I dag er ANNE FRA MOSEPLASSEN tilbake og tar for seg våre elskede pelargonia. Jippi!
Foto: Wenche Scholl
Pelargonia har vært en meget populær plante blandt dere interiørbloggere en par sesonger nå, og i dag forteller jeg deg hvordan du bør stelle den nå fremover, og hvordan lage flere planter av plantene dine.
Pelargonia er en ønskedrøm av en plante for stuer og krukker, for den tåler tørr luft og lett distre vannere bedre en det meste annet som blomstrer. Planten kommer egentlig fra Sør-Afrika og har blitt dyrket som potte/ hageplante i Europa i flere hundre år.
Øverst: Dronning Ingrid. Nede: Gray Lady Plymouth. Foto: Wenche Scholl
Det finnes flere ulike sorter pelargonia. Den vanligeste er den zonale, det er den jeg viser frem i videoen under. Blomster og blader kommer i ulike farger og former. Om du er heldig kan du finne planter med flikete lyse blader som dufter, eller tofargede nesten runde blader samt de vanlige grønne naturligvis. Blomstene kan også variere endel, både i størrelse, form og farge. Så se deg rundt og velg en som passer for dine vinduer og krukker.
Pelargonia er enkel å stelle, men ettersom de ikke tåler frost så må de bo inne om vinteren. Nå har vi kommet så langt på året at det er på tide med en vårpuss, og videoen forklarer hvordan du gjør denne, samt hvordan du kan lage flere planter av planten din.
Dette bør du gjøre nå, se video for forklaring:
•Topp planten ved behov. Gir tettere plante og flere blomster
•Dersom du topper planten så kan du lage nye planter av avkappet, dvs sette stiklinger.
•Dersom det er tett med røtter i potten så bør du potte om.
•Sett planten lyst.
•Vann, men la den tørke lett ut mellom hver gang.
•Gi gjødsel, halv dose i starten.
Foto: Moseplassen
Å formere opp egne planter ved å sette stiklinger er artig og en billig måte å få ekstra planter til hagen, eller planter du kan bytte med andre. Som du ser av videoen er det enkelt å gjøre, og så må man bare ha litt tolmodighet med røttene. Pelargonia er relativt greit å rote, men om dette er første gang du stikker så vær heller glad for de som faktisk roter seg, fremfor å bli frustrert over det som ikke lykkes ;)
Slik steller du den til sommeren:
•Settes ut når det ikke lengere er nattefrost, husk å venne planten til tempratur og sol.
•Blomstrer mest i sol, men kan stå i skygge.
•Gjødsle, men ikke overdriv, da blir det kun blader.
•Vann jevnt, men la tørke lett ut mellom vanning. Liker absolutt ikke å være jevnt våt.
•Fjern hele blomsterstanden når den er avblomstret, gjør at den blomstrer kraftigere.
Hagehilsen fra ANNE PÅ MOSEPLASSEN.
Upptäck charmiga Göteborg
for 2 dager siden
7 kommentarer:
Herlige pelargonier. Tusen takk for flott bilde og lærerikt innlegg. Har hatt mange pelargonier opp gjennom årene, nå står en enslig i kjelleren og venter på å komme ut.(Pluss en duftpelargonia som har vokst seg ut over alle bredder;) Har tatt endel stiklinger og hatt mange på vinterlagring tidligere, men nå er kjelleren i bruk til annet, så det blir for varmt for overvintring. Det er greit å kjøpe nye om våren, de koster ikke så mye. Blir nok forhåpentligvis annerledes neste år, venter bare på lysthus/drivhus som skal bygges i sommer.
Klem fra Mona
så kjekke disse hageinnleggene!
ååå, det er vår!
føles iallefall sånn her i sandnes i dag :D
Så fantastisk!! Får reint vårstemning :-))
Ha en vidunderlig dag!
Klem W
Takk for et herlig vårlig innlegg med mange gode tips !!
Aina
Hyggelig at dere likte innlegget :)
Og hurra for våren! Det gjør godt å forberede plantene på sommersesongen, en får jo lyst til å ta frem sommerklær for seg selv også.
Gleder meg så veldig til vår, og til sommeren er her for fult! Og pass på å nyt den, for desverre varer den ikke like lenge som vinteren ;)
Legg inn en kommentar