Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

mandag 7. juli 2008

Ukens diskusjonstema: Copyright?

Her på NIB og på forumet spør vi denne overskyede (hvertfall her jeg sitter) mandagen om copyright.

Hva er ditt standpunkt til å sette copyright på bloggbilder? Kjipt eller smart?

Kjør debatt :p

5 kommentarer:

tinemor sa...

Mange av oss legger inn inspirasjonsbilder vi har funnet på nettet, og det syns jeg er supert. Om man kan/har mulighet, er det fint om man nevner kilden.
Når det gjelder å kopiere bilder og ideer til andre her på bloggen, syns jeg ikke noe om det. Værtfall ikke uten å spørre bloggeren.
Vi er jo til innspirasjon til hverandre og det er supert! Men å blåkopiere noen syns jeg ikke om. Tenker da spesielt på de som lager ting her inne som de selger. De varene bør man ikke kopiere, uten tillatelse.

Bergheim sa...

Jeg merker bilder som jeg har tatt selv. de gangene jeg kommer på å gjøre det. Noen ganger kan det ta litt tid å redigere bilder før de lastes inn i bloggen. Jeg syns ikke det er riktig at andre bare skal kopiere mitt arbeid, om det nå så bare er av et bilde.
Ellers så finner man jo tusenvis av bilder på nettet som man bruker til inspirasjon. Jeg er nok ikke alltid like flink å oppgi kilder, men det er rett og slett fordi jeg glemmer av det.
Dette er et nødvendig tema egentlig. Kanskje man bør være mer bevisst i forhold til bilder man bruker i bloggen sin.

mali-mo sa...

Jeg bruker bare egne bilder i bloggen min, og det er et bevisst valg. Ikke fordi jeg har noe imot å låne av andre, det er en helt OK ting å gjøre, og da oppgir man fortrinnsvis kilden dersom det er mulig syns jeg. Men nettopp det å ta bilder er jo en av grunnene til at jeg blogger ;)

"Stjeling" og kopiering synes jeg ikke noe om. De av oss som lager ting selv har jo klekket ut en ide, eller et produkt og nedlagt mange timer i både ide, design, utforming og produksjon. Da synes jeg det blir feil at noen bare skal kopiere dette og presentere det som eget verk.

Kjenner litt på dette i forbindelse med at jeg har tenkt å åpne for salg av MINE egenproduserte ting på bloggen min...

Selvsagt blir vi alle inspirert av hverandre, En ide, en farge, en form, en sammensetning...som man synes er vakker, eller som inspirerer til videre arbeid.

Men det er forskjell på å la seg inspirere, eller få en ide, til å kopiere. Mener jeg. Grensene kan nok iblant være diffuse, men nettopp derfor synes jeg dette er et bra tema for diskusjon :)

Her inne i Blogglandia inspireres vi av hverandre i rikt monn, og det er jo ikke noe rart, for så mange kreative og flinke damer (og mann? menn?) samlet på ett sted tror jeg man skal lete lenge etter ;)

Christinas låvebutikk sa...

Jeg har ikke noe imot at noen låner mine bilder, men jeg liker å blir spurt først! Det er bare hyggelig!! Min blogg håper jeg er til inspirasjon!

Mokki sa...

Alle har opphavsrett til sine egne bilder - se åndsverksloven:
http://www.lovdata.no/cgi-wift/wiftldles?doc=/usr/www/lovdata/all/nl-19610512-002.html&dep=alle&emne=%c5ndsverkloven&
Dvs at det ikke er lov til å brukes andres bilder uavhengig om de har satt på "copyright" på bloggen sin eller ikke uten å be om tillatelse :) Nå kan man jo hvis man ønsker å tillate bruk av bildene sine feks sette inn en generell tillatelse, eller bruke Creative Commons rettigheter til bilder (se feks Wikipedia for en forklaring på Creative Commons). Men i utgangspunktet kan man ikke bruke andres bilder uten å spørre om lov uavhengig selv om det ikke står noe om det på bloggen (eller firmaenes hjemmesider)! Og fint er det for jeg ville blitt kjempesur om noen hadde tatt bilder fra min blogg for å snakke dritt om hvordan jeg har det hjemme - man kan jo ikke regne med at alle som henter bildene er snille og greie?