Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

torsdag 6. januar 2011

HAGEN - NÅ

I dag viser Anne oss hvordan vi kan lage lyslykter. Anne fra Moseplassen er vår faste hageekspert, og hun hjelper oss en gang i måneden med å trekke hagen og uteliv inn i vår interiørverden.

LYSLYKT

Ahhh, vinter :)

Vinter = kulde, og kulde kan være veldig kjekt. Uteområdene trylles hvite og vakre, og du får en grunn til å gå med fargefriske luer og skjerf. Kulden kan også utnyttes til å lage islykter, så i dag viser jeg deg fire ulike måter å lage islykt på og også noen tips til dekorering av de. Håper det kan gi deg inspirasjon til dine egne kreasjoner.
Lykten er laget i en form sammen med orekongler. Står på fat pyntet med mose.

4 METODER

1. Bare bøtte:

De fleste har vel laget en islykt ved å helle vann i en bøtte. Metoden har den fordelen at det krever minimalt med utstyr, alle har en skurebøtte. Lyktene blir kjempefine de, men dessverre har metoden to ulemper ved seg. Den krever gjetting i forhold til hvor lenge den må stå, og er ikke enkel å dekorere.

Ta en passe stor bøtte eller lignende i plast, feks fem eller ti liters skurebøtte. Pass på at bøtten har vegger som er rette eller skrår ut. Fyll med vann og sett ut. Når bøtta har fryst nok til at isen er en par cm tykk i veggene så kan du snu bøtta og eventuelt kakke hull i det som var bunnen og som nå er toppen om denne også har fryst igjen (bruk syl eller bor). Hvor lenge den må fryse avhenger av temperatur og størrelse på bøtte, men minst to dager ved 10 minus og 10 liters bøtte.


Bare bøtteform med kongler.

2. Ballong:

Egentlig samme prinsipp som over, men annen form.

Fyll en ballong med vann, sett ut i kulden og venter til den har fryst til minst en cm tykkelse, gjerne litt mer. Ballongen fryser hele veien rundt, og for å få ut vannet og få inn lyset så bruker jeg en drill med bor eller hulltager. Går sikkert ann å bruke syl og hammer, men da kan det hende isen sprekker. Bruk gjerne ballonger med ulik størrelse og sett sammen i grupper.

ballonglykt
Ballonglyktene får en fantastisk fasong.

3. Bøtte i bøtte:

Å bruke “bøtte i bøtte” har tre fordeler fremfor bare bøtte. Du slipper å bekymre deg for om lykten har fryst for mye eller for lite for denne kan stå ute til du er helt sikker, den er ganske grei å pynte, og du slipper å lage hull i isen for å få inn lyset.

Utfordringen her er å finne to ting som passer i hverandre og som tåler presset som oppstår når vannet fryser. Plast er tryggest. Husk også på at bøttene må ha en form som gjør det mulig å skille bøtter fra isen.

Finn frem to bøtter som kan stå i hverandre med minst tre cm mellomrom. Ha i sand eller stein eller lignende i den inneste bøtten slik at denne blir så tung at den ikke flyter opp når du heller vann i den store bøtten. Mellomrommet mellom bøttene kan pyntes på ulike måter, se nederst i artikkel for ideer.


Småvissene tulipaner får nytt liv i en slik islykt. Denne er laget med to bøtter i hverandre og belyst med en lyslenke.

4. Islyktform

Islyktformer er enkle å bruke, og fryser veldig raskt ettersom veggene er relativt tynne. (Noe som også betyr at de smelter fortere enn en lykt med tykke vegger).

Fomenes største fordel er i mine øyne at de er så enkle å dekorere. Dytt pynt nedi, eller tape pynten fast mot bakveggen. Formen jeg har brukt i bildene her er i fra I Gros hage, men det finnes også andre i handel.


Furukvister i islyktform

DEKORERE:

Klare islykter er meget vakkert, men jeg synes det er ekstra artig å dekorere lyktene mine. Dette er spesielt enkelt dersom du bruker en islyktform eller bøtte i bøtte, men enkelte av dekormåtene kan også brukes selv når du kun bruker en bøtte eller ballong.

Eksempel på ulike ting du kan dekorere med:

- Konditorfarge.

- Serviett eller tynne stoffer

- Blomster, både ekte og silkeblomster.

- Grener, bær og kongler

- Perler, silkebånd, lekebiler, legoklosser og alt mulig annet som tåler frost.

lyktproduksjonIslyktsproduksjon. Skurebøtten rommer tulipanlykten du ser lengre opp på siden. Til høyre ser du islyktformen og foran ligger en ballong.

PASS PÅ:

Dekoren ønsker ofte å flyte opp. For å unngå det kan den dyttes ned i formen til den kiler seg fast, eller tapes fast inni formen eller mot utsiden av formen. Taper du fast nedi formen får du best resultatet ved å tape delvis fast til bakveggen, og bruk klar tape.

Du kan også velge å fryse lykten i lag dersom du bruker en form eller bøtte i bøtte, da er det enklere å få pynten akkurat der du vil ha den ettersom den fryser fast

NB, enkelte naturmaterialer farger vannet, feks kongler, og ikke alle blomster fryser pent. Ikke forvent perfekt resultat første gangen du prøver et materiale.

