Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

onsdag 10. februar 2010

Copycats - nok en gang

Hver måned får vi mail om noe vi vet de aller fleste på NIB har måttet ta stilling til, før eller siden. Så dette er vel mer en påminner til alle våre nye medlemmer, mer enn et nytt diskusjonstema.

Her er en mail vi har fått:

"Må bare spørre om en sak, vet ikke hvordan dere stiller dere til det? Men har en jente i blogglandia, som kopierer alt jeg gjør på min blogg på sin egen blogg en uke eller to uker senere, er dette lov? Vet ikke hva dere sier eller gjør med det, men det er kanskje slik det er her.

Men veldig kjedelig, når jeg kommer med ideene også gjør hun det samme en liten stund senere. Men på en annen måte bør jeg jo være glad siden, det blir kopiert, det betyr at det er fint."

Å kopiere andre uten å oppgi at det er det en gjør, syns vi på NIB er dårlig bloggetikette.

Når det er sagt har vi selv opplevd å ha de samme ideene som en annen blogger - samtidig - uten engang ha vært inne hos den andre bloggeren. Anna og jeg hang feks identiske sommerfuglbilder på veggen omtrent samtidig. Når en tilhører samme stilretning, og kanskje finner inspirasjon på de samme stedene, kan gode hoder tenke likt samtidig. Derfor kan det jo være at dere bare har veldig lik smak - og det ikke er snakk om kopiering i det hele tatt. Vi kan på en måte ikke ta copyright på prikkete kopper, hihi.

En interiørblogg må ha som hovedhensikt å inspirere andre, og det å bli kopiert er vel det største komplimentet en kan få. Men da kan jo den som kopierer skrive at det er det de gjør, ellers blir det bare trist og nærere stjeling.

*lagt til: ser formuleringen kanskje var litt vag: En bør gi kreditt når en bevisst kopierer, og da mener jeg ikke at en syr en lik pute en gang, eller kjøper et teppe i samme farge. Det er vel hele hensikten med interiørblogging:) Når en bruker en blogg som inspirasjon for det meste en gjør på sin egen blogg, da syns jeg en bør kreditere. Uansett er det vel hyggelig å nevne hvor en har fått inspirasjon, hvis en lager noe en bevisst kopierer?*

Legg gjerne inn kommentar om hva du syns - selv om dette er et tema som stadig surrer her på NIB:)

49 kommentarer:

Alven sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Tee of Vinnord Cottage sa...

Nei vet dere hva?! Dette blir bare dumt... blogging skal være moro for den som blogger... og i andre omgang de som leser. Og jeg opplevd tusen ganger at jeg har en ide, som jeg lagrer i hukommelsen for å bruke senere. Deretter dukker ideen opp på en annen blogg før jeg får postet min. Skal jeg liksom ikke få bruke ideen min uten å gi "credit" til den andre bloggeren?!? Hallo...
Og hva om de dere kaller "copycats" ikke en gang VET at andre bloggere har gjort det samme?! For tro det eller ei, det er ikke ALLE som leser de "store" bloggene for eksempel... Dette blir bare teit... Vi har da vel ALLE tatt inspirasjon fra blader eller andre bloggere?! Er det ikke DERFOR vi blogger? Eller er det for å vise frem hvor mye "bedre" og "flinkere" eller "kreative" vi er enn alle andre?!??

Nå ble jeg skikkelig skuffa over dere i NIB faktisk....

Anonym sa...

Å kopiere synes jeg er fryktelig dårlig moral. Kreative jenter med mye drive bruker enormt mye tid på og skape noe unikt. Skal dette på en lettvint og rask måte bli kopiert, bør det personlig tas opp med vedkommende. Og hjelper ikke det bør det etterfølges videre. Selvsagt er det flott at noen blir Inspirert, men sørg da for at det du lager får en personlig og unik vri.

Belin bloggen sa...

Om man kopierer så syns jeg det burde være en selvfølge å skrive hvem de har hentet inspirasjon fra også.
Det ville hvert fall jeg ha gjort. Noe annet er jo direkte pinlig å bli "tatt i" og som dere skriver; dårlig bloggetikette.

Anonym sa...

Hvis noen lever av sine Ideer, selger de videre i egne butikker er det fryktelig og måtte bli kopiert!! Det kan ruinere en hel business. Folk må da vite om dette med copyright???

Kari

Laila sa...

