Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

søndag 16. januar 2011

FOTO-FOKUS 3

Hei alle! Har dere hatt en god helg? Vi Nib-jentene har hatt en herlig helg, og i dag har vi vært på en aldri så liten roadtrip igjen! Et utrolig fint hjem, hos en vakker, søt og herlig interiørblogger. Skikkelig fotofokus denne helgen.

KJERSTIS LYKKE gir av sine tips i dag. Takk! Vi syns det Kjersti viser av forskjellig objektivbruk er spennende. Spennende å se hva interiørbloggerne har i verktøyboksen!

Jeg kategoriserer meg selv som en amatørfotograf, av den grunn at det jeg kan har jeg lært på egenhånd, gjennom den tiden jeg har blogget. Jeg har aldri gått noe foto - eller redigeringskurs, men det er et sterkt ønske. Jeg tror man kan komme langt med interesse og lidenskap for fotografering, og kan man tilføye litt kreativitet i tillegg, så kan man skapevirkelig flotte bilder.

Når det kommer til fotoutstyr, så har jeg en delt oppfatning om at det har mye å si for hvor bra bilder man kan ta. Det hjelper ikke med proffe objektiv dersom man ikke vet hvordan man håndterer dem, men dersom man kan litt basic kunnskap, er det klart at man kan heve kvaliteten på bildene. Også vi amatørfotografer! Før jeg begynte å blogge, brukte jeg kun autoinnstilling, men i dag bruker jeg bare manuell, og oppnår de bildene jeg ønsker ved prøving og feiling.

Selv har jeg helt frem til i fjor høst, tatt alle mine bilder med mitt tidligere kamera, Canon EOS 400D med standardobjektivet Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS. Et helt greit alternativ å starte med, både med tanke på pris og brukervennlighet. Objektivet har selvfølgelig store begrensninger når det kommer til zoom, lys, og dybdeskarphet,og dette oppdager man fort når man bytter til andre objektiv. Etter at jeg byttet, har det ligget brakk i skapet...

Jeg gikk over til et Canon 550D kamerahus, og investerte heller i et allroundobjektiv, som fungerer greit både hjemme, og på ferier der man gjerne ønsker større zoom. Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS er mitt standardobjektiv i dag, og du får det til under 4000,-. I tillegg har jeg kjøpt meg et objektiv med fast brennvidde, Canon EF 50mm f/1.8 II. Dette er det rimeligste og letteste av alle Canons objektiv, og er et fantastisk objektiv for nybegynnere. Det koster ikke mer enn 800,-, og gir virkelig valuta for pengene. Da jeg hadde mitt første kamera og standardobjektiv, investerte jeg i en ekstern blitz, som jeg syntes ga et mye mer relistisk lys en standard blitzen. Nå bruker jeg den ytterst sjelden. Dersom man i tillegg har et fotostativ, kan man stille inn på lengre lukkertid, og allikevel få skarpe og lyse bilder. Et stativ er et veldig godt hjelpemiddel, og selv synes jeg det åpnet en ny verden av muligheter.

Lys/kutting/støyende elementer
Et absolutt must er at dagslyset "treffer" rommet. Lyset kommer inn gjennom vinduet på venstre side, og det første bildet er tatt en time tidligere enn det til høyre. Jeg slår alltid av spotbelysningen når jeg tar bilder på kjøkkenet. Når man uansett får dagslyset, så er det ikke nødvendig, og jeg synes det gule lyset tar opp all oppmerksomhet. På bildet til høyre har jeg kuttet bildet litt i kantene. Kaffemaskinen (som står til venstre for brødboksen), gir bare en stygg skygge i bildet, og jeg synes også zinkboksen på toppen av hylla lager en finere "ramme" på bildet når den kuttes.

Objektiv Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS

Fokus/skarphet
På disse to bildene ønsker jeg å skape en effekt ved å fokusere på ett lite punkt, og la resten av bildetvære i ufokus/kornete. På den måten kan man fremheve ulike teksturer, og det skaper en dybde i bildet. På bilde nr to fokuserer jeg på den minste zinkboksen, og dets innhold.

