Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

fredag 25. mars 2011

Ellen- DIY betongplate

Det er tid for å ønske velkommen til Ellen med bloggen HELLO HOUSE igjen. En gang i måneden kommer det aktuelle tips fra henne. Lykke! Betongbenkeplater er hot og helt utrolig fint, men det er jammen ikke lett å google seg frem til en fremgangsmåte eller få hjelp på et byggvarehus. Så her kommer fiks, ferdig oppskrift fra Ellen:

De som har tittet innom BLOGGEN min har sikkert lagt merke til at jeg er litt svak for betong, så på kjøkkenet har vi laget en benkeplate. Vi hadde aldri laget noe lignende før, så det finnes sikkert mange måter å gå fram på. Det kan være lurt å oppsøke et byggevarehus for mer råd og tips fra en fagmann, dersom man vurderer større prosjekter.
SLIK GJØR DU:
Lag en forskaling; ta de eksakte målene på hvor stor og tykk benkeplaten skal være. Det er viktig å ta nøye mål på utstikk til eks vask og platetopp, dette kan ikke endres etter at benkeplaten er herdet. Legg platene på et stabilt underlag, her bør de kunne ligge til betongen er ferdig tørket! Skru fast lektene, i henhold til målene du har tatt. Bland betongen. Fyll formen til halv tykkelse, pass på at betongen kommer inn i alle kroker og kriker! Trykk og jobb den skikkelig på plass. Legg så i armeringsjernet. Dette kan ikke ligge kant i kant med lektene for da vil det synes i enden på benkeplaten, jernet må klippes til slik at det passer i formen. Husk å overlapp skjøtene med minst en rute. Helst to.

Fyll resten av formen. Dra av overskuddet med en lekt som dekker bredden på platen. Glatt ut betongen slik at den blir helt jevn. Legg over plast som dekker det hele, og la den tørke i henhold til instruksene på pakken. Husk å vanne platen et par ganger om dagen! Etterhvert som platen begynner å tørke pusses den med glatt pussebrett. Lektene fjernes forsiktig, når betongen har tørket helt ferdig. Ikke børst/gni på den glatte betongoverflaten når den er ferdig herdet, for det vil gjøre overflaten grovere. Oljen som platen skal settes inn med, vil binde det som føles løst på overflaten. Platen er veldig tung og bør løftes på plass av minst tre personer, men det avhenger litt av størrelsen. Vær ekstra varsom på de svake punktene, som eks der det er felt ned til platetopp og vask! Her kan betongen sprekke! Benkeplaten «festes» med silikon mot veggen/vask etc. Til slutt overflatebehandles den med olje for å binde betongen.

DETTE TRENGER DU:
Plate med glatt overflate eks MDF/Huntonitt (som er stor nok i henhold til målene)
Lekter med en side som er lik tykkelsen på platen
Armeringsjern
Ferdigmørtel
Skruer
Biofa hardvoksolje 2055 (løsemiddelfri olje, biofa.no)
Verktøy:
Drill
Tommestokk
Visp (som brukes til å blande sement, eller blande for hånd)
Murebøtte
Pussebrett
Murerskje

Vi er veldig fornøyd med resultatet, men vi anbefaler kanskje ikke å f.eks bake ut på en slik plate med fare for at deigen kan feste seg i porene på betongen. Vi har i tillegg til denne arbeidsbenken en kjøkkenøy, som vi kan bake boller og slikt på. Håper dette gir litt inspirasjon til å lage noe egent, enten det er en benkeplate eller en liten bordplate.
God helg til alle fra Ellen

7 kommentarer:

mi-rachel sa...

betong er bare råfint!

Unknown sa...

Your kitchen countertop is a dream!!

Enjoy this weekend!

Unknown sa...

Så utrolig lekkert, betong er råflott!! ,)
God vårlig helg!!
Klem Anki

Henk sa...

Elsker den stilen du har! Veldig god tips! Skal lage et bord tror jeg :-)

In my house sa...

Ooohhhhh, jag älskar betong.... mmmmmm så snyggt. Alltid härliga foton här inne hos er!!!

kram josse

Ano sa...

Dette er bare helt utrolig supert!
Så enkelt men sammtidig så mange deilige detaljer.
Denne bloggen må jeg bare follow :)

Unknown sa...

så utrolig lekkert! tror du jeg kan bruke samme metode hvis jeg skal ha benkeplate i badet med 2 frittstående servanter?