Bøttene/formene bør stå på en flate. Dersom du setter bøtten ned i snøen bruker den lengre tid på å fryse.

Når du skal skille isen fra bøtten/formen så ikke hell varmt vann på utsiden, da kan isen sprekke. La den heller stå på kjøkkenbenken en halvtime, eller bruk lunkent vann.

LYS:

Jeg synes det er best med stearinlys, enten tynne kubbelys eller stakelys. Telys kan godt brukes, men er mindre heldige ettersom de genererer mer varme enn de vanlige lysene, og dessuten lyser de ikke nedover dersom de står i metallkopp. Fakkelbokser bør unngås, de blir så varme at islykten smelter pronte. Et annet alternativ er å bruke en elektrisk lyslenke. Disse gir gjerne mer lys enn et stearinlysene, og kan være et godt alternativ for de største lyktene.

Hagehilsen fra ANNE PÅ MOSEPLASSEN:)

22 kommentarer:

Anonym sa...

Er så vakkert med islykter og lett og lage med den kulda vi har hatt i vinter
Vakre utgaver som vises her

Hjertedamas blogg sa...

Så vakkert:DDD Klemz

Mitt hvite hus sa...

Nydelige islykter..

takk for inspirasjon ..

Ruths datter sa...

Her var det masse fint, Skal prøve ballongene jeg.
Klem

Sarita sa...

Åh, så fantastisk lekkert. Jeg skal jammen meg prøve. Så Finn Schøld gjøre noe slikt på God Morgen Norge her, ...det er jo så fint. Veldig smart med lys i også.

Klems Sarita

helen og gutta sa...

noe så nydelig

Marie sa...

Eeeelsker ballong lyktene :)

Anne (Moseplassen) sa...

Kjempehyggelig at dere synes lyktene ble fine :)

Ballonglykter lagde jeg faktisk for første gang for denne bloggposten, en sleger jeg kommer til å gjenta for de ble jo superkule, og siden det var mannen som tok den temmelig kalde jobben med å lage hull på de så slapp jeg jo unna bare med morroa -thihi (Han måtte holde på lyktene/isen mens han borret ut hullet, og jeg hadde jo laget ni stykken sånn i tilfelle noen gikk i stykker..)

Blomsterpiken sa...

Så fine!
Ballonglyslyktene var artige - det har jeg ikke sett før.

Jeg lagde tre islykter, men dessverre kom plussgradene og regn og tok de:-)

hviit sa...

Ballonger... hvor har jeg ballonger? Må på Nille i morgen ser jeg. Takk for tipset.

Vigdis sa...

Så nydelig!
Har aldri sett ballonglykter før!

Turid sa...

Kjempefine lykter! Lagde selv en islykt ved hjelp av 2 bøtter og noen tulipaner & kongler for et par uker siden. Veldig artig! Så bra at det blir litt fokus på hagen også ;-)

Maria sa...

Tulipanbøtten ble helt nydelig.

Lurt med lysslynge - kanskje islykten varer litt lenger når det ikke er så kaldt...

Mia, New Room Interior sa...

Såå mange fine lykter!! :-)

n o r d i n g å r d e n sa...

Så fantastiskt vackra ljuslyktor! Så bra med en "bruksanvisning" på hurman tillverkar dem också, det finaste utomspyntet, helt gratis! Mari.

ANETTESHUS.COM sa...

V A K K E R T!!! Takk for supre tips, Anne! Du er kjempe-flink!

KLEM:)

Unknown sa...

Så vakkert ;))
Herlig inspirasjon!!
Nyt av dagene ;)
Klem Anki

Gamlefossen sa...

Nydelige lykter. Likte godt bøtte-i-bøtte varianten. Nå er det bare å kjøpe tulipaner, vente utålmodlig på at de skal visne hen og så lage lyslykt! :-) (eller bare kjøpe blomster og lage lykt med en gang - jeg er ikke kjent for å klare å vente!) :-D Takk for tips og inspirasjon!

Anonym sa...

Så lekre islykter!
Islykter laget av ballonger har jeg aldri sett før. Det må jeg jo bare prøve! Lekkert!!
Tusen takk til Anne på Moseplassen for flott inspirasjon!
Laila

Hos Jorunn sa...

Takk for et masse gode råd og tips, her var det mye morsomt å velge mellom!! Klem fra Jorunn

Bird sa...

Er så lei av lyslykter at jeg kreperer!!! en mugge og tre kopper har gått adundas i forsøk på å lage lykt!!!!:)

Tror jeg gir opp!:)

Anne (Moseplassen) sa...

Så kjipt Bird!
Plast er tingen, det tåler spennet som oppstår når isen fryser. Isen har jo større volum enn vannet, så det kan gi deformasjon selv av plast, men om den faktisk blir deformert så greier plasten som oftest å ta seg inn igjen. Metall kan også tåle mye, men man risikerer at bunnen sprenges ut, så det anbefales ikke.

Hyggelig at dere likte lyktene! :) Her i Oslo har det vært mildvær en god stund nå, så alle de fine lyktene mine smelter, håper det snart blir stabil frost igjen så jeg kan lage mere morro :D