Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

søndag 7. november 2010

Hagen - nå: Høstsåing av stauder

ANNE FRA MOSEPLASSEN ER TILBAKE. Hun inspirerer, selv i en ganske trist regnvåt høst. Kjenner vi blir i deilig våryr stemnnig av dette innlegget – la deg inspirere av en virkelig proff! Forrige innlegg ble så godt motatt, og vi er så glade dere er like glade i Anne som vi er.

I dag har jeg lyst til å inspirere dere til å så! Å så er en hyggelig og rimelig måte å skaffe mange nye planter på. Du kan så allerede nå, la pottene stå ute i vinter, og så spirer de til våren. Dette er ganske lettvint, og for enkelte stauder er det også nødvendig om frøene må ha en frostperiode for å kunne spire.

akeleie1

DU TRENGER:

Du trenger ikke fancy utstyr for å så ute, plantene blir like fine av å spire i en iseske som et dyrt frøhotell. Det eneste du trenger er frø, noe å så i, og jord.

Frø:

Frø kan du sanke inn fra egen og venners hage, du kan bytte til deg, eller du kan handle frø i en norsk eller utenlandsk nettbutikk. (Gartneriene har ikke frø før på nyåret.) HER FINNER DU oversikt over noen gode trygge nettbutikker som selger frø.

frøkapsler

Potter:

Det spiller ingen rolle hva du sår i, bare det er rent og passelig stort. Små potter tørker lettere ut, men alt fra yogurtbeger til iseske er brukenes, men husk å lage hull i bunnen slik at vannet kan dreneres ut.

Jeg anbefaler at man sår ett slag pr potte, dette fordi ulike plantesorter ofte spirer til ulik tid.

Du trenger ikke så i potte, du kan så direkte i blomsterbedd, men fordelen med å så i potter er at det er enklere å skille spirene fra ugress og enklere å gi de gode vilkår med passe mengde sol og vann og god drenering.

Jord:

Bruk sannholdig jord. Du kan kjøpe egen såjord, eller bruke vanlig pottejord, men unngå den billigste torvjorda, den blir for kompakt og har for dårlig drenering.

Hvordan så:

1. Fyll jord i potten

2. Vann jorda slik at denne er jevnt fuktig, men den skal helst ikke være dyvåt.

3. Så. Det vanlige er å høstså relativt tett, og så til våren tar man alle småplantene fra hverandre og flytter over i egne potter. Men ikke så altfor tett da, er det mange frø i posen så sår du bare halve, det er stress med 100 småplanter som vokser i hverandre...

Det står på posen hvor dypt du skal så, men små frø dekkes nesten ikke, store frø skal generelt ha ca to høyder jord over seg. Jeg strør ofte frøene utover, og så har jeg passe mengde jord på toppen.

Spirer

4. Dusj over pottene med vann slik at topplaget med jord blir vått.

5. La pottene stå inne en dag eller to, og sett de så ut.

6. Sett de inntil husveggen, ikke mot syd, og spa over snø når denne kommer. Sørg for at pottene ikke blir stående midt i plaskregnet, da blir det fort for vått.

Pass på at pottene ikke tørker ut, spesielt aktuelt på våren. Etter hvert kommer det endel små spirer, disse skal vi flytte over i egne potter, (prikle), men det kommer jeg til å forklare på vårparten.

Verre er det ikke! Men du, ikke forvent full klaff på alt. Naturen er lunefull, og selv de mest erfarne frøsåere opplever at spiringen uteblir. Det finnes også frø som krever spesialbehandling og lengre tid, så det kan være verdt å lese såanvisninger på nettbutikken.

Når det gjelder såanvisning og oppgitt tidsrom for såing så er det enkelt å følge de norske og svenske (Impecta har veldig god såinfo), mens de britiske og amerikanske ofte gir litt skakk informasjon på grunn av andre klimaforhold.

Under ser du Tusenfryd, Bellis Perennis. Liten lav og lettvint. Hva med å lage tusenfrydplen?

Tusenfryd

Forslag til planter som er enkle å så:

Hett tips: Når du skal finne frem til plantene i en utenlandsk nettbutikk så bruker du det vitenskaplige navnet, altså det som står i skråskrift.

akeleie 2

Akeleie er alltid en vinner. En nydelig staude som spirer lett og er enkel å stelle, og som finnes i utrolig mange varianter.

Akeleien er romantisk staude, som passer utmerket inn i en litt rufsete hagestil. Den finnes i de aller fleste farger, både dobbel og enkel og er en gammel hageklassiker. JEG HAR ALLEREDE SKREVET OM AKELEIEN.

