Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

torsdag 13. januar 2011

FOTO-FOKUS

Vi på NIB er opptatt av at det skal være morsomt med interiørblogging. At bloggingen skal spre glede og lekenhet. Foto er absolutt en av interiørbloggingens gleder. Vi har spurt noen interiørbloggere hvordan de tar bilder. Vi håper det kan gi inspirasjon og enda mer bloggeglede - de neste dagene har vi FOTO-FOKUS.

Først ut er fantastiske MI-RACHEL. Hun har en utrolig herlig blogg - klikk deg inn og nyt, etter at du har fått med deg hennes fototips:)

TIPS TIL INTERIØRBILDER:

Ha noe fint å ta bilde av!
Et fint interiør eller en pen gjenstand er et kjempe bra utgangspunkt for interiørbilder. De som er proffe interiørfotografer og som leverer bilder til magasiner /tar produktbilder er meget heldige. De har et supert utgangspunkt (i tillegg har de perfekte locations med masse lys)! Vi som er interiørbloggere har vel ikke akkurat samme utgangspunkt til enhver tid. Men det betyr IKKE at vi IKKE kan få til lekre interiørbilder! I dette innlegget har jeg bestemt meg for å ta bilde av en liten kosekrok oppe i loftstuen. Egentlig vil jeg vise det (nesten) nymalte golvet på loftet, men det gjør seg dårlig alene på bildene. Så jeg lager en kosekrok. Og stjeler noen stylingsstriks fra IfraLahell.

Less is more!
Dette er noe jeg som interiørblogger benytter meg mye av. Ofte blir en fristet til å vise alt. Ta med mye på hvert bilde. Det kan funke. Men jeg syns nesten alltid bildene blir strammere og mer estetisk fine om en ikke kliner til og viser alt. Det er nesten vanskeligere å la være noen ganger, men jeg syns definitvt det kan lønne seg. Jeg lar altså være å klemme inn bordet som står i loftstuen til vanlig. I tillegg tar jeg ned bildet på veggen bak. Jeg velger å ikke ta bilde av hele loftstuen, men kun denne kroken. Men for å få med det malte gulvet og for å gi bildene litt romfølelse tar jeg et oversiktsbilde av kroken. Det er ofte hensiktsmessig med oversiktsbilder om en vil vise et helt rom, gulv, tak og vegger.

Lyset!
Lys er jo grunnleggende for all fotografering. Fotografering betyr faktisk å male med lys (takk til mannen min). Drea har mange bra tips her. Jeg er alltid på jakt etter det naturlige lyset når jeg tar bilder i hjemmet mitt. Noen rom er svært dårlige i forhold til lys, uansett vær ute. Så hjemme hos meg har jeg noen favorittrom. Det er selvfølgelig de rommene med størst vinduer, og der hvor det kommer inn lys fra ulike retninger. Loftstuen som jeg skal ta bilde i nå har ikke kjempe store vinduer, men den får inn lys fra to retninger. I tillegg har den lyst gulv noe som også er med på å gjøre hele rommet lysere.


Bildet har mange skygger og ser litt for mørkt ut etter min mening. Jeg bestemmer meg for å vente til solen titter fram ute.


For en forskjell! Nesten alle stygge skygger er borte. Det lønner seg altså å vente på bra lys! Ikke enkelt for meg som er født utålmodig;) Bildet har noen forstyrrende element. Stikkontakten på veggen og nabohuset gjennom vinduet. Neste punkt blir derfor:

Få vekk urolige elementer!
Dette legger en ofte ikke merke til før etter at bildet er tatt. Derfor lønner det seg å sjekke bildene litt på skjermen på fotoapparatet før en sier seg ferdig. Jeg tar ned gardinen og tar bildet i en litt annen vinkel for å ikke få med så mye av stikkontakten.


Forstyrrende elementer borte. Må ha med et bilde til under dette punktet. Her ser en i enda større grad se hvor ødelgegende slike elementer kan være i et bilde.


Den sorte ledningen tar mye fokus, og stikkontakten på veggen gjør seg heller ikke så godt på bildet.

Detaljbilder!
Jeg liker å bruke og fylle på med detaljbilder. Ofte gir disse bildene et mer lekkert uttrykk, og sammen med et oversiktsbilde eller to gir en interiøret en fin helhet. Interiørmagasinene er veldig flinke på slike bilder. Ofte utstråler disse bildene mer stemning enn de store oversiktsbildene. Og stemning liker vi! Her må en tenke litt på komposisjon,og leke seg litt med ulike vinkler. Ofte ser en veldig fort hva som fungerer kompoisjonsmessig og hva som blir rotete/eller ser rart ut. Når jeg tar disse bildene flytter jeg gjerne litt på tingene for å så det til å se penere ut, og for å få bedre lys.


Her får jeg godt fram det malte gulvet som jeg i utgangspunktet ville vise.

Redigering!
Interiørbilder redigerer jeg omtrent ikke. Jeg ønsker at de skal se mest mulig naturlige ut, samt være "korrekte" i fargene. Ofte liker jeg å ta bildene litt overeksponerte. Da kan jeg dra litt ned på exposure i etterbehandlingen for å få mer korrekt eksponering. I motsatt fall,om bildene er litt undereksponerte, blir bildene for litt "kornete" /mye støy i de om jeg drar exposure opp i etterbehandlingen. Men det hender at jeg må gjøre det og.

