Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

mandag 12. oktober 2009

Nib-akutten: Stians stue

Vi fikk en morsom mail fra Stian for en stund siden. Han er en lærer i midten av 20 årene som "prøver å stable sammen en stue hvor man kan slappe av og få middagsgjester".

Her kommer vi inn: Kan vi hjelpe Stian som tidvis bor sammen med kjæresten sin å skape en litt mer hjemmekoselig stue?


"Jeg er i midten av 20-årene og jobber som lærer. Leiligheten deler jeg tidvis med kjæresten. Som student hadde jeg arbeidsplass i stuen; den er flyttet vekk derfra. Nå prøver jeg å stable på bena en stue hvor man kan slappe av og få middagsgjester.
  • Som det fremgår av bildet, har jeg foreløpig bare to spisestoler. Jeg skulle gjerne hatt totalt fire, men de har gått ut av produksjon, så jeg må kanskje gå til innkjøp av fire nye?
  • Sofaen trenger et par puter, gjerne i 40x60 for å passe til armlenet. Sofaen er nyinnkjøpt, men selv om denne er i romantisk stil, er det for å gjøre stuen mer hjemmekoselig, jeg ønsker ikke denne stilen i hele stuen.
  • Veggene er bare, og jeg har bestilt to bilder som går i svart, hvitt, grått og rødt, til å dekke langveggen. Ett er tiltenkt plassen over sofaen, det andre over spiseplassen. Her er bilde 1. Her er bilde 2. Fra allposters.com. Begge i str 61 cm*46 cm.Jeg tar gjerne imot innspill som ikke angår ting jeg har nevnt eksplisitt ovenfor, f.eks. om noen har forslag til andre lamper e.l., for at stuen skal få et helhetlig preg.

Jeg bor i Bergen, har tidvis tilgang på bil og kan være villig til å kjøpe brukt. Når det gjelder stil, så pleier jeg å kjøre ganske enkelt. Imidlertid trengs det noen flere ting i denne stuen for at det skal bli hjemmekoselig."

Jeg prøver å gi noen tips under, men hvis noen andre vil hjelpe Stian blir vi veldig glade!! De trenger IKKE ligne mine, for innredning er jo ingen eksakt kunnskap, hihi! Hvis du lager et innlegg, er det supert om du legger inn linken i kommentarfeltet:)

#1. Flytt sofaen 1 m frem.

Dette er en oppgave som krever null innsats og gir full uttelling. Bord og teppe følger med, slik at bordet står kant i kant med verandadøren (slik at det blir naturlig flyt ut døren). Dette skaper interesse i interiøret, i tillegg til at du kommer nærere tv.

# 2. Fyll tomrommet bak sofa.

Bak sofaen kan du sette eller henge gitarene dine. (se bilde 1). Kjøp en finerplate som du maler med tavlemaling. Heng 4 kroker på den, og fest i veggen. Heng opp dine 3 gitarer, og bruk den 4. kroken til å henge noe som kan pynte opp. Tavlemalingen er matt, og hvis du ikke ønsker svart, anbefaler jeg en helmatt farge på platen, siden du har svært mange blanke flater i interiøret allerede.

Hvis du ikke ønsker en slik løsning, ville jeg kjøpt et konsollbord/en lav bokhylle å ha inntil veggen bak sofaen. Bilde 2 viser en konsollbordløsning rett inntil sofaen. På bilde 3 ser du blomster og glassflaske på bokhylle eller konsoll som står inntil veggen.

En tredje mulighet er å plassere en eller to gulvlampe bak sofaen, og la de gi lys fremover.

På veggen ville jeg enten hengt bildet av Schubert ved pianoet til venstre (se bilde 3). Denne plasseringen skaper interesse når du har lite på veggen. Du kan også ha begge bildene over sofa. Det skaper balanse, og er mindre dristig. Du må uansett fylle veggene med mer enn et bilde, for å få en hjemmekoselig og lun følelse i stuen, etter min mening:)


Bilde 1 via Apartment therapy


Bilde 2 skannet fra boken "Domino the book of decorating" side 65


Bilde 3 via Skona Hem

# 3. Ta tilbake tv-veggen.

De aller fleste norske hjem har en tv-vegg, men de er svært sjeldent å se i interiørmagasiner. Her har du en hel vegg som kun har tv som fokus, og det ser ikke så hjemmekoselig ut. For å få riktig lyd av høytalerne dine skal de stå i ørehøyde for de som sitter i sofa, og pidestallene råder jeg deg til å ta bort. Tv er det faktisk ikke så farlig med, den kan plasseres både høyt og lavt uten at noen blir forstyrret av det.

