Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

søndag 21. februar 2010

Debatt: bildebruk

Forrige lille debatt om kopiering gav mange forespørsler om å ta opp dette med bildebruk igjen.

Så her kommer en mulighet til å si hvordan du forholder deg til bildebruk. Vi vet at det er mange som låner bilder, både av butikker, nettsider og andre bloggere.

Hvordan skal vi forholde oss til copyright, dere?

Vi hører gjerne deres tanker og innspill - men husk at NIB skal være en hyggelig side å besøke:):)

41 kommentarer:

Lott@ sa...

Jeg "låner" ikke fra andre sine blogger, men jeg "låner" litt fra nett sider/butikker. Jeg hadde nok blitt litt irritert om noen "låner" mine private bilder fra bloggen min.

Bestemorshage sa...

Jeg har aller størst glede av å se bloggeierens egne bilder.

Unknown sa...

Hei. Bruker jeg bilder jeg finner på nett eller fra produsenter henviser jeg alltid til eier med link til hjemmesiden. Låner jeg av bloggere spør jeg alltid om lov først. Slik bør det være - litt respekt for opphavsretten må man ha.
Hilsen Britt Eva

Fargerike Dagny sa...

Jeg skriver alltid enten "image courtesy of ..." eller "image via ..."

Den første gjelder om du kjenner "eieren" av bildet (fotograf eller firma), den andre gjelder dersom du har funnet bildet på nett eller blogg, men er usikker på hvem den rettmessige eieren er (gjelder ofte magasinbilder o.l.)

Forever Love sa...

Jeg fikk meg en liten tankevekker da jeg ville gjengi et dikt forleden. Jeg sjekket litt rundt og forfatteren har faktisk stevnet folk for retten fordi de har brukt diktet. Jeg skal iallefall spørre fremover..
Når jeg viser inspirasjonsbilder skriver jeg alltid kilde- men innser at det egentlig ikke er nok jeg burde nok spørre også. Jeg låner gjerne bort mine bilder, men ønsker å bli spurt først... Og man skal jo gjøre mot andre det du vil de skal gjøre mot deg..
Tonje

Cecilie sa...

Det dummeste jeg vet er når bloggere ikke skriver hvor de har hentet bilder fra, hvis de låner. Står det ikke eks: foto: NIB, på et lånt bilde, framstår istedet bildet fram som bloggerens eget bilde. Det blir helt feil.

Bruk fotocredit, uansett.
Ikke bare foto: internett. det duger ikke. ;)

Marte sa...

Dette er noe jeg har tenkt på når jeg legger ut bilder f eks av klær og sånn fra butikker ol...
Mener bestemt man skal oppgi hvor det kommer fra, og linke til, og da tror jeg de fleste er fornøyd...
Bilder fra andre sine blogger må man spørre om lov:)

Ergo, eng med damene over her;)

Marte

Jorun sa...

Når vi blogger i grenseland mellom privat og offentlig er dette et superviktig tema - flott at dere tar det opp!

Jeg "stjeler" rått produktbilder, omtrent som jeg ville klippet dem ut fra blader. Dem tenker jeg er offentlige, og da håper jeg det er greit så lenge jeg oppgir kilde og gir bittelitt reklameverdi i bytte. Jeg skulle ønske jeg like ofte våget å vise frem andre bilder som inspirerer og provoserer meg, men i respekt for andres grenser lar jeg som regel både privatbilder og magasinbilder være.

Egne bilder cc-merker jeg hvis jeg husker det, men oftest glemmer jeg det...

Ida sa...

Jeg syntes det er greit at vi låner bilder både fra nettbutikker og private blogger.

Generelt syntes jeg det er viktig å ALLTID henvise til bildets rette eier. Det samme gjelder om man finner en tekst eller ett dikt ett sted.

