Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

tirsdag 21. juni 2011

Peoner - hagen nå.

ANNE PÅ MOSEPLASSEN har laget et innlegg som traff meg midt i hjertet. Jeg leste igjennom, og måtte stoppe midt i innlegget, løpe ut og fjerne jord fra peonknollene mine. 911 Anne er god å ha, altså. Ikke nok med at knollene sto for dypt. Tipset fra gartner om at de godt kunne stå i potter, kan vel ikke stemme hvis de ikke kommer igang med blomstringen etter å ha fått slått seg til ro et par sesonger? Ja - bedre lykke neste år, da mååå jeg vel ha fått kjøpt meg hus med hage. Solveig

Jeg digger peoner!
Blomstene greier på magisk vis å være både voldsomme og tandre på en gang. Det er de store fylte blomstene jeg synes er flottest, men jeg sier ikke nei takk til enkle heller, og trepeonene da, *sukk*. Peonene er jo på sitt vakreste når de blomstrer, men det pene mørke bladverket danner god bakgrunn resten av året. Og så er de jo så vidunderlige i vase eller på fat!

Peonarter:
Den vanligste er silkepeon, det er denne du kjøper når det bare står peon, og det er denne jeg snakker om utover i artikkelen når jeg beskriver stell osv. Det finnes hundrevis om ikke tusenvis av navnsorter av silkepeon, og du kan få den både enkel og fylt, tofarget, ensfarget, knallfarget og tander, og med og uten duft. Andre peonarter verdt å nevne er bondepeon, som er en lavere og tidligere og mest hardfør. Trådpeon som har et herlig flikete bladverk, og trepeon som kan bli opp i 1,5 meter høye og har tallerkenstore vidunderlige blomster.

Hvor kan den vokse og hvordan stelle?
De ulike peonartene har litt ulike voksekrav. Men den vanlige peonen, silkepeonen, trives best i sol, men kan stå i litt skygge. Den liker ikke å stå i ren torvjord, så om du kjøper billig sekkejord på hagesenter så bland den inn med eksisterende hagejord. De liker dessuten kalkholdig jord, så du kan gjerne tilsette litt kalk i form av skjellsand, men ikke overdriv da. Det samme gjelder gjødsel, det er faktisk verre å gjødsle stauder for mye enn for lite, følg mengden som står på posen og husk å gi peonen en dose når den er avblomstret.


Supertipset:
Det aller viktigste er å ikke plante for dypt. Det skal ikke mer en absolutt max fem cm jord over knollen, gjerne bare en par cm. Blir det mer jord så blomstrer den ikke!

Dele og flytte peoner:
Peoner kan i likhet med de fleste andre stauder når de er store nok deles slik at det blir flere planter. Peoner skal helst deles på høsten, eventuelt tidlig vår. Mange mener at man ikke kan dele eller flytte peon, det stemmer ikke, men den er ikke glad i å bli herjet med hele tiden så ikke la den leve et nomadeliv. Nykjøpte peoner har ofte så liten rotknoll at de bruker en par år på å komme i gang med blomstringen, men når den først er etablert så kan den om den trives bli stående i generasjoner. Peoner er en slik staude som kan dukke opp bak busker og kratt i glemte gamle hager.


Butikktips:
De fleste hagesenter selger peoner, men aller best utvalg finner du hos PIONHAGEN, som både tar i mot besøkende kunder, og bestillinger over internett.

Håper du er like glad i peoner som stæren og jeg er, og at du får en herlig forsommer mellom de vakre madammene :)

Hagehilsen ANNE PÅ MOSEPLASSEN.

10 kommentarer:

Isa sa...

Hei
Vet dere om det finnes noe forum med interiørtema?
De fleste temer har jo et eget forum, men har enda ikke kommet over noe interiørforum. Litt rart egentlig..

Tonje sa...

Æsj jeg går å venter på at min nykjøpte pionplante skal blomstre...men da må jeg muligens vente noen år da. Ja ja, de er verdt å vente på :)

Fint innlegg!!

ANETTESHUS.COM sa...

Takk for supre tips!! Men jeg blir litt forvirret, er ikke så god på blomsternavn;) Heter det peoner - eller pioner, som det står på Pionhagens sider?! Jeg bor så nære grensen så jeg sier alltid som söta bror; pioner;) Men kan man bruke begge ordene på norsk også?

Forvirret.

KLEM

Haust sa...

Flott innlegg!!

Eg har faktisk planta ein peon i dag; 'Dr Alexander Fleming'. Så er det berre å smøre seg med tålmod...

Unknown sa...

Åh, jeg får aldri nok av peoner, de er så vakre både før og etter de springer ut!
Hei, fikk en pakke i posten i dag, make international :D
Tuuusen takk igjen!
Nå skal jeg drikke te på en kuuuul måte ;)

Frk Kastås sa...

Herlig innlegg, med masse fin info!
;) Lærte litt nytt...!
Nydelige bilder!

Anne (Moseplassen) sa...

Heisann, jeg har dårlig form i kveld, men vil gjerne svare på spørsmål litt sånn fort, så håper jeg dere finner svarene... (veit dere pleier å svare hos hverandre her i interiørverdenen)

Og takk for hyggelige kommentarer!

1. Det går sikkert fint å ha peon i en krukke, men da bør det være en krukke med litt størrelse på. Så lenge en ikke tar peonen opp fra krukken hele tiden så skulle det blir samme sak.

2. Peonen KAN blomstre første sesong, det kommer mest an på rotstørrelsen. Men min erfaring er at de rimelige fra standard-hagesenter ikke gjør det.

3. Jeg har ikke lykkes å finne noen avklaring på om korrekt norsk navn er peon eller pion, de brukes om hverandre. Jeg bruker peon fordi det er det Universitetet i Oslo/Botanisk hage bruker, og Knut Langeland bruker også det samme i sine bøker.

Anne :)

Lottemora sa...

Herlig innlegg. Jeg elsker peoner, men uheldigvis var det bare 1 av 5 som overlevde den kalde vinteren her. Men i nyhuset skal jeg plante nye! Bondepeoner er min favoritt

Lottemora

re:signert sa...

Perfekt å lese et slikt innlegg må. Skal få noen av bestemors peoner fra bestefars hage i sommer! Et det lett å dele røttene? Det finnes en del! De ble vel plantet på 70- tallet en gang! Skal ta de med og plante dem på villa bakkan! Det er så vakkert og velduftende. Skjøre men robuste! Skjønner? Vel, takker for et supert innlegg. Men gjerne et tips på inndeling? Mvh signe

Anne (Moseplassen) sa...

Ja, det er litt snålt med sånt som er både robust og skjørt. Jeg har en par sesonger nå planlagt å få vist hvordan jeg deler peonknoller. De skal helst deles på høsten, så om du venter så lenge så skal jeg prøve å få det til i år (om helsa er snill...)

Men teorien er enkel:
Når du deler så skal du dele slik at det helst er minst ett veksepunkt synlig på knollen, gjerne flere. På våren synes disse som små-små skudd (skal helst gjøres før de kommer opp av bakken). På høsten kan man jo rett og slett se hvor det er voksne skudd (det er gjerne flere veksepunkt enn som så, men de ser du vel ikke). Jeg ville ha klippet av alt grønt, og så delt opp med en kniv eller spiss spade, eller bare brekt fra hverandre. Kommer litt an på den enkelte rotklump, de oppfører seg aldri helt likt.

Og så planter du den passe grunt (maks fem cm jord over), og venter tålmodig...