Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

fredag 6. november 2009

Akutt: hvite laken?Eg er så heldig at eg har arva fleire skjønne laken og putevar med fantastiske broderi og mellomverk. Etter kva eg har sett på fleire nostalgiske bloggar er det ikkje grenser for kva desse handarbeida kan brukas til, men korleis får eg dei kvite?!

Etter år i kister og skåp er dei synleg gulna, og eg ettersøkjer no råd frå dykk om kva behandling dei treng for på ny å bli skinnande kvite.

På førehand TAKK!

Helsing frå Sjova i Ein heim blir til

11 kommentarer:

My little footprints sa...

Hei!
Alle gjør vi nok forskjellig, men dette er hva jeg gjør: JEg lar først det ligge i vann med Wanish oxy Action WHITE, drysser en del pulver sammen med det. Jeg lar det nok ligge ihvertfall 5 timer, kanskje over natten. Om det er noen flekker på, sprayer jeg de ekstra med Wanish spray flekkfjerner. Deretter skyller jeg det opp. Noen ganger lar jeg det da etterpå ligge i en bløt med Klorinvann. Da har det blitt hvitt. Vasker det i maskin etter dette.
Kanskje tungvindt, men det har fungert fint for meg :)

hvitstil.com/Christine sa...

På panduro fant jeg i går ett produkt som het
"Back to WHITE", har kjøpt men ikke testet ut enda!
Tidligere har jeg omtalt produktet back to black, som jeg har prøvd og synes er bra.

http://hvitstil.blogspot.com/2009/06/mirakelmiddel.html

Christine

hvitstil.com/Christine sa...

http://www.mamut.net/controls/shop/shops/12/8/productdet.asp?gid=66&subgid=0&wwwalias=prosal&pid=1981

Fant denne linken til produktet

hjem hos linda sa...

Hvis det er gamle ting ville jeg ikke brukt klorin! Men hvis det er ting med stødig stoff er klorin best....MEN ikke legg noe i bløt for det tåler nesten ingen stoffer lenger!!!Alt du skal ha bleket må på maskinvask for å beholde stoffet lengre....Heller to runder i vaskemaskinen enn å legge i bløt noe......Det er iallefall et tips fra meg!!

Ønsker deg lykke til og ta vare på det gamle du har!!
Klæm Linda

Lykken er... sa...

Holder med Linda der, ville nok ikke lagt de i bløtt. Jeg hadde nok tatt de i maskinen og brukt omo hvit i første omgang. Husk mykhetsmiddel for å skåne tøyet til bruk..lykke til :)

karoline Kjøs sa...

Jeg vasker dem i klorin, har ogå hatt mange som var nesten brune. tok dem i vaskemskina sammen med klorin og blenda. Skinnende hvite ble mine.

På landet sa...

Jeg brukte bakepulver på forklet til barnebunaden min, ble kritthvitt.

Lykke til

Mette sa...

Og kor mykje klorin bruker ein i ei maskin? Blander ein flytande blenda og klorin i ein vaskeball? Med helsing frå ei novise som har ei veldig gulna bunadsskjorte i lin.

Ellemeller sa...

For all del!! Bruk ikkje klorin på bunadsskjorte!

Då blir fibrane øydelagde og alt det fine handarbeidet vil vere til inga nytte. Dette vil sjølvsagt ikkje vise etter ein vask, men klorinen vil tære sund skjorta over tid.

Snakk med Husfliden, dei veit kva du skal gjere med skjorter av lin.

Anita

Ragnhild / Wallas Verden sa...

Dette driver jeg med hele tiden. Og bruker bare Wanish. Alle typene. Sprayer på flekker også er det pulver for bleiking om hele er gulnet og for flekker i tillegg til spryen om det er flekker. Også inn i maskinen med det. Det flotte med slike gamle hvite tekstiler er at det tåler koking. Så jeg kjører det på 60 grader. Er det ordtentlig gult og med kanskje lukt så kjører jeg det på 90 grader.

NB! Klorin kan gjøre tekstilene gule, også tærer det på fibrene, så det anbefaler jeg ikke.

Lykke til;)

Anonym sa...

Hvite laken, ingen sak det

Er nok litt gammeldags der gitt, men dette funker alltid. Jeg har kjøpt meg en litt stor gryte(kan godt være litt tynnbunnet). Jeg fyller kaldt vann i kjelen og tilsetter vaskepulver for hvitt tøy. Legger i tøyet som jeg ønsker skal bli hvitt og passer på at det bløtes helt. Setter kjelen til koking på komfyren og lar tøyet få et oppkok. Dersom det er veldig gult, ja kanskje nesten brunt, så lar jeg det koke ca. 1/2 time på litt svakere varme. Da er tøyet blitt hvitt som snø, mens kokevannet heller ser litt guffent ut. Så lar jeg det avkjøle seg en stund i kjelen. Enten skyller jeg det grunndig i vaskekummen mange ganger, eller så velger jeg et skylleprogram i maskinen. Dette er helt supert til alt av bomullslaken, hvite heklede gardiner, brikker, putevar, kluter som kan tåle kokvask. Det var slik bestemor gjorde det og slik har min mor alltid gjort det.