Jeg syntes derimot det er viktig å tenke seg om når man publiserer bilder på nettet. Nettet er åpent for alle, og du må tenke om du virkelig vil at dine bilder skal kunne florere på nettet og brukes i forskjellige settinger. Når du publiserer ett bilde på nettet, mister du automatisk fullstendig kontroll over det.

Om noen bruker mine bilder uten å henvise til meg, ville jeg blitt litt snurt :) Jeg syntes det sier seg selv at man husker på å henvise til der man hentet bildene :)

Ved leilighet sa...

Mange gode meninger her. Vil gjerne understreke at man alltid skal kreditere dem som har opphavsrett til det man legger ut. Det er klare regler på dette området og vi kan alle ha nytte av å kikke litt på nettstedet www.clara.no som er Informasjonssentral for
opphavsrett og klarering. Blogging er i det offentlige rom og da må vi forholde oss til reglene.

små og store drømmer sa...

Jeg bruker for det meste egne bilder.
En blogg med masse bilder hentet fra nettet gir meg absolutt ingen ting. Det kan jeg surfe meg frem til selv.

Syntes det er helt i orden å bruke bilder fra nettet så lenge man oppgir hvor bildene er hentet fra.
Om noen ville brukt mine egne bilder hadde jeg nok ønsket at de hadde spurt først.

Alle bilder man legger ut på nettet må man være inneforstått med at det kan hende andre bruker de. Dessverre.
Om man ikke ønsker det, så får man holde bildene sine på pcen eller i et album.

Vibeke / Mammas Hus sa...

De gangene jeg ikke har brukt mine egne bilder har jeg linket eller hvertfall skrevet hvor jeg har lånt de fra.

På matinnleggene mine som går inn i sin siste uke nå har jeg på en del bilder bare skrevet "googlet" under, men det er når det er en blogg som ikke lenger oppdateres (typ 2 år siden siste innlegg).

For min del kan folk gjerne låne mine bilder, så lenge de linker til meg. At de spør er ikke SÅ nøye, så lenge linken er der. Men det er MEG, mange vil nok helst bli spurt først, og der kan jeg nok være litt sløv.

Men å låne uten verken å linke eller spørre, for å late som om det er egne bilder synes jeg ikke noe om.

Camilla sa...

Opphavsretten gjelder jo uansett, selv om den naturligvis er vanskelig å håndheve på nettet. Fotografen / kunstneren eier bildet. Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre med bilder man finner på nett siden det ofte er vanskelig å finne hvem som egentlig har opphavsretten på det. Regelen er vel at dersom man er i tvil skal man ikke bruke det. Jeg har selv syndet der, men prøver i å skrive tydelig hvor bildet er hentet fra og alltid opphavspersonens navn og helst link hvis jeg finner.

Når noen blogger om noe jeg har laget blir jeg glad over at noen andre liker det nok til å vise fram. Dessuten får jeg jo kanskje flere besøk inn til meg.. Fint for oss som prøver å starte for oss selv i det små og gjerne vil flere skal vite at vi finnes. (Det er med forbehold om at det er satt kreditering da.)

Jeg tenker at dersom noen brukte noe jeg hadde laget til å tjene penger selv så hadde det blitt veldig feil. Dersom jeg hadde levd utelukkende av ting jeg lager hadde det vært ekstra surt. Det er jo derfor vi har Fono, Tono, Bono etc. Dersom noen vil vise fram bilder på en fin måte, i en fin sammenheng og uten å selv tjene penger på det vil vel de fleste ikke ha noen innsigelser. Men det er noen som ikke synes det er greit og da er det jo fint å spørre.

http://www.jusstorget.no/article.asp?Key=1&FagKey=24&ArtKey=250

Camilla sa...

http://www.clara.no/guide/mursten.html?verk=Fotografi&bruk=Internettbruk

litt mer info dersom noen vil lese.. clara.no er side med informasjon om opphavsrett og klarering

:)

Løvetann sa...