Kunne ikke brydd meg mindre om jeg blir kopiert. Hvis man er redd for å bli kopiert, kan man rett og slett ikke legge det ut på den store verdensveven. Nei, da må man bare ha de gode idéene for seg selv...

Jeg har rett og slett vanskelig for å tro at noen interiørbloggere "finner opp kruttet" for å si det slik. Man blir inspirert av noe, og finner på noe, kanskje har noen laget det før, kanskje ikke. Og er det noe man ser og synes er genialt, og vil lage det selv, synes jeg det blir for dumt å kreditere noen for det. For tenkt om det ikke var denne personen heller som fant det opp? Skal man snoke seg bakover til man finner opphavskvinnen?

Nei, har sagt det før, er det noe man vil ha eneretten til, må man holde det tett til brystet og søke patent.

Ukjent sa...

En større uting i blogglandia er faktisk scannede og avfotograferte interiørmagasiner/bøker.

Ellers som bruker bilder fra nettbutikker/diverse uten å kreditere siden man har funnet bildene.

DET er brudd på copyrightloven det..

Tee of Vinnord Cottage sa...

Laila: Takk og lov... for ja... det er faktisk INGEN av oss som oppfinner kruttet... ha ha... hvem begynte gentlig å male møbler hvite!? Hmm... må vi nå gi credit til denne personen hver gang vi maler noe hvitt?!?? Ha ha... Eller om vi skulle være så uheldige å kjøpe like ting og blogg om dette... (henge ett bilde på veggen)... skal det også crediteres til førstemann? Rart butikker selger mer enn ETT Eksemplar du...

jeg gir meg over... Hvis noen blir inspirert av meg hadde jeg bare blitt glad... syns det hadde vært koselig, med eller uten noe slags credit... Vi har mange like tanker, tross alt...

Anonym sa...

Tee of Dragonfly :

Jeg tror nok ikke dette er snakk om maling av møbler, kjøpe like ting osv. Tror dette gjelder når du lager egne kort, syr egne produkter, maler bilder, lager smykker, dreier keramikk osv. Skikkelig håndarbeid som jenter sitter lenge og sliter med. Da kan man rett og slett ikke ta seg rettighetene til og bare kopiere dette for deretter og gi utrykk for at man har laget det selv!! Det går ikke, synes det er snevert og se det på en annen måte.


Kari

NIB sa...

Hei Tee!

Tror ikke det er meningen å gi kredit hvis du har hentet ideen selv - det er vel i de tilfellene hvor noen konsekvent og bevisst bruker en blogg som inspirasjon, og deretter lager innlegg som om det var hun selv som fant opp kruttet:)

Som skrevet - hele vitsen med en blogg må jo være å inspirere, så vi på NIB har et svææært avslappet forhold til kopiering. Det blir litt som å ta patent på prikkete kopper, hihi. Vi er nok i samme inspirasjonsflyt hele gjengen:)

ninabakke sa...

Så lenge man ikke stjeler andres bilder, tekst osv, så har man jo lov til å lage ting og legge ut uten at man må kreditere andre. Om man ikke vil det, kan man jo ikke legge ut sine ting på nett heller.

♥ Monica ♥ sa...

Jeg må si meg enig med alle som synes at det blir for dumt. Jeg hadde blitt kjempeglad om noen hadde blitt inspirert av noe jeg har laget (som jeg sikkert har blitt inspirert av hos noen andre) og "kopiert" det. Det betyr jo at flere liker det. Men å ta æren for det? Kunne ikke falt meg inn.

Jannickes Hjemmekos sa...

Jeg må si meg enig med flertallet av kommentarene over. Er det ikke slik at alle bloggere finner sin inspirasjon og idéer i stort sett de samme bladene/magasinene? Og ikke minst fra det store utland som f.eks Frankrike? For meg er det en glede om jeg med mitt blogginnlegg, kan gi andre mennesker et puff til å gjøre noe tilsvarende. Jeg leser Bolig pluss og får mye inspirasjon derfra - i likhet med mange, mange andre både bloggere og ikke bloggere. Dette blir like dumt som noe datteren min fortalte meg like etter jul. Hun (datter på 11 år) ønsket seg veldig en stripete hettejakke fra Bik Bok til jul. Hun fikk selvfølgelig det, men så fortalte hun meg at hun var usikker på hvordan et par av jentene på skolen kom til å reagere fordi hun hadde "hermet". Herre-min-hatt! Er det slik at når et par av jentene hadde fått slike hettejakker - da hadde de hevd på dem - og de som fikk dem litt senere "hermet"? Hørt slikt tull og tøys. Bik Bok vil vel helst at så mange som mulig går med deres populære klær.