Jeg har noen løsninger slik at du kan få en fin vegg, uten å ofre lyd eller bilde for interiøret:) Felles for disse løsningene er at vi prøver å "gjemme en elefant ved siden av en større elefant". Vi prøver altså å tone ned tv og høytalere, ved å innrede veggen også med andre elementer.

  • Kjøp en helt lik tvbenk, og sett den ved siden av den du har. Tenk på den nye store tvbenken din som en bokhylle, hvor du tilfeldigvis også får plass til dvd, blue ray, satelittmotaker, platespiller eller hva det måtte være. Noen bøker lar du stå, andre stabler du. Se bilde 4. Sett høytalerne på toppen av en bokstabel, en boks, en koffert eller en bunke med magasiner.

Bilde 4. Skannet fra boken "Domino the book of decorating" side 68
  • Alternativ to er å bytte tvbenken med en høy sjenk, et høyt konsollbord eller en bokhyllerekke. Eksempl: bilde 5. Da kan du sette høytalerne rett på sjenken, hvis den har god nok høyde.


Fru Pink har kjøkkenskap fra ikea, satt sammen til sjenk som tv står på. (rekken går langs hele veggen, og tv står litt lengre bort enn det du kan se her. bilde 6.) Jeg har konsollbord se bilde 7. Jeg har satt en vindunk på kofferten for å gi et eksempel på hvordan du kan sette høytalerne dine på en lav løsning. Det viktigste er å ikke se på tvbenken kun som et mediemøbel. Sett frem blomster, lys, familiebilder, bøker i stabler, magasiner, tegneserier, kunst og lignende. Ofte virker det som om folk tror at tv ikke tåler å stå sammen med pynt:):)


Bilde 6 (fru pink)


bilde 7 (storeflittig)

  • Alternativ 3 er å flytte tvbenken helt inn i kroken, feste høytalerne i veggen bak tv, og sett en stol, en kommode, et vitrineskap eller "hva som helst som er større enn en plante" der:)
  • På veggen bak ville jeg kjøpt bildehylle fra ikea, og satt utvalgte plater (fra samlingen din i kisten). En UVURDERLIG kilde til innredning! Lag to rader, la platene virkelig fylle veggen! I hyllene kan du også pynte med andre effekter - bilder av famile, postkort, trebokstaver, bøker du liker osv. Under ser du bare små bilder, men du ser hvordan det ville funket om du satt opp platene dine:)


Dette innlegget blir så langt at jeg stopper her, og legger ut resten utover i uken:) Det er mye mer.

17 kommentarer:

karianne på landet sa...

Så fint at det er en mann som tar seg så mye bry for å få det hjemmekoslig:)

Her kommer noen av mine meninger i alle fall:
1: JA! skaff deg 4 spisestuestoler, gjerne noen med stoffsete og rygg, f.eks henriksdal med blekinge hvit stoff fra IKEA eller noe lignende for å få det til å stå litt i stil til sofaen.
2:Bytt ut salongbordet med et hvitt et, bruk heller duk og pynt som lys, blomster osv. til å få farge. Stua er jo ikke så stor og dette hvil gi mer romfølelse. Det passer også bedre til sofaen etter min mening...
3: Kjøp enten et likt TVbord som du har så du får en lang skjenk, så kan du sette høytalerne oppå den på hver sin side av tv'n i stedefor. eller kjøp deg en lang enkel hvit skjenk som dekker omtrent hele den veggen. Da får du også mye mer oppbevaringsplass.
4:Når det gjerlder gitarene kan du f.eks. bruke PAX garderobeskap fra IKEA, de får man i 35cm dybde, så hvis du har plass kunne du satt det/de på den veggen bak spisestua inn mot kontoret. Og lage kroker inni så du får hengt de opp.
5: Mer på veggene, men det ser jeg at du har bestilt deg:)
6: Den lenestolen er sikkert god, men må innrømme at jeg ikke syns den var så pen...
7: Kjøp deg litt "stæsj" som du kan pynte med:) Er ikke mer enn litt lys og litt duker som skal til for å gjøre det 10 ganger så hjemmekoslig.
8: Riktig belysning er også noe som gjør det mer hjemmekoslig. Ha heller flere små lamper enn en stor! Hvis det er mulighet for det der syns jeg det kunne blitt fint med en lampe som hadde hengt over spisestubordet. En lampe hvedsidenav TV'n. Hengelamper i vinduene. Og leselampe vedsidenav sofaen.