Flott at dere tar opp dette temaet! Hvis det er noen som virkelig VET hva som er reglene for å bruke andres bilder og tekst ville jeg blitt veldig takknemlig for å få vite en gang for alle. Jeg låner bare fra bedrifter/firmaer og tenker at det må være greitt. Kunne aldri falt meg inn å bruke private bilder.

Kult med diskusjon! Det vil jeg gjerne ha mer av.

Smil fra L

Camilla sa...

For meg virker det litt merkelig at de fleste synes det er greit å låne fra bedrifter men ikke fra private. En fotograf eller designer lever av sitt åndsverk... Det er nå uansett ikke lov da. Å viderepublisere et bilde du ikke selv har opphavsrett til eller har avtale / godkjenning til å bruke er faktisk forbudt.

Men her løper teknologien fra lovverket. Det har blitt en sånn men-alle-gjør-det greie. Og hvem i all verden skal håndheve det.. på kryss og tvers av landegrenser.. og for enkeltpersoner..

Når jeg lærer elever om dette så blir de veldig overrasket over at bilder som ligger ute på internett ikke er allemannseie.. Det er særlig elevene som holder på med musikk som raskt våkner opp støtter opp om åndsverkloven.

Inga sa...

Det er aldri greit å låne bilder fra andre blogger! Å innbille seg noe annet er i beste fall tåpelig. Bilder er omfattet av åndsverkloven og den bør respekteres. Det virker som enkelte, i jakten på de store besøkstall, synes det er greit å låne/stjele fra andre for å framstå som en bedre blogger enn det man faktisk er.

Enten publiserer man egne bilder, eller så lar man være å stjele andres.

pensjonat frua sa...

Dette var ett intresant tema! Jeg for min del har aldri turt å ta bilder fra verken butikker, blader eller bloggere føler det er å stjele og at en må spør fotografen om det først. Bra dere tar dette opp.

Katarina sa...

Jeg fant denne fine artikkelen om Bildebruk i blogger..Kanskje den er litt til hjelp for oss alle?
Se http://hemmeligadresse.com/2010/02/bildebruk-i-blogger/

Daisys home sa...

Min egen blogg er basert på kun å bruke EGNE bilder som jeg selv har tatt med eget kamera.Har selv aldri helt forstått vitsen med å ha egen Interiørblogg for så å legge ut bilder som er hentet ifra andre steder på nettet eller interiørmagasiner.Disse bloggene er for meg helt uinteresant og burde kanskje vært satt et spørsmåltegn ved?For hva er vitsen?de bildene som da vises er jo tatt ifra noe som allerede er å finne der ute.Og en sånn blogg er vel noe hvem som helst kan lage!Fint at dette ble tatt opp her inne.Om noen har lyst å låne mine selvproduserte bilder,ja gjerne det hvis de spør.

Bai sa...

Eg driv ikkje interiørblogg sjølv, men eg les mange interiørbloggar. Og etter at eg las denne artikkelen på journalisten.no (http://www.journalisten.no/story/56396) har eg blitt litt meir kritisk til bloggarar som forsyner seg fritt med bilete på nettet.

Kreditering eller ikkje kreditering; ein fotojournalist lever av å selgje bilete til media, og å kopiere utan å betale, frå interiørmagasiner og andre nettstader er ikkje etisk forsvarleg.

Mange firma lever godt av bloggarar sine produktomtaler, så bilete i samband med produktomtale stiller i ein anna klasse.

Thea sa...

Om det er lov eller ikke er jeg vel ikke 100% sikker på, men når det er reklame for nettbutikker eller annet så "låner" jeg bilder.. Kan ikke forklare hvor mye fint/lurt/praktisk etc de har uten bilde... Og fra store kjeder og lign får man ikke svar om man spør heller er min erfaring. Kun at de synes det "kult" at akkurat deres produkt er blitt vist frem i bloggverdenen og kanskje tar av.. Har selv oppdaget nettbutikker på denne måten, og handlet i dem. Disse hadde jeg ikke oppdaget uten at en blogg hadde vist bilde og reklamert for det. Men kred bør gies til bildets opphav.