Er ikke vi voksne mennesker som kan dele med andre? Og ikke minst glede oss over det? Hvis man ikke kan det, hvorfor publisere det i bloggen da? Smålighet har jeg lite til overs for - det burde vi vært foruten i Blogglandia. Men å kopiere andres bilder uten lov, det er noe helt annet som det burde fåtnsekvenser for deg som kopierer.

Har sett at det har dukket opp noen søte ugler i et par-tre blogger - har lyst til å sy en ugle-pute til datteren min, skal jeg da spørre disse bloggerne om jeg får lov til å sy en slik ugle-pute?

Kjente jeg ble litt provosert av dette.... men ha en fin onsdagskveld, det er godt at det snart er helg...

Laila sa...

Anonym: Det er litt vanskelig å uttale seg når man ikke helt vet hva det gjelder. Men jeg holder fast på at om man vil være sikker på at ingen kopierer ens idéer, kan man ikke gå ut og vise det.

F.eks har jeg nettopp laget meg en sengegavl. En skikkelig flott en som jeg måtte betalt mange tusen kr for hvis jeg skulle kjøpt den "ekte". Min ser like fin ut, jeg har brukt mange timer på å lage den. Skulle jeg da ikke kunne ta kredit for at jeg har laget den? Hvis jeg hadde hatt bloggen min ennå, kunne jeg gjerne vist et bilde eller link av den jeg ønsket meg, men MIN har jeg likevel laget selv. Jeg har funnet ut hvordan jeg måtte gå fram, og gjøre selve jobben. Og om da noen kom og laget en lik etter mine anvisninger (har faktisk lagt ut en tutorial på NybaktMamma forum), eller om de hadde funnet ut hvordan selv, så flott!!

Et eksempel til (OG HUSK AT JEG MENER AT DET ER OK Å KOPIERE NÅR DU LESER)
Jeg har et smykke jeg er veldig glad i. Jeg fikk det av mannen min, som bestilte det på nett. Det er laget av mannen til en norsk blogger. Unikt! Eller? Nei, plutselig fant jeg side opp og side ned av amerikanske produsenter av nesten identiske smykker. Som hadde laget disse lenger enn den Norske produsenten. Likevel forsto jeg det slik at dette var noe mannen til denne bloggeren hadde laget etter hennes idé. Og det stemmer helt sikkert. Hun har hatt en kjempefin idé. Men hun var ikke den eneste, og hun var ikke den første... Dermed er det ikke sagt at hun har gjort noe feil.

Går det ikke an å skrive på bloggen sin om man tar det ille opp å bli kopiert? Skrive at dette er min idé (opphavsrett) og at det ikke er lov å kopiere uten samtykke (copyright).

Men vær nå sikker på da, jenter, at det virkelig er din idé før du skriver noe. Ellers kan det bli du selv som sitter der med den "dårlige moralen".

Synes rett og slett dette blir for barnslig.

Jannickes Hjemmekos sa...

Gikk litt fort i svingene.. Skulle være fått konsekvenser for den...

Liv sa...

Jeg vet iallefall at hvis jeg hadde lest et bloggeinnlegg hvor jeg fikk inspirasjon til noe, så hadde jeg iallefall skrevet hvor inspirasjonen min kom fra. Da blir det jo på en måte et tips fra meg, om å besøke den andre siden :-)

At man faktisk handler de samme tingene og blogger om det, eller at man tilfeldigvis hadde et tips som noen andre har blogget om tidligere, det blir veldig vanskelig å holde rede på.

Men når man vet med seg selv at man har funnet tipset eller hva det måtte være, så synes jeg det må være hyggelig å ta med hvor inspirasjonen kom fra.

En helt annen ting er enerett på bilder. Da snakker vi helt andre lovbestemmelser.

Det koster ikke så mye å si ifra eller spørre, og så bevarer man freden, vet at man har gjort ting riktig, og hvem vet? kanskje man ender opp med flere bloggevenner også? Det er vel det viktgste vil nå jeg tro :-)

Ønsker alle en kjempefin kveld! :-)

Anonym sa...

