Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

mandag 23. november 2009

Hvor er nissene blitt av?

Jeg er en ganske fersk "husmor", så vi har ikke et stort lager av julepynt som skal opp på bestemte plasser enda. Men - vi har allerede to nisser som en tante i familien har strikket. Fantastiske! De skal opp til jul!


Nissepute hos HM home 99,-

Når jeg leser interiørmagasiner og ser på blogger rundt om slo deg meg plutselig. Hvor har alle nissene blitt av? Er det jeg som har mistet nissesynet eller har nissene forsvunnet helt ut av julepyntingen? Eller har interiørnorge latt nissene "dale ned i sjul" og lar dem stå fremme som alle tidligere år, men "glemmer" å vise bilder av dem?

Har vi forvist nissene, eller lurer de bak døren fortsatt?

19 kommentarer:

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Neimen såklart nissene er med,og ikke glemte jeg å fotografere dem i fjor:)

Siterer "Guldkant på livet" som så herlig skrev i fjor:...."va fasen, är man tomte så är man, det är JAG som är kungen till jul"!

Her er link til den posten for de som vil lese og nyte:
http://guldkantpalivet.blogspot.com/2008/12/julpiffat-i-lillstugans-gstrum.html

M sa...

Nisser er UT i år!
:D
Hjerter, pels og bling er in...har jeg hørt...kremt...

storeflittig sa...

for et herlig innlegg du viser til lisbeth! KUNGEN - rett og slett!!

Villmarkstausa sa...

Hei.
Nissene kommer de, det er bare litt tidlig ennå;-)

Ramme alvor sa...

;) Takk Gud at nissane har tatt sydenferie. Det har vore år eg har leita ei vekesvis etter ein einaste liten engel...90-talet gjekk hardt utøve englane...da einaste eg fann i Bergen og omegn eit år..var nissar med vejer...

... eg er i allefall glad englane har fått sin renessanse :)

MarnyAlice sa...

Lenge leve nissen, seier eg :) Både som julepynt og historie! Eg pyntar alltid med nissar i jula.

Klem M :)

Mettes lille verden... sa...

Nissene kommer nærmer jul :o) har masse nisser jeg, syns det er jul! Ser at trenden ikke er det nå, men dette er noe som kommer og går... Er også glad i engler, så hos meg blir det begge deler ;o) Klem fra Mette

frøken olsens drømmer sa...

ÅÅ jo da, det finnes MANGE Nisser
og jeg har mange av dem i butikken min ;))
Men kanskje ikke helt som det som var populære for noen år tibake...
Men Maileg nissene er kjempe skjønne og er Dansk Design og de blir bare mer og mer populære..Hvis du lurer på hvordan de ser ut,ja så ta en tur innom siden min og bla deg litt nedover så vil du se dem i fleng ;)))
Klem fra meg

TONE sa...

NISSER OG NISSER....jeg hadde overflod av NISSER når jeg vokste opp...så her er ikke mye av den sorten. Men barna har en hver som er hjemmelaget og de er så flotte...LYKKE TIL!!

Tone =)

Fjordheim sa...

Her i huset er det jul uten nisse.
Har vært det i mange år. Det er så mye annet fin pynt som jeg heller vil ha fremme.
Men da ungene var små ble det jo pyntet med nissene dei kom heim med fra barnehage og skole.

Mitt Empire sa...

En stund så det nesten ut som om det var nissen vi feiret på julaften, at det var hans bursdag, med krybben gjemt litt mellom alt. Slik var det iallefall hos "alle" gjennom hele min oppvekst. Og kanskje en engel eller to også...

Nå er det engler og det glade budskap som er viktig (hvis man ser på engleskarene i butikkene iallefall). Og det er vel derfor vi feirer jul? For å feire Jesu fødsel?

Eller, er det det gamle nordiske JOL vi feirer? Isåfall er det en lysfest, der vi feirer at solen "snur" og vi går mot lysere dager. Og det stemmer vel også godt med vår tolkning av jul? Masse lys overalt.

Og nissen? Hvor kom han fra? Det er jo (minst) to typer nisser, den norske nissen som man skulle stelle godt med, slik at han ikke laget krøll på gården, og den amerikanske som har sitt utspring i Sankt Nicolas, som delte ut gaver til barna på Sicilia rundt juletider (Som på amerikansk ble santa Claus). En veldig god tanke, og det er vel den nissen som egentlig deler ut gaver? Hvordan han fikk reinsdyr og begynte å reise verden rundt, aner jeg ikke, men kanskje Amerikanerne syntes det var litt dumt at bare barna på Sicilia skulle få? "ALLE MÅ FÅ"

Her hos oss er det en salig blanding, vi har en amerikansk nisse med rød drakt og sorte støvler, noen som er litt St. Nicolas aktige med mer katolsk utseende, noen hjemmelagede fjøsnisser i vadmel og strikkejakker. Det er som regel en amerikansk nisse som deler ut gaver, men han har noen ganger kommet i vadmel, kofte og tresko også.