Alle akeleier er greie å så. Her er noen navnforslag for å vise hvor ulike de kan se ut: Sunshine, gul dobbel. William Guiness Doubles - superfylt hvit og blå. Miss M. I. Huish - mørk burgunder, se bilde over.

prydgress

Gress er et vakkert (og trendy) innslag i både romantiske og moderne beplantning. Ikke alle prydgressarter er enkle å så, og jeg må få advare at de er kjent for å være litt småkjipe å prikle (små tynne planter). Men jeg fikk lyst til å foreslå de for å vise litt bredde, og disse to sortene her skal visstnok spire godt:

Miscanthus sinensis - silkekinagress, høyt m dekorative aks. Festuca glauca - blåsvingel, lav, blågrått bladverk.

revebjelle

Revebjellene er toårige, det vil si at de lager blader første året og blomster andre, og så dør (vanligvis). Nydelige spir som stikker opp og vaier i vinden, du kan sanke frø fra egne planter og så, men barna blir ikke lik moren.

Alle revebjeller er greie å så, og det finnes en hel masse ulike sorter. Både de vanlige hvite-rosa, men også mørkelilla, sjokoladebrune, og kremgule. Noen har ekstra dekorative prikker, andre vender klokkene opp.

Noen navnsorter for å vise bredde: Glittering Prizes mixed, Palms split, Cany Mountain

Noen andre planter du kan vurdere:

Stokkroser - Rosea Nigra, akeleiefrøstjerne- Thalictrum aquilegifolium, forglemmegei - Myosotis, malva, og tusenfryd - Bellis perennis, er alle villige og godt egnet for høstsåing. For flere tips så anbefaler jeg denne tråden på HAGEGAL, Norges største og beste hageforum.

Så da lurer jeg jo, har jeg fristet deg ut på nye frøstier? Eller er du allerede erfaren frøsåer og har noen tips å dele? Kommentarfeltet ligger her og venter på hageprat ;)

Hagehilsen fra ANNE PÅ MOSEPLASSEN!

12 kommentarer:

Frk:Twil sa...

Her var det mange gode tips.. TAKK!

Anonym sa...

trodde det skulle såes om våren. vil ikke frøene råtne om en setter de ut nå???

Lykkehuset sa...

Dette var et flott og nyttig innlegg! Til og med ei uten grønne finge fikk lyst til å ta fatt;-)

Hasigamas mamma sa...

Tenkte jeg skulle plante løk, men kanskje jeg skal prøve meg på såing også..?? Akeleien likte jeg SÅ godt! DEN må jeg prøve å få til :)
Takk for tips, Anne!
Klem
Lise

Crinoline sa...

Nei,jeg nok ingen erfaren frøsåer,Anne. Etter ditt forrige innlegg fikk jeg ihvertfall plantet masse vårløk. Takk skal du ha.

Ruths datter sa...

Takk for godt tips. jeg har fått tak o akeleiefrø. dette må prøves ut.
Klem

hobbyvimsa sa...

Mange gode tips,takk!!klem Linda:)

anne - moseplassen sa...

@Frk Twill, hyggelig å høre :)
@Anonym, noen frø vil ikke ha så godt av å ligge ute hele vinteren, mens andre vil foretrekke å sås nå slik at de ikke tørker ut, og atter andre MÅ sås på vinteren for å få kuldebehandling. Litt av trikset er dessuten å sørge for at potten ikke er for våt, at den ikke står i plaskregnet som jeg skriver, for så blir det heller ikke for fuktig for frøene mens de venter på å bli spireklare.

@Lykkehuset, supert! Jeg elsker jo å spre hagegleden og smitte flest mulig ;)

@Hasigamas mamma, det er fremdeles ikke for sent med løk... og en kan jo gjøre flere ting, eller hva? ;)

@Crinoline, Flott! Nå gleder jeg meg til å høre hvordan det går med løken din til våren :) Ikkenoe er så gøy som det første som stikker opp av bakken litt uventet men veldig etterlenket en vakker vårdag.

@Ruths datter. Akeleiefrø er som sagt veldig greit, de pleier å spire godt. Lykke til :)

@Linda. Flott at artikkelen kan glede :)

shop sa...

Flott og inspirerende om frøsåing!
I nettbutikken min www.solfang.no finner dere Akeleien, revebjellen, stokkroser og andre frø som trenger kulde for å spire.

Mette sa...

At ikke jeg har tenkt på det med stokkroser før. Har forsøkt to sesonger fra frø, men det går veldig sakte og de små plantene i beddethar lett for å bli overkjørt av annet. Og jeg visste jo at de er toårige.
Her går det stokkroser i potter i løpet av uken!
PS jeg vet ikke hvor mange akeleier jeg har luket bort i årenes løp, så det tipset tar jeg også med!
HIlsen Mette på låven

anne - moseplassen sa...

Så fint at jeg satt deg på en ide Mette :)

Linda sa...

Nå lærte jeg noe nytt. Akeleiene fikk jeg lyst til å prøve. Takk for tips!