Jannickes hjemmekos:

Det er ikke barnslig og reagere når det plutselig går utover lønninger og egen bedrift. Da er det snakk om mer enn bare "litt kopiering". Det er kanskje bedre og uttale seg om dette når du selv sitter i den samme situsjonen selv.

Kari

Jannickes Hjemmekos sa...

Kari - tror ikke du har forstått hva jeg mener. Ta for eksempel bestemorstepper som har gått som en farsott i lang tid. Hvem har opphavsrett til dem? Uglene som har dukket opp - hvis jeg ikke husker feil, hadde min venninne en slik på rommet sitt på nittensøttitallet - hvem har opphavsretten? Det handler om inspirasjon. Gi og ta - det er ikke snakk om å ta levebrødet fra noen, ihvertfall ikke fra min side. Da har jeg uttrykt meg feil, du misforstått - eller begge deler.

Malin sa...

En sak er hvis man bare rett og slett har samme idè helt tilfeldig, men noe annet er hvis man regelrett "stjeler" andres ideer konstant. Noen ganger er jeg innom blogger hvor jeg ser at ååh, så fine ting, de vil jeg også lage et innlegg om. Men de gangene skriver jeg på bloggen at jeg har vært inne hos den og den, og synes det var så fint at jeg også måtte lage et innlegg om det. Gjør man det på den måten synes jeg det er helt greit. Man må jo få vise sine lesere det man synes er fint.

MiaNostalgia sa...

Først og fremst er det umulig å være klar over hva de andre medbloggerene publiserer av innlegg til enhver tid.
Dernest får man inspirasjon fra hverandre, og det er jo en av tingene som er positivt med Blogglandia. MEN dersom det er en bestemt blogg som alltid publiserer omtrent identiske innlegg som en annen, så tyder vel det på at det ikke er tilfeldig. Da synes jeg at den som føler seg kopiert bør si fra til den det gjelder. Legg inn kommentar i kommentarfeltet hennes. Det vil kanskje stoppe kopieringen. Det er jo forskjell på å bli inspirert av andre, og det å kopiere noen. Tror de fleste vet hvor grensen går...

Hvis man henter bilder eller tekst direkte ut av en annens blogg (eller annet nettsted) bør man SELVSAGT opplyse om kilden. Og vet man ikke kilden, bør man skrive det slik at noen evt. kan opplyse om dette...

Alven sa...

Synes det er supert at man kan inspirere hverandre jeg :-)For min del er blogging kjempeinspirerende om jeg er den som lar meg inspirere eller om jeg er den som inspirerer :-) Tror ingen mener å ha opphavsrett på noe,men litt leit om noen lager ett levebrød av det man lager også er det noen som direkte kopierer og selger dette gjenntatte ganger...er vel det kari mener tror jeg :-) Tror det er mange damer her inne i bloggiaverden som kunne funnet opp kruttet jeg ;-) Smarte og flinke jenter :-) Og inspirerende ;-)

ide-puffen sa...

Hvis man vil være så unik at man ikke vil at andre skal like stilen eller ideen så må det ikke legges ut på bloggen. OG jeg er ny og finner inspirasjon hos mange bloggere.For meg ser det ut som veldig mange har samme farger, kopper, møbler, puter og hjerter osv. All kunst, stilarter og ideer kommer fra en eller annen og utvikles videre av andre. Dette gjelder faktisk hele samfunnet vårt.... så ta det litt rolig og hold det for dere selv om det skal være en hemmelig greie. MEN om man tar bilder uten referanse blir noe annet.Kopier gjerne det jeg gjør for jeg koser meg uansett med de tingene jeg lager, og liker flere det so go ahead! Ha en strålende kreativ kveld venner.
Hilsen
Randi.

Anonym sa...

Helt alvorlig jenter og damer!!
Er vel ingen som er så naiv og tror at en ikke blir kopiert hvis en publiserer på nett alt en lager??
Hva med alle oss som laget "egenprodusert" julepynt i november? Julestrømper, pyntede fyrstikkesker osv florerte i hele blogglandia...
Vi er vel alle copycats!
Hvis en vil ha det for seg selv får en ta patent på det og iallefall ikke legge det ut på nettet.
Ta det som et kompliment!!!

Tulip sa...