Det ble veldig langt... Men det var nå litt av det jeg mente da:) Kunne sikkert skrivd 10 ganger så mye, men det skal dere sleppe.

Lykke til Stian!:)

Klemmer fra Karianne

Pink Lady sa...

Hei Stian!

Jeg tenker at det kanskje kunne vært fint med et lyst saueskinn for å myke opp den mørke lenestolen din? :)

Jeg har også noen enkle og rimelige spisestuestoler for salg. Samt salongbord, hjørnebord og tv bord i eik da jeg snart skal flytte. Jeg bor i Bergen og har bil så dette kan jeg ev kjøre til deg. Tror de møblene ville passet fint inn hos deg.

Du får gå inn på bloggen min og ta en titt så finner du nok de tingene jeg nevner:)

Mvh Pink Lady

Åpent hus sa...

Først må jeg si at denne karen har da et hjem langt over gjennomsnittet for andre menn i 20-årene! :) Og jeg syns du skal slippe å måtte ha duker for å gjøre det "koselig". Duker er veldig jentete, er det ikke? Men ellers har du fått mange gode tips allerede, både ift. veggene og belysning. Ikke glem spiseplasssen, da. Fire stoler kan være bra å ha. Velg noen som ikke ruver så mye, i og med at plassen ikke er så stor. Velg lyse farger, og kanskje unngå stoler med veldig høy rygg (De stjeler mye plass) Du bør også vurdere ei pendellampe (taklampe) over spiseplassen. Det er veldig samlende og stemningsskapende. Helst med dimmer på, som gir mulighet for godt "arbeidslys" eller stemningslys, alt etter som. Når gitarene finner en anna plass, kan du kanskje også tillate deg å flytte spisebordet lengre ut fra veggen, og sette de to ekstra stolene på kortsidene? DA snakker vi hyggelig spiseplass. :) Med noe fint på veggene på begge sider av bordet, fire stoler rundt, og ei fin taklampe m/ dimmer som kommer langt ned mot bordet, trengs det bare et fint "centerpiece" på bordet, så er du i boks!! :) For eks. fruktfat, et par telysholdere eller et stilig glassfat. Lykke til! Får vi se etterbildene også!! :)

Finding Me sa...

Noen forslag:
- flytt paa lenestolen ca 45 grader til den staar paa skraa inn mot bordet, saa den ikke staar paa linje med sofaen. Da blir det en koseligere foelelse i rommet.
Eller:
- flytt tv benken litt saa den staar i hjornet, og flytt sofaen saa ryggen til sofaen er mot spisestue bordet. Stolen kan staa i vindus-hjornet der sofaen begynner naa. Slik kan du faa delt opp rommet mellom stue/spisestue, og du faar ogsaa utsikt naar du sitter i sofaen.
Eller:
- bytt plass for sofa og tv vegg (og flytt stolen slik at den er i 45 graders vinkel til sofaen), det vil gi mer plass til spisegruppen. Du kan da ogsaa faa et hoyere skap (med glassdoerer?) mellom TV-benken og spisebordet, og plass til gitarene. Veggpynten over TV-benken ser ut som om den kan passe fint til aa henge over sofaen ogsaa.

