Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

fredag 26. mars 2010

Dreas minifotokurs for NIB del 3

Drea er tilbake med 3. og siste del av kurset.

Komposisjon.

Hva er i grunn komposisjon? Hva betyr det? Jo, det betyr å «sette sammen ulike komponenter til en helhet.» For å komponere et bilde må man spørre seg hva man vil ha i fokus. Hva man vil ha frem i bildet, hva man vil at andre skal se. Hva man vil at andre skal tenke. Mange tenker at det ikke kan være så vanskelig å ta et bilde, men få tenker nok over hvor mye tanker som kan ligge bak. Hvor mye planlegging som kan ligge bak. At plasseringen av akkurat den koppen er nøye gjennomtenkt. Og for å planlegge slike ting må man nesten vite hvilke «komposisjonsregler» som finnes. Disse trenger man selvfølgelig ikke å følge, man kan jo gjøre helt motsatt om man vil også. Bryte alle regler, så lenge det er bevisst og gjennomtenkt med en god begrunnelse så kan bildet bli minst like bra av det.

Jeg kan begynne med en regel som er veldig kjent. Det gyldne snitt. Dette er rett og slett et oppdelingssystem som forteller hvor det er lurt å plassere motivet for å skape balanse i bildet. Man deler opp bildet som dette:


Foto: Nordstrand

Et eksempel på bruk av det gyldne snitt for å komponere et bilde er her:Her har jeg plassert koppen til siden i bildet, og ikke midt på. Det gjør bildet mye mer spennende.

Andre ganger kan det være mer virkningsfullt å plassere motivet i midten av bildet, spesielt om man går nært innpå. Dette gjelder selvfølgelig ikke bare portrettfotografering, men jeg har dessverre ikke rukket å ta interiørbilder til dette innlegget. Derfor blir eksempelet dette bildet:Dette bildet har også et annet viktig punkt når det kommer til komposisjon. Kontraster. Kontraster er med på å skape dybde i bildet. Noe som påvirker bildet mer enn vi kanskje er klar over er linjer. Visste du at horisontale linjer kan uttrykke fred, ro, stillhet og varighet, mens vertikale linjer kan uttrykke verdighet, styrke og kraft? Vertikale linjer i bildet gir med andre ord et litt sterkere og et mer «aktivt» uttrykk enn horisontale linjer. Diagonale linjer gir derimot en følelse av bevegelse.

Et eksempel på hvorfor jeg har valgt å ha dette bildet av meg selv i liggende format er for å formidle ro, fred og stillhet. Hadde jeg tatt bildet vertikalt hadde jeg kanskje ikke fått frem den samme følelsen, og bildet hadde mistet mye av meningen sin.Dette er også svært viktig i interiørfotografering. Hvis du skal ta bilder av et romantisk soverom som utsråler ro og stillhet så vil du helt sikkert formidle rett følelse. Da bør du ta bildene horisontalt, og se deg rundt omkring i rommet etter horisontale linjer du kan få frem.

Skal du derimot få frem et litt røft og kult uttrykk på et stilig gutterom bør du kanskje heller ta bilder vertikalt og se etter vertikale linjer. Eller du kan bruke vidvinkel – et virkemiddel som også er med på å skape et litt «tøft» uttrykk.

Proporsjoner er en annen ting man også må tenke litt på når man tar et bilde. Et bilde sier mye mer om man får frem proporsjonene, og sørger for at elementene fremhever hverandre.

Nå har jeg nevnt noen valg man må ta for å komponere et bilde. For det er valg det handler om. Å komponere er å velge hvordan man vil presentere et bilde. Et bra bilde skal tydelig vise at det er komponert – og ikke bare tatt vilkårlig. Det betyr ikke nødvendigvis at alle regler og virkemidler skal være tatt i bruk. Man kan gjøre det motsatte; bryte alle regler og gjøre motsatt av det man har lært. Det er allikevel viktig at andre kan forstå at det er bevisste valg, og at valgene faktisk gjør bildet til et bra bilde. Å ta et bra bilde er (i 90 % av alle tilfeller) med andre ord å vite hva man vil på forhånd!

Tusen takk Drea!

11 kommentarer:

MissMette sa...

Takk for supre tips ♥ elsker disse innleggene. Ha en fortsatt fin helg. Klem fra Mette

Fru Andersen sa...

Jeg knipser ofte bare i vei, men nå skal jeg forsøke å legge litt tanke bak knipsingen! Takk for gode tips!

Mette sa...

KJempeflotte tips! Foler jeg laerer mer og mer om fotografering og er blitt mer og mer kresen etter jeg startet bloggen!

Scandinavian Breeze sa...

Fint med sånne tips!
takk :-)

Den gode feen sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Den gode feen sa...

Hei hei, så fine tips :) Har aldri tenkt på dette med forskjellen i stemning alt etter om bildet er vertikalt eller horisontalt. Takk!

Og så et spørsmål til NIB-jentene. Blir det kåring av Interiørbloggeren 2009? Kom plutselig på at Emmeline fekk den tittelen et år, og at det i ettertid ikkje har vore fleire kåringar. Hadde ikkje det vore ein fin ting å ta opp igjen?

Full forståelse om dette inneber for myke arbeid altså !!!

Riktig god påske til dåko alle, klem frå Linda

NIB sa...

Hei hei Linda!
Det er noe på gang der - som du kanskje husker i høst da vi sendte en forespørsel, som enda ikke er satt ut i livet (TTT).

Grunnen er nok at det er mye jobb, veldig, veldig mye jobb, hehe.

Men som du skjønner - ikke lenge til det skjer noe i den retningen, selv om det kanskje ikke blir en kåring med bare en vinner:)

Den gode feen sa...

Kjempegreier. Eg forstår kjempegodt at de druknar i arbeid og at ting tar tid. Min skarve blogg tar jo også supermasse tid, og eg har berre meg sjølv å passe på ;) I denne anledning passar det jo kjempefint at eg skryter masse av dåko: er kjempeimponert over det de får til, får tid til og sida vert berre betre og betre. Genialt at de har hyra inn gjestebloggarar. Gledar meg til Huset ved Bekken kjem på banen :)

Diger klem frå Linda som blir pittelitt stressa av å lure på kva eg egentleg skreiv som svar på dei der spørsmåla i haust, he he.

Anonym sa...

Ros for interessante og lett tilgjengelige forklaringer!

Tøvsjur sa...

Kjempebra med fototips:)

Anonym sa...

når kommer siste del? :)