Hvis man er redd for at andre kopierer ideene en legger ut på en åpen blogg, bør en skrive at dette har en copyright på.
Vi må ikke glemme at etpostet innlegg på bloggen kan leses over hele verden!

Inspirasjon henter vi vel sammen alle rundt omkring, på blogger eller i interiørblader.

Er det ikke derfor vi blogger, damer??
la vær å legge ut de gode ideene deres om det er så ille at andre plukker opp samme ide, tenker iallefall jeg!

Er dessverre ikke alltid jeg husker hvilken blogg eller interiørblad jeg henter ideene fra, så ikke alltid jeg finner tilbake til rette blogg å linke til.

Jeg ville syntes det var hyggelig om noen fikk nytte av ideene jeg kom på!
Og...kjenner jeg har større bekymringer å ta silling til enn akkurat det!
ha en fin dag:)

Huset på Planen sa...

Jeg forstår at dersom man konsekvent blir kopiert, så er ikke det så veldig gøy. Samtidig er det forskjell på om selve innleggene blir kopiert, eller om det man lager - som er utgangspunkt for innleggene - som blir kopiert.

Dessuten finnes det da nyanser i dette. Noen ganger har man tenkt på et innlegg om et bestemt produkt, og ser at andre lager det samme. Andre ganger har man allerede laget noe med publisering frem i tid, og deretter oppdager at andre blogger det samme. Er det da kopiering? Nei, synes jeg. Jeg synes faktisk det er fint og interessant å se hvordan ulike bloggere blogger ulike ting. Man har forskjellig fokus, og det er det som gjør at vi er en gjeng med veldig forksjellige blogger/bloggere.

Jeg synes forresten NiB burde ta opp spørsmål vedrørende billedbruk. Det har jeg skrevet en del om i bloggen min, og jeg ser av kommentarene rundt omkring at det er et stort gap mellom det folk praktiserer og det som er lovlig. Men dette fortjener vel nesten et eget innlegg.

Tee of Vinnord Cottage sa...

Jeg merker at dette er sykt provoserende for min del... Jeg skjønner copyright retten. Jeg drev lenge med en internett bedrift og kjempet kamper for å bevare mine varer, som folk stjal ved å kopiere... men dette handler jo om hobbyer osv... Så hvis jeg ser ett eller annet i en butikk, men har ikke råd til å kjøpe dette. Kanskje jeg finner ut en måte å lage noe lignende, slik som Laila sin sengegavl... er dette da copycating? Nope... eller, hobbyer. Som foreksempel hjerter laget av tråd eller mose. Disse har jo dukket opp her og der. Noen selger de også (både i intreør/blomster burikk og privat). Men hvis jeg blir inspirert og lager slike hjerter selv og kanskje selger en og annen, skal jeg ikke få lov?!?? Det blir det samme som dette med lappetepper ja... de kan visst ikke selges av NOEN fordi en eller annen gammel dame i ungarn eller hawaii oppfant de en gang for 100 år siden... Vi er ALLE copycats...

blir helt matt... Jeg lager selv smykker av gamle fiskesluker. Dette er ganske unikt, jeg har ikke funnet noen andre som gjør det enda. Men skulle ØNSKE noen gjorde det jeg,, for å få nye ideer, inputs og noe å dele med!

Herremin...

Jeg var en gang medlem av en annen gruppe på nett, da jeg drev med pixel-art. Dette med copy og stjeling ble et STORT tema... og til slutt orket jeg ikke mer av bitching og krangel... så jeg sluttet. Holdt meg vekk en lang stund fra nett før jeg begynte å blogge. Jeg er så skuffet over at det begynner her også...
Og Nib, takk for svaret, og at dere ser "lett" på dette... gudskjelov.

Sjarmerende GJENBRUK sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Hvorfor blogger dere da, hvis ikke folk skal få ideer og inspirasjon.
Får litt sånn "bare se men ikke røre" følelse.

Tenk så godt vi har det som kan sitte å krangle om hvem sin puteide eller smykkeide det var.
Vi slipper iallfall å krangle om mat og tak over hodet. Dette blir for dumt.
Nyt at du ikke bare har ett hjem, men ett varmt og vakkert hjem, med mat på bordet en seng å sove i, tilogmed en vakker sengegavel har du. Å begynne å krangle om slike ting er nesten en skam!!

Anonym sa...

Hvorfor blogger dere da, hvis ikke folk skal få ideer og inspirasjon.
Får litt sånn "bare se men ikke røre" følelse.