I tillegg har vi to julekrybber, et par engler, noen reinsdyr, julekuler, kongler, masse lys, glitter, gull, røkelse (men ikke myrra, for det vet jeg ikke hva er); Ja hos oss er julen et sammensurium av tradisjoner og symboler.

DEILIG!!

Anonym sa...

Det er tydeligvis moter og trender innen julepynt også. Og nisser - de er nok ikke særlig IN for tiden. Nå skal det være engler!! Om englenes dominerende stilling skyldes at vi fokuserer mer på julens egentlige innhold (feiring av en kristen høytid), fremfor at det er nettopp engler som er in i interiørverden, det er jeg noe usikker på...
"bloggløs kommentator ;-)"

Frk. Maya sa...

Ånei da! Nissene er med, men det er jo bare november enda. De kommer de kommer! Jeg er ikke så veldig trendnisse når det gjelder jula, men veldig nissete...;D Håper på flere nisser på bloggene, de er jo så koselige:) Frem med nissene jenter!

Maya

trine sa...

Stakkars Nissen!!
Hvordan kan dere ta bort ham fra den norske julepyntingen?
Skal deres barn vokse opp uten å lage nisser av doruller,kongler,blikkbokser og melkekartonger som beundres av alle der de står høytidelige og skjeve på flygelet? Mine barns favoritt er den min mann laget i barnehaven-sekken er dobbelt så stor som nissen og han har høretelefoner av tannpastakorker på seg.
Men pass dere;den gamle norske nissens hevn over å ha blitt gjemt bort til fordel for franske madonnaer,krusifiks og jålete Maileg lissom nisser kan være at DERE blir sittende med skjegget i post kassen på julekvelden når dere pakker opp den ene gaven etter den andre med ting dere IKKE ønsker dere-som ikke kan byttes :))
Hihihihihhiiii

Ha en fin fin dag
Trine

PS. den lille nissen av eggekartong,sølvpapir og STOOOr lue av kreppapir som står oppå mac'en min-snek seg unna nedpakkingen i januar og har fått bo der siden-er sikker på at den nikket akkurat nå!

Tante Mimmi sa...

Nissen kjem på julafta! Kysser mamma, leverer gåver og dreg att!:)


"jeg såg mamma kysse nissen jeg...." trallalaaaa!
Me gjer som Märtha i år og! ;)

Linda aka Myrini sa...

Her i huset blir det landesorg hvis nissen forsvinner!
Mine nisser sitter nok på loftet enda og venter på å få komme ned i stua - jeg synes det er litt for tidlig å ta frem dem enda, men de kommer :)

Anonym sa...

All julepynt ligger forhåpentligvis på loft og i kjeller ennå. Min kalender viser frmdeles November.

Strikkelise sa...

Det er mote, ikke livssyn, det er jeg sikker på :)

Nisser har tilsynelatende vært "ute" i mange år. Tror det har noe med at "furu-helvete" har vært så uhipt som det kunne få blitt, og mye av det rustikke, tradisjonelle og bonderomantiske er borte/mindre synlig. Kanskje dette er en (litt treig) reaksjon etter midten på nittitallet da Lillehammer-OL ga oss en overdose telemarkski, knikkers og norske dalstrøk.
Nå skal det være fransk landstil hvis det i det hele tatt skal være "bondsk", eller shabby chic, eller noe annet hvitmalt.
De som liker farger er retrogjengen og den danskinspirerte lett bohemske gjengen, men ingen av dem er opptatt av nisser heller. De har evt. et litt ironisk forhold til hagenisser.

Stinemor sa...

Jeg liker EKTE nostalgi, dvs ting som er gamle på ordentlig og ikke bare ser sånn ut, og da er det så klart plass for nisser til jul :) Selv om mye av interiøret er forholdsvis "hipt", må jeg alltid ha en viss mengde antikviteter iblandet det hele. Så til jul kommer en gruppe koselige, gamle porselensnisser frem på hyllen. Da settes jeg rett tilbake til stemningen fra mormors jul...... mmmm! :)