan ta bilder under perfekte forhold, og da må man bare omfavne det man har. Jo mer man øver på å ta bilder under de forholdene man ikke liker, jo bedre blir man på nettopp dette.

Bildene av kassen som jeg viser her er tatt kl. 21.00 på kvelden. Ikke akkurat min favoritt tid på vinteren når det gjelder lys, det er jo ikke eksisterende. Men som mange av dere så jobber jeg, og kan ikke vente med å ta bilder bare i helgene. Så det hender titt og ofte at jeg tar bilder selv om forholdene ikke er perfekte.


Foto-hilsen Tanja Myrbråten

17 kommentarer:

Janicke sa...

Veldig bra tips og råd om fotografering, Tania! Skal investere i et nytt speilrefleks-kamera og suger til meg all informasjon om fotografering for tiden. Kjempeenkle skritt-for-skritt tips som jeg helt klart tar med meg videre.

Til NIB: Tusen takk for en flott serie med foto-fokus. Dette håper jeg vil hjelpe til å heve kvaliteten på bloggen min :)

Unknown sa...

Veldig gode tips som jeg helt klart skal ta med meg på neste foto-shoot i heimen;)

Takk for at du deler!

Fru Lykle sa...

Takk for fine tips, eg lurar på korleis ein kalibrerer skjermen eg???

Unknown sa...

Jeg ser at linken til kalibrering av skjerm streiket ;) her er den:

http://www.abraforlag.no/pages/pages-digitalfotobok/digitalfoto-kalibrering-av-skjerm.html

( jeg klarer ikke lage fancy link her i kommentarfeltet så denne lange får duge :))

Du finner også masse nyttig om du googler kalibrere skjerm.

Stine S sa...

Det er helt supert med så fine tips! :) Jeg har nå lest hele serien fra ende til annen! Men i denne artikkelen der det står "Her kan du lese litt mer om dette."(Angående kalibrering av skjerm) finner jeg ikke noen linkk. Jeg lurer på om dette er en glipp?

hviit sa...

TUUUUUUUSEN TAKK TANJA! Ja det må skrives med store boskatver, for så glad er jeg :)

Unknown sa...

Ååå, så mange nyttige tips! Jeg har aldri prøvd å justere hvitbalansen på kameraet før, men det skal jeg teste ut nå. Takk for mange gode tips! Kjempemoro!

an-magritt sa...

Tanja, du er BEST! Og mitt store forbilde!

Unknown sa...

Tusen takk for supert innlegg! Jeg fikk speilrefleks kamera til jul, og er fast bestemt på å lese manualen;)

Ha en fin dag!
Hilsen Ellen Louise

Randi sa...

Nikon Har nesten de samme instillingene,

M= Manuell
A= samme som AV på canon
S= du velger hvor lang eksponeringen skal være...eller lukkertiden.
P= programautomatikk. Kameraet velger blender og lukkertid, du kontrollerer andre innstillinger.

Så har vi jo Auto.

Frøken Anker sa...

Utrolig inspirerende og pædagogisk viste eksempler. RIGTIG GODT! :-)

...og så er billederne super flotte

Birgitte/Frøken Anker

mi-rachel sa...

nydelig forklart og illustrert,tanja!

* albacrea * sa...

Hei! Jeg er en av de som hater å lese manualer!! Har kjøpt meg et speilreflekskamera, så all info dere eksperter deler her ute mottas med stor takk!! Så mye lettere å skjønne også :-)))

Anonym sa...

Fantastisk serie dette her! Jeg suger til meg alt:)
Hvilke objektiv bruker du til interiørbilder, Tanja?
Ser du nevner blenderåpning 1.2, hva slags objektiv er det?

Maria:)

Wimona sa...

Tusen takk for gode tips. De er veldig nyttig for en amatør som meg. Nå har jeg lest alle artikler om fototips og har prøvd meg fram. Med litt øving til så er auto knappen ubrukelig for meg.

Hilsen
Sassi

ANETTESHUS.COM sa...

Dette var SUPRE tips, Tanja! Ble så inspirert! Fant til og med fram den fryktede manualen - for første gang;)) Tenkte jeg skulle stille inn hvitbalansen på kameraet mitt. Men FLUORESCENT finner jeg ikke?! (har Canon) Bare custom WB eller WB shift/BKT - og DET skjønte jeg ingenting av?! *smiler*

Anette

Luksusdyret sa...

Takk for gode tips :)