Tenk så godt vi har det som kan sitte å krangle om hvem sin puteide eller smykkeide det var.
Vi slipper iallfall å krangle om mat og tak over hodet. Dette blir for dumt.
Nyt at du ikke bare har ett hjem, men ett varmt og vakkert hjem, med mat på bordet en seng å sove i, tilogmed en vakker sengegavel har du. Å begynne å krangle om slike ting er nesten en skam!!

Anonym sa...

oi, ser det innlegget ble postet litt mange ganger, er det noen som kan slette de overflødige samt dette?

Ukjent sa...

Man får ta patent på ting/ideer da, om man skal være så nøye på det ;)

Gro sa...

Kanskje man skal saksøke Panduro, Stoff og Stil og Clas Olhson i samme slengen? Disse selger jo strykeark og sjabloner, stoffmaling og annet kreativt utstyr som gjør det mulig å lage masse av disse tingene... Og scrappebloggen som daglig poster gammeldagse bilder har sagt at det er til fri bruk, og jeg VET at det er flere av nettbutikkene som produserer strykemerker selv basert på nettopp disse scrappebildene... Hvorfor skal ikke vi andre kreative mennesker få lage våre egne strykemerker, og sy puter, hjerter, vesker etc...? Gamle vinduer, hønsenetting, blonder,noteark og skodder - det er jo slik man lager stilen... Alle har sin vri på det hele mener nå jeg, men om noen skulle bli inspirert - ville jeg bare blitt overlykkelig - det er det som gjør at jeg blogger videre, faktisk!!! Og synes det er superkoselig å få kommentarer og mail om at jeg er til inspirasjon for andre! Jeg finner innimellom inspirasjon hos andre - og krediterer! f.eks har jeg referert til Hespe og Hulda!Prikkete kopper og Greengate er forløpig ikke en stor greie i mitt hus, men loppis er det masser av! Og loppis er det umulig å herme helt etter, vil jeg tro... Kan vi kanskje legge denne diskusjonen død snart nå? Kanskje vi skal godta at kreative mennesker med tilgang til internet leser blogger like mye som Vakre Hjem, Lev Landlig og JDL... Ta patent om du har noe du vil verne om - og for guds skyld - ikke blogg det før du har tjent nok penger på det produktet! Men de som kjøper det vil kanskje også herme...? Tja - thats life!

M sa...

Å kopiere andres innlegg og bilder ikke lov.....men å ha samme idèer kan jo faktisk skje....det har skjedd meg...
Jeg skrev et innlegg med en appell om å strikke noe til vanskeligstillte, og å samle sammen julegaver til neste år. Noe lunt,og kanskje noe varm drikke.. Like etter fikk jeg vite at en annen blogger, Laila-Karin,hadde skrevet nesten det samme før meg, og at en annen blogger hadde samlet inn klær til narkomane og delt ut sammen med varm drikke....
Jeg pleier å si at når man får en genial idè, så er det ganske sannsynlig at noen har hatt den før deg, eller samtidig som deg, men det er kanskje bare du som setter den ut i livet!
Vi surfer på SÅ mange interiørblogger, og leser interiørblader...og sanker inspirasjon alle veier, så det er slett ikke sikkert at en blogger kopierer en annen, men at idèene har kommet samtidig....Ikke rart, vi er jo så mange på NIB!!!! I tillegg har vi interiørbloggetrender som sprer seg, zinkhus, tallerkenhyller, wallwords, you name it....så det er kanskje viktig å huske på at det som legges ut på blogg, deles for alt det er verdt...Ta det heller som et kompliment at andre vil kopiere deg, det betyr at du har gjort noe bra!
Med mindre som sagt, det er snakk om kopiering av bilder og tekst!
M

M sa...

Ps.!
"Skuffet over NIB"? "don`t shoot the messenger"!

Løvetann sa...

Kjære vene jeg må nesten le. Hvor mange av bloggene er profesjonelle da? Jeg vet om et par stykker. Resten er helt vanlige jenter som forteller og viser frem det de har i hus og hjem.

I skolen er det av og til noen som sier at han eller hun hermer og da pleier jeg å si at det skal du jammen være glad for. Det betyr at du er så god at noen faktisk vil herme etter deg. La oss ikke bli sutrete og selvhøytidlig som jenter på 9 år med copyrigth på rosa prinsessetegning...

