Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

onsdag 6. april 2011

Hagen NÅ - vårinspirasjon og missekonkurranse

I dag står hestehoven i åsene her jeg bor. Gule små knopper som stråler bort en lang vinter. Kom i vårstemning med hageguru ANNE PÅ MOSEPLASSEN, og plukk opp noen eksperttips på vårhagen. Vi syns det er ekstra morsomt med missekonkurransen FRØKEN VÅRTEGN som Anne har inne hos seg om dagen. Kanskje vi må ut og leke modelmama i hagen?

Vår i hagen!
Ahh, når solen stikker frem så bobler jeg over av glede. Uansett hvor sliten jeg er så må jeg ut i hagen for å sniffe inn vårluften, høre på småfuglene, og for å gå på jakt i blomsterbedene. Har det dukket opp noe nytt i dag?

Er det mystiske en blåveisknopp eller en jordklump? Lyser det gult i grøftekanten? Aner jeg grønnskjær på trærne? Gledene er mange når jeg tar meg tid til å se etter de, og det håper jeg du også gjør.

Men om du sitter der i hagen og føler at det ikke riktig er så mye å se på der som du skulle ønske, så er det nå på tide å legge planer for neste års blomstring. Senere på året har du nemlig glemt helt vekk at det var trist, og om du husker det så har du glemt hvor du synes det skulle vært blomster...

Kubjelle. En vidunderlig hårete vårstaude.

Så, jeg har to oppdrag til deg:

1. Noter ned hvor i hagen snøen smelter først. Dette er ypperlige steder å sette de tidligste vårløkene, da får du blomster fortest mulig.

2. Noter deg om det er en plass i hagen du gjerne skulle hatt noe pent å se på på våren, men hvor det slettes ikke tiner tidlig. På slike steder kan du nemlig lage et opphøyd bed. Opphøyd bed betyr at du bygger opp ett bed slik at jordoverflaten er høyere enn det rundt. Da legger det seg mindre snø, og den snøen som er smelter fortere.

Mystiske løkspisser. Halve moroa er jo at jeg ikke aaaner hva de skal bli :)

Dernest gjelder det å tenke ut hva du vil ha av vårblomstring. Og der kan bloggene hjelpe deg, for mange av de som har hage blogger ivrig om de første blomstene som dukker opp.
Lag en liste over slikt du liker, og så om litt kan du kjøpe vårblomstrende stauder på hagesenterne. Løkblomster må du vente til høsten med å kjøpe.

Tips til spennende vårblomstrende stauder og løkblomster finner du også i videoene jeg filmet i Botanisk hage i fjor:


FLERE VÅRBLOMSTER FOR FJELLHAGEN I DENNE VIDEOEN.

Gjenbrukstips:
Mange kjøper potter med løkblomster og har inne eller i krukker. De fleste av disse overvintrer fint i Norge, og når blomsten har visnet så kan du sette potten bak en gardin, gi den vann av og til, og når bakken har tint kan du plante løkene ut.
Løkene står alltid helt tett i tett i slike potter, så del opp i single løker før du planter og plant de med en til to løkers avstand.

Snøklokker, den aller første løkblomsten.

Og du, om du vil dele dine vårgleder med andre så kan du melde deg på konkurransen "FRØKEN VÅRTEGN" hos meg på Moseplassen. Jeg vil gjerne se hva du opplever som resultat av vårsolen.

Håper du har en finfin vår!
Hagehilsen fra ANNE PÅ MOSEPLASSEN

6 kommentarer:

silje-sin sa...

Så flott innlegg! Tusen takk! klem fra Silje.

Alfa sa...

Nydelig og herlig innlegg.
Klem

mali-mo sa...

Kjempefint innlegg! Jeg har fått masse løkplanter ute i bedet etterhvert som jeg har flyttet dem ut i etpar år ;) En god ide ;)

mona.z sa...

Masse flotte tips her:) Jeg pleier alltid å ta en tur eller to i hagen hver dag. Det skjer faktisk ting over natten på denne tiden av året. Rene terapien for meg før eller etter jobb:) Klem

Anne (Moseplassen) sa...

Ja Mona, her smeltet jo en masse snø på en gang når det regnet i går. En fryd! Nå er det nesten snøfritt, og daglig jakt er et must ja :D

Mali-mo Jeg synes sånne løkplanter er enda morsommere enn de jeg kjøper i poser. Merkelig nok.

Alfa og Silje, takk :)

De små øyeblikk sa...

Gleder meg over at det begynner å bli vår i lufta.... herlig innlegg, takk!

Klem Kjersti