Til slutt!
Interiørbilder handler jo og om personlig smak og hva en/hvilken stil en tiltrekkes av på interiørfronten. Et bilde trenger ihvertfall ikke være fototeknisk perfekt for at jeg skal ha glede av det og bli inspirert. Det gjelder både mine egne og andre sine bilder. Det viktigste er jo at en har glede av å ta slike bilder - og at en merker framgang på den fototekniske siden litt etter litt. Tar med et bilde helt slutt hvor jeg har forsøkt å bruke litt sånn "negativ space". Dette er en tøff effekt. Brukes ofte om en kun tar bilde av en eller få gjenstander. Men jeg syns jammen det var litt tøft på et litt større interiørbilde også. Så å prøve seg fram litt med komposisjon og vinkler kan lønne seg.


Er du intressert i å lære mer om kamerainnstillinger og tekniske deler av fotografering anbefaler jeg sterkt Dreas fotokurs her inne på NIB.

Hilsen Rachel. MI-RACHEL og GLEDELIG BRYLLUP

28 kommentarer:

MODERN COUNTRY sa...

Jeg synes selv skygger tilfører mer liv og kontraster i bildene. Bildet nummer to er i mine øyne litt overbelyst og konturene viskes bort. Så jeg liker det aller første bildet best. Men det er min smak. Ledningen og kontakten la jeg faktisk ikke merke til i det hele tatt, kanskje fordi annet var mer i fokus. Men kan godt skjønne at små detaljer som dette kan virke forstyrrende. Jeg driver selv og fjerner og legger til ting for at bildet skal få en bedre komposisjon. Uansett tar du vakre og ryddige bilder !

Jannicke sa...

flinke Rachel!!!! :o)

Love Peace Pionies sa...

ja flinke rachel!! tar med alle tips!

Anonym sa...

Tusen takk for fine tips! Du er veldig flink til å ta bilder :-)
Men jeg kan ta med meg de tipsene jeg kommer over, og strebe etter å bli bedre!

Hjem Kära Hjem/ Anna sa...

Gode tips!
Lyset her i Finnmark kan vi ikke gjøre mye med nå i mørkertiden, men detaljer som ledninger eller annet "unødvendig" ønsker jeg ikke på mine bilder. Jeg har SÅ MYE å lære videre, spesiellt med hvordan jeg skal komponere bildet riktig.

Duse Pasteller sa...

Takk for gode tips! De trengte jeg!!;)

Janni
Duse Pasteller

Anonym sa...

Dette var meget nyttig for meg! Jeg skal jobbe med saken, og håper jeg kan bli antatt på nib en dag, jeg også, det hadde vært veldig fint:)

j0rg1.no sa...

Bra innlegg, bra skrevet og riktig fokus! ;)

Mvh. interiørentusiast og fotograf

Unknown sa...

Gode tips Rachel, tusen takk! Det var bra sagt "male bildet med lys", for meg er lyset det viktigste i et foto, det er bare så trist i mørke tiden, jeg får jo bare tatt gode bilder i helgene. Takk igjen!

Camilla & Stig sa...

Tusen takk for brae tips. Satt og fiklet med kamera underveis, å det var virkelig til stor hjelp! takk takk:)

Bildene du tar er kjempeflotte, flink er du!

Den gamle stil-de svunne tider...VINTAGE sa...

Veldig gode tips, har merket meg flere av de selv før, og bilde nr 2 er mer i min smal enn bilde 1.Det ser mer profft ut, kjempe bra tips !!!

Unknown sa...

Flink du er :) flotte bilder og eksempler, og så må jeg skryte litt av det fiine gulvet, nice!

ABE sa...

Kjempebra tips. Jeg skjønner at jeg har en lang vei å gå :)

Min stil sa...

Heisan du og tusen takk for tips. Alltid kjekt med nye ideer og tips.
:) Susanne

KROnPRINSESSENE sa...

Så kjekk reportasje å lese!
Inspirerende med fototips for en nybegynner som meg...
Skal jammen inn på den siden du anbefaler.
Gleder meg til å nyte dine flotte bilder videre på MI-RACHEL :)
Klem May Helen

NiceArtLife.com sa...

Wonderful combination! This chair and room invites to read a good book or chat with your best friend. Great!

Behindabluedoor sa...

Flotte tips:))

Lise sa...

Supert med slike tips! :)

ANETTESHUS.COM sa...

FLOTTE tips, Rachel!!!

KLEM:)

Thelma Louise sa...

fine bilder og flotte tips..Bare en ting vi må ha i bakhodet..variasjon...Ofte syntes jeg den samme kroken går igjen hos mange bloggere til det kjedsommelige...man får kun se en flik av rommet...så klart i jaken på det perfekte bildet..Men er det det vi ønsker å se i hvert innlegg ?

God helg.:-)

Rosemary and thyme sa...

Takk for gode tips, Rachel!

Magne D. Antonsen sa...

Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt dette innlegget på helgens Lesernes VG nederst på VG-forsiden. Mi-Rachel, håper det er ok at jeg låner bilde ditt. God helg :-)

Anonym sa...

hvilken bok er det?

mi-rachel sa...

Hei Anonym!
Om du mener den boken som ligger oppslått på gulvet..så er det STYLING, Alexandra Villefrance og Margaret M de Lange. Den boken er kjempe fin.Små enkle stylingtips...og veldig inspirende bilder!

Hildemor sa...

takk for mangen gode tips, håper på mange flere:-).
og for hyggelig kommentar hos meg det setter jeg stor pris på:-).
Klem Hilde

Nin sa...

MANGE bra tips her!!Disse tar jeg med meg videre! :)Så kjekt at du deler med oss!

Mvh Nin

Dronning Maud sa...

Rachel er bare kjempeflink!!!!

Anne-Berte sa...

Mange gode tips for meg som har egen webside-legger ut bilder gjevnlig-skulle vel ha hatt et fotokurs ;-) Flotte bilder i bloggen din også!!