Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

tirsdag 31. august 2010

Mali-mo gir deg lappedilla! DEL 1

Mali-mo har laget inspirasjonsinnlegg til oss. Kan det egentlig bli bedre? Vi Nib-jentene sier bare tusen, tusen takk - og lar Mali-mo "ta over":DEL 1: Lappedilla?

Det er sikkert flere enn meg som ser haugene med restestoffer tårne seg opp i hyller og skap. Samtidig har jeg i lengre tid kikket på de flotte teppene man får kjøpt. Disse koster jo imidlertid om ikke akkurat skjorten, så iallfall en god del. Hvorfor ikke lage et teppe selv, tekte jeg. Som sagt, så gjort, og "oppskriften" deler jeg gjerne med dere. Husk når du leser oppskriften at jeg ikke er noen proff "sydame"...men med litt innsatsvilje og noen timer foran symaskinen ble resultatet likevel bra ;)

Jeg bestemte først størrelsen på lappene. Jeg valgte å ha dem ganske små, slik at jeg fikk utnyttet biter av restestoff. Mine er derfor 12,5 cm hver vei.Etter å ha vasket opp alt stoffet jeg skulle bruke, strøk jeg det og kuttet det opp ved hjelp av en skjærematte og et hjul med kniv. Dette er en veldig arbeidsbesparende dings!

En kvelds arbeidsinnsats seinere lå så 150 lapper klare til å bli sydd sammen.Jeg er den heldige eier av en overlock-maskin, denne syr både sikksakk og rettsøm samtidig som den kutter kanten. Har du ikke en slik anbefaler jeg å først sy rettsømmen, og deretter sy kantene sammen med sikksakk. Du legger altså to lapper sammen, rette mot rette og syr en søm langs den ene kanten. Deretter syr du lapp nr 3 ved siden av nr 2, så nr 4 ved siden av nr 3, osv, til du har sydd sammen 15 lapper som nå danner en remse.

Jeg laget 10 slike remser. Deretter strøk jeg dem, før jeg så sydde disse 10 remsene sammen, slik at de nå danner en flate med 10 x 15 lapper. Det blir finest dersom man klarer å få sømmene til å stemme sånn noenlunde overens, synes jeg. Vær obs på at dette krever at man har vært nokså nøyaktig når man klippet / skar ut firkantene, og at man har sydd dem noenlunde beint sammen, med likt sømmonn på alle lappene. Det er også lurt å legge remsene ut på gulvet før du syr dem sammen, slik at du ser hvilke remser som passer best inntil hbverandre i forhold til farger og mønster.

Vips! Et teppe!

Eller iallfall nesten et teppe. Neste del av lappedilla blir en liten guide til hvordan jeg laget for og bakside.

Besøk Mali-mo på hennes vakre, inspirerende blogg.

Tekst og bilder: Mali-mo

11 kommentarer:

Bettum Villa sa...

Kjempe flott innlegg dette her!

Klem Madelén

Frihet-Natalie sa...

Dette blir et flott teppe!! Nydlige farger!!!

MARY PERNULA sa...

These are beautiful colors! HUGS MARY

hobbyvimsa sa...

Takk for tipset!!dette skla jeg prøve har lagd slike puter for mange år siden.Hvor får en tak i skjærebrett det virket jo kjekt?klem Linda:)

by BeaTell sa...

Nydelig teppe, så mange flotte stoffer da!!!

hilsen ei som holder på med sitt 2 lappeteppe. Rullekniv er tingen, absolutt!!!!

krinkelkroken sa...

Dette er inspirasjon ja, fikk veldig lyst å dra fram symaskinen, kanskje jeg skal gjøre et forsøk:)
Takk for tips I:)

Andregasellen sa...

Så lurt å gi et lite lappeteppekurs!Mange bloggedamer der ute som blir glad for det tenker jeg.Heldiggrisen som har overlock altså, jeg sitter og fikler med en gammel maskin.Tar dobbelt så lang tid jo!Blæ.
Ser ut som det blir et kjempefint lappeteppe:)

Ideastosteal sa...

Hei

Gjenbruk av materialer er bra!og så får man sitt eget unike teppe. Ser virkelig kjempefint ut.
En annen form for lappeteknikk kan du ser http://www.ideastosteal.com/2010/08/moderne-lappeteknikk/

Anonym sa...

That looks like a happy new quilt. Makes me want to start a new one.
Thank you for the inspiration!

Anonym sa...

That looks like a happy new quilt. Makes me want to start a new one.
Thank you for the inspiration!

Anonym sa...

That looks like a happy new quilt. Makes me want to start a new one.
Thank you for the inspiration!