Private bilder, da spør man om lov. Men selv synes jeg ikke det er farlig om noen låner mine og linker til meg. Er jo hyggelig også at noen ser en grunn til å fremheve akkurat meg:)!! Men kan jo få beskjed da:)

Det er masse jeg kunen tenkte meg å vise på bloggen, men har ikke gjort det pga disse tingene. Typisk fine hus på finn.no etc..

Men først får jeg vel bli litt mer aktiv igjne.. Ammetåken letter vel etterhvert:)

Men såååå kjekt at vi kan inspirere hverandre iallefall!!!! Enige i det????

Liv Elin sa...

Nå er det jo faktisk sånn at det man legger ut på web'en ER offentlig. Dette er alle bedriftseiere fullt klar over, og det de laster opp må de synes er greit at blir brukt av andre. Dersom de ikke er ok med det beskytter de seg med diverse script som forhindrer kopiering.

Private er nok ikke like klar over dette...og nei, jeg mener ikke at det er regelen at opplastede bilder regnes som offentlige,men slik er verden. Stikk fingern i jorda.

Men man skal ALLTID gi opphavet cred med link tilbake til eierens nettside, uansett om det er en produsent eller en privat person...det holder ikke å linke til den bloggen/siden du fant bildet på, eller bare skrive at du fant det på internett. Dersom du har et bilde du ikke vet opphavet til og ikke klarer å la være å laste det opp, så skriv at dersom noen vet hvem som eier det så vil du gjerne vite adressen slik at du kan gi vedkommende cred.

Når det gjelder kunst, det være seg alt fra foto til lyrikk, så er det alminnelig folkeskikk å lese eierens tanker om bruk av materialet, og spørre om lov før man bruker det.

Jeg synes også

Huset på Planen sa...

Reglene er ganske klare på dette området - det er ikke lov til å bruke andres bilder uansett om det er produktbilder, bilder i blogger eller andre bilder.

Jeg har skrevet litt om dette - og fått mange konstruktive kommentarer også - her:

http://husetpaaplanen.blogspot.com/2010/01/billedbruk-i-bloggeland.html

Imidlertid tror jeg at bildet må nyanseres litt, siden det kanskje kan sies å ha utviklet seg en slags praksis. Produktbilder legges ut til nedlasting. Uansett bruker jeg aldri bilder fra andres blogger uten å spørre først og selvsagt blir det kreditert.

Anonym sa...

Hvis jeg hadde opplevd dette, jeg er utdannet fotograf, da hadde jeg sendt vedkommende en faktura for bruk av mine fotografier.

http://2009.fotografiens-hus.no/opphavsrett.lasso

Lillan sa...

jeg må si at..titter jeg innom en ny blogg og den KUN har "lånte" bilder fra forskjellige nettsider rundt om..så blir jeg kjapt lei!! Det er lite personlig og da gidder jeg ikke titte innom igjen..

Låner man et bilde fra noen så får man iallefall linke tilbake under det bildet.. Trenger ikke være værre. Men personlige bilder av barna og mennesker det BØR IKKE KOPIERES.

Folk må ikke bli for strenge heller...da har man ikke noe ute i blogglandia å gjøre! er du FOR privat så bør du ikke blogge eller legge ut annet info på nett. På bloggen bør man gi av seg selv og til andre. Men som sagt: bilder bør linkes tilbake til eier.

Klem Lillan

Huset på Planen sa...

Det er tydelig at det er en del synsing om dette temaet ute og går, og derfor veldig bra at Nib tar det opp.

Som sagt er det ikke lovlig å kopiere bilder uansett - helt uavhengig av hva andre bloggere synes. (Med mindre man har gitt eksplisitt tillatelse, gjort bilder opplastbare osv.)

Mariannes hjem og interiør sa...