Objektiv Canon EF 50mm f/1,8 II

Vinkel
Disse bildene har jeg tatt fra to ulike vinkler, på samme tidspunkt. Jeg mener ikke at det er noe feil med noen av dem, men vil vise at det kan gi bilder et nytt uttrykk ved å variere vinkelen.Spesielt når jeg lager collager (som vi bloggere ofte gjør), passer jeg på å ta mange bilder fra ulikevinkler, for å skape liv. Jeg ville aldri plassert disse to bildene ved siden av hverandre i en collage, da jeg synes de "dreper" hverandre litt. Her er de kun ment til å illustrere variasjon.

Objektiv Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS

Romfølelse
Hovedfokus i disse to bildene er henholdsvis skapet og trehylla. Men istedet for for å stille meg rett fremfor objektet, synes jeg det gir en helt annen dybde ved å la andre elementer (taklampe og puter), "trenge inn"i bildet. Dette er helt bevisst, og om du må opp på en stol, eller under et bord, så prøv deg frem og se ting med "nye øyne"

Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6

Ingen av bildene over redigert når det kommer til lys og farge. Generelt er det veldig lite jeg endrer bildene mine, bortsett fra å lysne dem. Selv bruker jeg Iphoto, Photoshop og Photoscape til bilderedigering.

Hilsen Kjerstis Lykke

17 kommentarer:

Anonym sa...

Fine tips, jeg har hverken et for godt kamerea eller bilderedigeringsprogram, men har snat bursdag, og det står høyt på ønskelisten!

Elin med Draumesidene sa...

Flotte tips! og enig; 18-200mm er eit superobjektiv! Bruker det til alle interiørbilda mine :) Du er så flink Kjersti! Og takk til NIB for desse strålande innlegga!

Klem E

Fru M sa...

Noen som vet om det finns det photoscape for mac? Mvh Å

Fru M sa...

Noen som vet om det finns det photoscape for mac? Mvh Å

Trine sa...

KJempeherlige tips :D
Kommer veldi godt me!
Tusen takk :)

Klæm

ANETTESHUS.COM sa...

Takk for supre fototips, Kjersti! Hadde jeg bare hatt tid til å "sette meg inn i" ALT sammen!? *sukk og smil* Får kanskje ønske meg Canons 18-200mm objektiv?!

KLEM KLEM:)

Mona Christin sa...

Veldig nyttige tips for min del. Fikk nytt Canon til jul, men den billigste utgaven. Må starte litt i det små. Men et bedre objektiv kunne jeg tenkt meg.

Takk for fototips. Det blir så enkelt å forstå ting når Kjersti forklarer. Godt jobba.

Klem Mona C

Fotograf Tanja Myrbråten sa...

flotte tips:) og bilder

Turid sa...

Tusen takk for flotte tips! dette hadde jeg virkelig nytte av :-)

Aina sa...

Hi! Thank you for your useful comments and sharing your beatiful house with us ! Regards!

NIB sa...

Fru M: Vet desv ikke. Men kanskje noen andre kjenner til om det fins Photoscape for Mac?

Anonym sa...

det enkle er ofte det beste.. meget grei forklaring som gikk rett inn her :) Takk !

manuela- Mrs Hardy sa...

Tusen takk til deg og tusen takk nib som har dette foto kurset!
Tar med meg alle gode tipsene!

Andregasellen sa...

Kjempebra at dere lager fotokurs, det er virkelig mye å lære her!Jeg tar i mot alle tipsene jeg kan få.

Sjarmerende-GJENBRUK sa...

Tusen takk for tips...skal ut å kjøpe 50mm f/1,8 II
Gleder meg til å prøve.
Fortsatt fin mandag...KLEM

Lykkehuset sa...

Her lærer jeg jammen MYE! Tusen takk!! klem Beth

mi-rachel sa...

bra tips,kjersti!:)