Synes bildelistene er en god ide, og en duk + blomster/en plante/lys ville vert fint paa bordene (lys duk paa stuebordet og moerk duk paa spisebordet for aa binde allt sammen). Og et par puter i sofaen, pluss et pledd hengende over ene armlenet og en lys pute i stolen.

Lykke til! Haaper du sender inn oppdaterte bilder.

Finding Me sa...

Mente ogsaa aa si at dukene godt kan vaere 'runners' (husker ikke hva det heter paa norsk - men lange smale 'duker'. De kan godt vaere i litt roft materiale). Og paa spisebordet kan det vaere fint med et fruktfat som blikkfang.

Dagny @ Beautiful Living sa...

Stian, her ville jeg fulgt tipsene til Storeflittig! Synes hun har funnet den perfekte miksen av maskulint og feminint for deg. Ideen med å flytte sofaen fremover i rommet, og henge gitarene på veggen bak, synes jeg er veldig god.

Du trenger også mer på veggene, men ikke forhast deg, vent til du finner ting som betyr noe. Synes bildene du allerede har valgt fra allposters er veldig gode. Husk på god innramming, det kan virkelig gjøre underverker!

Når det gjelder stolen din, ville jeg byttet den ut med en safaristol. Den blir en kul kontrast til den romantiske sofaen:
http://lauritz.com/Item/Item.aspx?LanguageId=5&ItemId=1680829&nBids=5&ReturnUrl=http://lauritz.com/ItemList/ItemList.aspx%3fLanguageId%3d5%26DC%3d1%26CPIn%3d1%26ISz%3d0%26PSz%3d100%26PSzG%3d6%26SO%3d3%26ST%3d0%26IgId%3d107%26TTyp%3d0%26TVal%3d0%26FLId%3d5%26FCId%3d6%26FText%3d%26LLan%3dFalse%26Vat%3d0%26sflang%3den%231680829EndTagRU&sflang=en

(veeldig lang link, hvis den ikke kommer opp, er det varenummer 1680829 på lauritz.com. Koster for øyeblikket ca 420 NOK.) Disse ser harde ut, men er overraskende gode å sitte i. Lignende alternativer kan være varenr 1675238 eller 1674939.

Dagny @ Beautiful Living sa...

Det er forresten også en safaristol på bna.no som holder til i Oslo/Bærum (frakt vil være langt rimeligere fra disse): https://www.bna.no/#objpage&49820@

Anna sa...

Jeg syntes også tipsene til storeflittig var bra! Det gitartipset skal jeg jammen ta til kontoret til min mann! Og høytalertipsene! (eneste er at høytalere helst ikke skal stå på et underlag som bøker el for optimal lyd, de må enten stå på stativ el. spikes eller henge på vegg, ellers taper lyden seg!

Anonym sa...

Så bra med en mann som aktivt interesserer seg for interiør! ;)

Mine råd er som følger:

1) Fire spisestuestoler er et must. Gilbert spisestuestoler fra IKEA er enkle og stilige, og de passer inn i både et feminint og maskulint miljø. Nøytrale med andre ord.

2) Angående sofaen din. Jeg må være ærlig og si at det blomstrete trekket ikke er veldig heldig... En hjemmekoselig følelse som du etterlyser er ikke avhengig av blomstermønster. Et nytt trekk koster ikke all verdens, kjøp et ensfarget trekk, gjerne mørkegrått. Da kan du heller variere med forskjellige tekstiler på putene og kanskje et pledd.

3) Sett høytalerne inn mot veggen. Går det an å ta av stativet under? Hvis du hadde hatt en litt lenger tv-benk (f.eks moduler fra Bestå-serien fra IKEA i hvit høyglans), kunne du satt selve høytalerne oppå på siden av tv'n hvis du fjerner stativet under.

4) Bildene over tv'n liker jeg veldig godt! De gir et moderne preg og en frisk farge! Denne fargen kan du plukke opp i annet tilbehør, som puter og lignende. Men da må du som sagt droppe sofatrekket... ;)

5) Sofabord, kjøp Imfors fra Ikea. Det vil matche både spisebordet og tv-benken.