Heia :)

Som helt ny blogger blir jeg jo litt skremt av dette med bildebruk, copy cats og lignende...
Enig med Thea jeg...visste ikke engang om blogger for 2 år siden, da jeg letet etter hvit sofa...
Der fant jeg den ene flotte bloggen etter den andre:)
Butikker ble også flittig besøkt for å shoppe....
Finne dere inspirasjon inne hos meg, er det bare å bruke det for alt det er verdt....:)
Ser på det som ett stort kompliment, om noen faller for noe eller kan bruke mine tips :)
Klem Marianne

Kaja sa...

Jeg låner gjerne bilder fra bedrifter, leverandører og butikker uten å spørre. Tror nok de er glad for all den reklamen de kan få så lenge man henviser til hvor de er fra.

Tildas verden sa...

jeg prøver og bare bruke mine egen bilder, men jeg har spurt endel butikker/forhandlere og firmaer om lov til å bruke deres bilder. så henviser jeg såklart til deres webside/navn etc.
tenker at det er det mest ryddige!

håper alle har en nydelig mandags kveld
mia

Mitt Hvite Skattkammer sa...

Hei, et viktig tema dere tar opp her. Jeg blogger mest med mine egne bilder og ideer, men surfer jeg en tur på nettet og kommer over en kjempeflotte butikk jeg ønsker og "reklamere" for så legger jeg inn noen få bilder fra den butikken men da SELVSAGT med link og klar reklame tilbake til den butikken det gjelder. Og bildene jeg evt. låner, høyreklikkerog lagrer jeg på min egen maskin i egen mappe for seg selv merket med butikkens navn og nettadresse. Dette gjør jeg fordi at det er noe som heter direktelinking og det er heller ikke lovlig da en faktisk stjeler nettvertens bandbredde.

Må bare si at jeg leser blogger både med og uten lånte bilder, men setter selvsagt mest pris på dem med egne bilder, selv om bilder og lunk til gode nettsteder/bruikker er utrolig artig og få med seg :o)

mvh. Babsy

Anonym sa...

Hei,

her er et godt innspill til denne debatten. Copyright er ikke bare kopirett... det inneholder flere nyanser. http://www.virrvarr.net/blog/2009/01/23/slik-stjeler-du-lovlige-bilder-til-bloggen-din/

For de som bare "låner bilder", hva med at noen tok et avsnitt eller en tekst i en post du la ut, anser dere det som det samme?

Minka sa...

Dette blir en god diskusjon...Jeg har aldri brukt andres bilder, enten privat eller bedrift..Kunne nok ofte tenkt meg å bruke bilder fra bedrift får å vise andre alt det flotte. Har selv oppdaget masse flott gjennom bloggere som bruker bilder fra bedrifter, og det er jo god reklame.. Men som sagt tørr jeg ikke selv. Og jeg er ikke enig i at blogger med lånte bilder far nett er kjedelige..de har som oftes like mange fine bilder fra seg selv, men liker å vise oss andre hva de kanskje liker men ikke har...Men sku jeg i fremtiden brukt en bedrifts bilder, ville jeg nok spurt først..

Frk Ligaard sa...

Når det gjelder bildebruk, så er det veldig mange produsenter som ønsker sine bilder spredt for alle vinder. Jeg har tilgang til en enorm bildebank med svært mange leverandører. Ønsker du fri tilgang til denne, er det bare å ta kontakt med meg for passord og brukernavn. Så lenge bildene blir kreditert, er det mulig å bruke disse.

Conny - Frøken Klara sa...

Når i siger, at i låner private billeder fra private blog engang imellem, så glemmer i helt at tænke på, at os, der også driver en netbutik, vi har fået retten af vore leverandøre til at måtte bruge deres billeder. Låner i dem så uden at spørge os eller leverandøren, så krænker i ikke mindre end 2 virksomheder bagved billederne.