Nå har jeg blogget i ca 1 år og her forleden oppdaget jeg at noen hadde laget et ganske så likt innlegg som meg. Fordi jeg er så liten og ubetydelig i blogglandia måtte jeg bare tenke at det var egentlig litt kult.

Og til dere som er STORE; vel sånn er det å ha hundrevis av følgere som synes du er flink. Heldiggriser!

Ønsker alle en flott bloggevår! Kjekt med diskusjoner ;-)

Smil fra L

irina sa...

Vet ikke hva jeg skal si jeg.....når man har en interiørblogg å viser fram ting er det for å inspirere...slik at andre kan gjøre ...jeg vet ikke hvor mange som brukte mekonomen sølvspray til å spraye akkurat det jeg hadde gjort....men ærlig talt tenkte jeg ikke på det før nå. jeg personlig syns det er koslig at folk vil bruke mine ideree. Jeg ser på det som en ære !!
Og jeg er dypt takknemelig og ydmykt at noen vil det.

men når det er sagt har jeg engang sett en ide jeg gjorde på bloggen min. jeg referte da til det å det bladet å nr til det.
Men det er meg....jeg liker ikke å gjøre som alle jeg da....

men at flere kan få samme ide ...ja...mange ganger har jeg tenkt dette skal jeg gjøre...men så er det noen som har gjort det før meg. Og da må jeg la den historien farwe.

MVH irina

Unknown sa...

Min mening er at når man legger noe ut på nett er man aldri sikret mot folk som vil kopiere. Det tror jeg alle som legger ting ut på nettet er veldig klar over. Og etter min oppfatning var vel heller ikke spørsmålet i utgangspunktet om man skal få lov til å kopiere andres idéer eller ikke? Det må jo være lov til å herme når man ser noe fint som man har lyst til å prøve og lage selv.

Jeg syns likevel at det er fint å linke/kreditere den bloggeren/nettstedet der man har hentet sin inspirasjon fra, uansett om det er der opphavet til idéen kommer fra eller ikke. Helt enig med NIB, at det er hyggelig å nevne hvor en har hentet idéen fra hvis en lager noe en bevisst kopierer. Det er sånn jeg håper det kan være blant oss i NIB iallefall.

Jeg syns dere i NIB gjør en kjempebra jobb, og jeg er glad for at dere åpner opp for slike diskusjoner, selv om noen her syns det er teit. Jeg syns det er flott å gi folk muligheten til å si sin mening, hvor ulike de enn må være. Det er helt greit å være uenige, sånn er det her i verden. Men det er viktig at vi kan diskutere på en ordentlig og konstruktiv måte som de voksne menneskene vi er.

Christine sa...

Jeg synes faktisk det er viktigere å ta en debatt på dette med copyright på bilder! Å skrive "google" eller "weheartit" som kilde er faktisk ikke holdbart! Er veldig mye dårlig blogetikette her.. Bilder er copyrighta og jeg synes det er viktig at folk respekterer dette!

Agneta sa...

Jeg er enig med mange her, følte som flere andre jeg ble litt paff... Se på www.etsy.com eller for all del www.epla.no. Det kommer alltid å være kopier ute på markedet, hvorfor tro at bloggverden ikke kommer å ha det?

Og ja, jeg mener at kopiering får oss å strekke oss lenger og utvikle våre konsepter og ideer. Sunn konkrurranse! Jeg er emot patent... og er en open source tilhenger (men det er en annen sak, jeg vet:)

Men ja, selvsagt, hvis du tar en unik ide, lager en kopi og legger ut på bloggen så selvsagt sier man ifra vem man har fått ideen fra. Gi og ta! Uppmuntre, gi ros og rekommendere, da blir blogging, kreativitet og formgivning kul.

Unknown sa...

Jeg syns også at det hadde vært interessant å få vite litt mer om copyright på bilder lagt ut på nettet. Det er jo stadig diskusjoner om det rundtomkring på bloggene. :)

små og store drømmer sa...

Om man ikke ønsker å bli kopiert, så får man heller la være å ha blogg da.
Brukes bilder fra nettbutikker, interiørblader etc syntes jeg man skal legge ut en linje eller to om hvor bildene er hentet fra.
Bruker man bildene til en annen blogger burde man spørre om tilatelse også skrive hvilken blogg man har "lånt" bildet fra.

