Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

mandag 7. februar 2011

HAGEN - NÅ

ANNE PÅ MOSEPLASSEN har tatt et dypdykk ned i vasenes rike denne måneden. Håper dere finner en vase som passer! Vi er så glade i Anne - kan ikke få sagt det: vår egen hageguru!
DITTE FISCHER med ranunkler, PEARL fra Royal Copenhagen, BULBINO fra Kähler, Coocon fra HOLMEGAARD med syrin, VITRIINI fra Iittala, Hay Black fra ANNE BLACK med tulipaner, BOBLEN av Finn Schjöll fra Magnor med tulipaner, Leve fra WIK & WALSØE og 2lips fra HOLMEGAARDS.

Blomster
Jeg er utrolig glad i blomster, og nå på vinteren er jeg helt avhengig av å ha en blomsterbukett på stuebordet. Et lite pust av farger og liv gir det lille ekstra til interiøret. En viktig del av blomsterbuketten er jo vasen, og i dag skal jeg snakke litt om hva man kan tenke over når man kjøper inn vaser, og vise noen av mine favoritter.

Vasens fasong
Vasens fasong påvirker hvordan buketten blir seende ut, illustrasjonen under viser helt skjematisk hva du kan forvente. Man kan naturligvis manipulere blomstene, men om du har lyst på en rund bred bukett så er det enklere å få til om du velge en lav vase med smal hals og god plass for stilkene til å sprike, enn om du velger en høy rett vase.

Jeg synes det er best å bestemme meg for hvilken vase jeg skal bruke først, og så lage buketten. Vasen og buketten må jo trekke samme retning i farge, utrykk, form og ikke minst størrelse, og det er mye enklere å starte med vasen og så binde en bukett, enn å prøve å finne den perfekte vasen når buketten er ferdig.

Kirsebærgrener i glassvase fra CALLIGARIS. Denne vasen er en av de tyngste jeg har og det og fasongen gjør den helt ypperlig til liljer og peoner.

Vasens praktiske egenskaper
Det er en par andre ting enn vasens fasong man kan vurdere når man står der og skal kjøpe en vase, og det viktigste er om vasen står støtt. Overraskende nok så selges det endel vaser som er så lette og har så liten base at de egentlig er mest til pynt. Spesielt dersom du har tenkt å bruke vasen til peoner eller andre blomster med tunge hoder så nytter det ikke med en vase som velter bare du ser stygt på den.

En annen viktig ting å vurdere er om vasen er mulig å vaske. Dersom halsen på vasen er så smal at du ikke kan få en børste nedi så blir det vanskelig å holde vasen ren. Noe som betyr at det kan bli algevekst, verken bra for blomstene eller estetikken.

Telysestaker i Coocoon-serien fra HOLMEGAARD.

Alternativ til vaser
Det er jo ikke bare vaser som kan brukes som vaser. Kjøkkenskapet er fullt av slikt som kan holde på vann, og vips så har du funnet det lille ekstra til bordet. Jeg er veldig glad i å bruke telysglass. Ypperlig for de tidlige vårbukettene, for markblomster uten stilk plukket av ivrige barnehender, eller rett og slett for restene av en bukett som har startet å forfalle. Sett mange sammen og vips så har du en lekker borddekorasjon som liver opp uten å ta mye plass.

Vasens og blomstenes utrykk
Noen vaser er enkle og beskjedne og forsvinner nesten under blomsterbuketten, andre roper ut høyt og tydelig hvem de er og er som vasen under her mest som en skulptur som tilfeldigvis kan brukes som vase.Selve vasen kan også gi helt ulike utrykk avhengig av hvordan den brukes. Vasen kan fylles med store eller små, mange eller få blomster. Og man kan tenke nytt med lengden på stilkene. La blomsten henge på kanten, eller til og med ligge nedi vasen.

Hydrangea fra ROYAL COPENHAGEN.
Kopper fra PANTONE.

Slipp deg løs
Lek gjerne litt med blomstene, prøv noe nytt. Fyll vasen på en ny måte, sett sammen flere vaser, bruk noe uventet som vase og tenk anderledes med farger og form. Blomstene er ikke evigvarende, så du trenger ikke safe!

Hagehilsen fra ANNE PÅ MOSEPLASSEN

Takk til ILLUMS BOLIGHUS for lån av vaser.

17 kommentarer:

Høytrykk sa...

Flott og inspirerende innlegg med nydelige bilder!

I`Døsset sa...

Supre og lærerike tips. Nydelige bilder.

Solrosa sa...

Flotte tips! Tusen takk!

Polly sa...

Flott innlegg :)

Anne Lise sa...

Nydelige bilder! Her var det mange gode tips, tusen takk : )

Turid sa...

Tusne takk for flotte tips! Veldig glad for at det er en skikkelig hageekspert her inne :-) De søte, grønne vasene helt øverst på bildet hadde sklidd rett inn på stua mi, gitt ;-)

Linda sa...

Nydelige bilder, og flott skrevet:) Takk, Anne:)

anne - moseplassen sa...

Hyggelig å høre at dere likte dette :)
Det finnes så mange fine vaser der ute, dette er jo bare en brøkdel av de. Og jeg må innrømme at jeg har større vaseskap enn skoskap..

Brigg sa...

for et fantastisk herlig innlegg!!

re:signert sa...

Kjempefint. Godt det ikke bare jeg som tenker på hvordan blomstene er i vasen. Så mange er litt likegyldige. BAre å kutte ned blomstene itt gjør gjerne at de blir 10 ganger finere i vasen. Bra innlegg. I LIKE: MVH Signe Schineller

mona.z sa...

Herlige bilder og flotte tips:)

Furulunden sa...

Kjempebra!!

anne - moseplassen sa...

Signe har et veldig godt poeng der som ikke kommer frem i teksten. Mange er redd for å kutte ned bukettene, sikkert fordi man har lært at blomster er dyrere jo lengre stilker de har. Noen ganger er det jo fint med lange stilker, men ofte så blir en bukett rundere og penere om den kuttes litt ned, og så gjør den seg bedre på bordet :)

Tonje sa...

Knallflott innlegg, Anne!

Cam sa...

Så gøy innlegg!! Dette trengte jeg råd og tips om;)
Tusen takk;)
Kirsebærkvistene var nyydelige!

Thelma Louise sa...

Lekkert.:-) og ja, Anne er så flink.:-)

Allis i Eventyrland sa...

Nydelige bilder! :) Jeg har kjøpt meg kirsebærgrener i dag jeg også, så fint!