Det var mine råd sånn i farten. Jeg liker det moderne og stilrene, og jeg kan garantere deg at moderne og stilrent ikke trenger å bety at det ikke er hjemmekoselig. :)

Lykek til og oppdater oss gjerne når du har gjort forandringene!

Maria

Ingunn sa...

Så artig å lese så mange gode råd. Jeg er imponert. Jeg må si at min største råd er å selge sofaen og kjøpe en lys og litt mindre romantisk - gjerne i et stoff som er lett å tørke av. Vi elsker vår sofa. Se gjerne her: http://hjemmetsgleder.blogspot.com/2009/07/sofan-med-nye-puter.html

Lykke til!

Varm klem ingunn

Anonym sa...

Takk for innlegget og innspillene så langt! Ser spent frem til fortsettelsen!

Jeg kommer antakeligvis til å ta meg god tid med å finne noen gode løsninger.

Kommer tilbake med bilder på sikt.

Stian

Anonym sa...

En liten kommentar til det som ble sagt om at høyttalere bør stå i ørehøyde. Det er en vanlig oppfatning, men den har absolutt ingenting for seg (heldigvis!) Det tar bokstavelig talt bare sekunder å instille seg på en annen høyde, selv ved ekstrem plassering. Tenk på verdens store opera og konsert-hus, der man fra mang en eksklusiv losje ser bratt ned på orkesteret. Og de som har hørt de fremragende "gulvliste-høyttalerne" til legendariske Stig Carlson, eller har besøkt noen som har fått til en vellykked lyd med høyttalerne helt oppe ved taklista, vil vite hva jeg snakker om. (I et såpass lite rom som ditt, Stian, vil jeg dog nølt litt med å gå helt opptil taket; det blir kanskje for bratt tross alt). Det som er mye viktigere er å legge merke til om man får en håpløs, overdreven bass ved å plassere stativhøyttalere for nær rommets hjørner eller inn i bokhyller, og lignende. Desverre har bass og diskantkontrollen i mange tilfeller forsvunnet fra dagens forsterkere. En elegant løsning i ditt tilfelle ville være å skjære ut rektangler i veggen inn mot soverummet, og plassere høyttalerne der, fronten i plan med veggen og dekket av et akustisk transparent stoff av samme farge som veggen. Men man bør isolere dem mot veggen med myk gummi, så ikke store veggflater begynner å vibrere med musikken. Alle høyttalere gir fra seg vibrasjoner med mikroskopisk amplitude: Den er lite hørbar i seg selv, det er liksom en stemmegaffel som du hører først når du setter den mot en bordplate eller lignende. Den bakre del som blir synlig i soverummet kan du feste en hylle på, eller noe. Du har utvilomt gode høyttalere, men om noen år er de sikkert 'nedskrevet', jeg ville ikke vært redd for å klaske maling eller tapet på dem. Lyd og akkustikk har vært min lidenskap i flere ti-år, så du har forhåpenltigvis en viss forståelse for at jeg skriver så mye om høyttalerne. Jeg tør heller ikke skrive om så mye annet, da jeg hører til den lille minoriteten som ikke liker bilder på veggen, eller gardiner, og som vil ha mest mulig nakne hvite vegger (eller tapetisert med alumniniumsfolie som jeg har begynt å drømme om), opplyst av dagslyslamper uten lampeskjærm, noe de fleste finner lite stemingsfullt. men som får MEG i godt humør. Gjester kan man alltids bringe i stemning med stearinglys og/eller fyrverkeri. Fin utsikt du har, forresten. Lykke til, ta det i passelige porsjoner og ha det gøy.

Anonym sa...

PS
"Stearinglys" er en ny type levende lys som ikke så mange har hørt om enda. (minner til forveksling om vanlige stearinlys).

Anonym sa...

Kjøp nytt trekk til sofaen! Og finn heller noen fine (maskuline) puter... og ha flere planter istedetfor rosemønster.

Jeg syns ikke du skal ta sofaen lengre frem - da mister du mulighet til å samles rundt bordet når det er mange innom på fest, som vi i tjueårene gjerne har. Finn en annen lampe enn IKEA-lampen til 98,- i hjørnet. Du har masse spisse kanter, finn noe som er mykt.