Om man gjør eller lager noe kreativt og andre velger å gjøre det samme, men viser det med egne bilder så syntes jeg ikke det gjør noe.
Ekstra hyggelig hadde det kanskje vært om man skrev hvilken blogg de ble inspirert av.

Hvis man er så redd for kopiering, etterligning og alt det der, dropp å blogg!!!

Man kan også gjøre som Jorid:
"Hvordan bedre sikre dine bilder på bloggen"
http://www.joridkvam.com/2009/04/hvordan-legge-til-signatur-skefelt.html

Camilla sa...

Her synes jeg det blir mye syunsing når det gjelder copyright og hva som faktisk er lov. Det er slik at alle bild er som ligger på nettet er beskyttet av opphavsretten. Blogging og nye medier er fortsatt så nytt at håndheving ikke er så streng som i andre medier. Loven om opphavsrett beskytter åndsverk.

Regelverket rundt opphavsrett skal både oppmuntre til å drive åndsproduksjon, samtidig som den skal hindre at andre plagierer og stjeler.

For at et bilde skal bli beskyttet av loven, må det være et ”verk” med en viss kvalitet. Resultat av en individuell og kunstnerisk eller intellektuell skapelsesprosess. Motiv eller teknikk er ikke beskyttet, bare den konkrete utformingen.

Alle bilder som ligger ute er faktisk eid av en eller annen. Unntak er hvis royalty frie bilder, eller nettsteder der det står spesifikt at det er fri bruk.

Dette er lovfestet i de fleste land, men problemet er jo at internett ikke bryr seg om landegrenser.

De aller fleste synes jo alikevel at det er stas når noen viser det de har laget (jeg tenker da på mer proffe ting), men ønsker jo at det blir opplyst om hvem som har laget det. Det blir jo en slags gratis markedsføring i bytte mot lån av bilde. :)

Puh.. :P

Anonym sa...

At dere gidder sier jeg.Jeg lover på tro og ære jeg skal ALDRI starte en såkalt interiørblogg!Det hele er bare for dumt!Og jeg lover jeg har ikke et "Skeidar hjem"..Jeg er bare sjokkert over alt som folk finner på og MÅ dele med andre.Det hele går ut på å overgå alle andre.ÅÅÅÅhhh så fint,hvor har du kjøpt det?ÅÅÅÅhhh du er såååå flink.Legg til noen bilder fra utenlanske blader,for mange (de fleste)uoppnålige å få tak i,det være seg pris eller toll/frakt.

Camilla sa...

Eh, ble noen skrivefeil. Ble nok skrevet litt fort. :P

NIB sa...

Anonym: På NIB finner du også massevis av blogger som ikke er såkalte "kjøpeblogger", men som bruker kreativitet og svært få midler til å skape orginale og personlige hjem.

Mange blogger om sine innkjøp også - og svært mange syns det er interessant. Men du trenger jo ikke lese akkurat de bloggene, hvis det ikke er noe for deg:):)

Anonym sa...

Jeg synes de fleste her inne på NIB ikke har så god forståelse på skillet mellom det og Inspirere og det og kopiere. Og bli inspirert er og finne sin egen identitet ut ifra en ide. Og kopiere er og lage noe som er helt identisk. Se og skjønn forskjellen!!

La luz del norte sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
La luz del norte sa...

Jeg synes debatten sporet litt av, jeg. Problemet til innsender var vel at en annen blogger nærmest kopierte hennes innlegg til sin egen blogg?

Det bra denne ordvekslingen har brakt på banen er kopiering av bilder, synes jeg! Christine har et viktig poeng om det med bruk av andres bilder. De gangene jeg har lånt bilder fra andre blogger har jeg alltid spurt først, og det er alltid satt i en sammenheng. Bruk av bilder fra produsenter/andre nettsteder etc. er jo kankje en sak NIB kunne skrevet noe om? Det er jo ikke lov uten tillatelse...

Hva gjelder lyd/musikk etc. gjelder faktisk det samme. Bruker du musikk andre har laget på bloggen din, bør du nok sørge for å betale TONO-avgift.

Desirée sa...

Tror ikke jeg hadde likt at samme person stadig vekk kopierte mine innlegg i bloggen, og det hadde vel ikke de fleste av oss. En og annen gang må man regne med at man poster nogenlunde om de samme tingene med flere andre, men bevisst kopiere en spesiell person... det er vel ikke god etikkette!