Jeg syns heller ikke at du skal ha så mange duker, men et teppe under spisebordet kan hjelpe. Og noe pynt på bordet f eks. Åhlens har mye som er enkelt. Velg deg to farger som går igjen, f eks blå og brun. Om du kjøper blått trekk, kan du ha brune puter, noen blå telysestaker, blå el brune blomsterpotter...

Anonym sa...

Vi har jo alle ulik smak, og det viktigste er at du trivst i ditt eget hjem!
Det er vanskelig å gi råd som ikke er preget av ens egen smak og egne preferanser. Det kan se ut til at alle veldig gjerne vil at du skal ha det slik de selv ville hatt det hjemme i sin egen stue.

Jeg synst sofaen din var veldig fin, dette kan vere fordi jeg selv er veldig begeistret for den romantiske stilen. Og siden du også deler denne leiligheten med din kjæreste trenger du da ikke bytte trekk. Hvem har sagt at ikke blomster kan være guttete!?
Du etterlyser puter. Her ville jeg kanskje ha gått til innkjøp av noen ensfargede, enten svarte eller hvite puter. viss du ikke finner noen du liker i butikken kunne du ha kjøpt stoff og sydd dine egne evt fått noen andre til å sy dem for deg ;)

En idé kan være å dele opp rommet på en eller annen måte siden det er så stort og alt er samlet på en flate. Du kunne feks ha kjøpt en hylle som sto ut i rommet. Med en romdeler fra ikea kunne du feks fått skilt stuen fra spisestuen.

Du etterlyser hjemmekosen. Spør du meg er en duk på spisebordet alfa omega for hjemmkosen. Et fruktfat og noen lys på spisebordet vil vere med på å skape steming. Et alternativ til en lampe over bordet kan vere en lysekrone med levende lys.

Bilder på veggene er også viktig for å skape en hjemmekoselig stue. Jeg likte veldig godt de to bildene du allerede har gått til innkjøp av. Tror nesten jeg må ta meg en kikk innom allposters selv :)

Medieveggen dominerer i rommet. Viss det ikke ødelegger for lyden ville jeg ha satt høytalerene på benken hvor fjernsynet står og kanskje gått til innkjøp av en forlenget utgave av denne.

Lykke til med interiørprosjektet Stian!!
Håper vi får se hvordan du får det til slutt.

Mvh. Sofia

Elisabeth sa...

Mine tips:
-Bytt trekket på sofaen (Ikea har et passende mørkegrått som gjør seg fint med fargene i bildene + mørkeblå puter)
-Ikke har altfor mange farger. Mørkeblått, grått, mørkebrunt og rødoransje samt noen grønne planter (eventuelt gråbrune kvister for en mer moderne stil) kan bli stilig i din stue dersom du ønsker en stram og moderne stil.
-Jeg ville skaffet en ny TV-benk, eventuelt malt den om til svart.
-En bokhylle som Ikeas expedit passer fint som romdeler mellom spiserom og stue. Hva med expedit i samme mørkebrune farge som stuebordet?
-Nye gardiner!
-Du behøver ikke nødvendigvis å ha fire like spisestuestoler. Det er kult med litt forskjellige stoler som likevel minner om hverandre og passer sammen. Jeg ville dog kjøpt et nytt spisestuebord.
-Nye lamper. Hva med noen industrielle, enkle lamper i matt grå eller rustrødt?
-Finn en stil du liker og la deg inspirere. apartmenttherapy.com, livingetc.com og skonahem.com er sider med mye inspirasjon.

ingridmarie sa...

Hei Stian! Nå ble jeg litt lattermild her jeg sitter og leser :) Ser nemlig av utsikt og inne i leiligheten at du bor i akkurat det samme sameiget som vi , dessverre, måtte flytte fra, da vi ble fire i familien :) Skal legge ut bilder fra hvordan vi hadde det i leiligheten i et innlegg snarlig, men nå er jeg ikke på hjemmepc, der bildene ligger :) Tipper du får det alle tiders! En super leilighet, kanskje byens beste utsikt og hyggeligt nabolag har du fått! :) Helsing fra IngridMarie i Den hemmelige hagen