Min butik og blog er en blanding af både mine egne billeder og enkelte leverandør billeder.
Jeg bruger meget tid på at tage billeder selv og ser jeg nogen, der bruger mine billeder uden at have spurgt om lov, ja, så får de en regning eller et brev fra min advokat... !
- og jeg VED, at den holder i retten, så tænk lidt over kun at bruge egne billeder er mit råd til jer. Det er også langt mere spændende og personlig er min mening.

Franciskas Vakre Verden sa...

Jeg synes det viktigste må være å tenke på om det er en fordel eller en bakdel for de som eier bildene at de blir brukt. Hvis man er i tvil er det best å spørre.

Private bilder, særlig av mennesker og især barn bør man kun bruke hvis man har spurt og fått lov.

Bilder fra nettbutikker, som blir vist på en blogg, som gjør god reklame for butikken, bør butikken bare være glad for. Etter hvert tror jeg vi vil se at bloggene blir blir brukt mer bevisst av butikker. Men her er det selvfølgelig utrolig viktig at man linker direkte til butikken eller leverandøren.

Jeg jobber som fotograf og det jeg legger ut på bloggen min av egne bilder vet jeg kan brukes av andre. Men det bør være naturlig å linke tilbake til bloggen, slik at det blir positivt.

Jeg har også en butikk og er bare glad hvis folk legger ut bilder og lenker tilbake til meg. Det er god reklame.

Hvis jeg hadde fått et brev fra en advokat fra en butikk fordi jeg hadde gjort reklame for butikken på bloggen, hadde de mistet en god kunde og jeg hadde ikke akkurat anbefalt butikken videre til andre.

Dere er velkomne til å låne bilder fra meg så lenge dere linker tilbake.

Flott at temaet blir tatt opp!

:-)

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Hvordan vi skal forholde oss???

Vi skal selvfølgelig forholde oss til :
Lov om opphavsrett til åndsverk m.v. (åndsverkloven).

Enhver som driver en blogg er ansvarlig for hva som publiseres. Det er et ansvar man bør være seg bevisst.
Hva man synes og mener om en lov er irrelevant.

Conny - Frøken Klara sa...

lille forklaring til min tidligere kommentar: Hvis man tydeligt viser, at billedet, som man har lånt, er fra min blog, ja så er jeg da også glad.... :-). Så slipper i for regningen, ha ha.... Men det var mere ment som en kommentar til dem, der bare snupper billeder og lægger det ind som deres egne billeder og ideer.... *))

Ragnhild / Wallas Verden sa...

Har du lyst å låne bilder fra min nettbutikk eller blogg så blir jeg veldig glad for det. Det tar jeg som et komplimang (hvit det ikke er for å disse meg da). Jeg blir veldig takknemlig om du oppgir hvor bildet kommer fra. Men jeg kommer ikke til å stevne noen for retten for å ikke gjøre det. Heller ikke for å ha hermet mine ideer, kopiert mine design eller brukt mine bilder. Om jeg ikke ville likt at dette skjedde så hadde jeg ikke vært å finne i hverken i blogglandia eller på nettet med nettbutikk.
Jeg oppgir altid hvor bildene mine kommer fra når jeg bruker bilder jeg ikke har tatt selv.

Tuddelidu.
Happy spacelife

Huset på Planen sa...

@Ragnhild: De fleste vil nok synes det er greit at andre låner bilder dersom de krediterer. Jeg også. Som deg, hadde jeg tatt dette som et kompliment. Men det er likevel ikke lov. Jeg synes, som en annen så presisit uttrykte det lenger opp, at vi må være bevisst vårt ansvar. Det holder ikke å si at "man må regne med at andre låner" eller "man har ikke noe i blogglandia å gjøre" osv. Poenget er at det ikke er lov. Mange lever av å ta bilder og selge de videre. At et magasin har kjøpt bildene en gang for visning på deres nettside, betyr ikke at rettighetene deres er overført, selvom det sikkert finnes eksempler på det også. Jeg har kanskje mast mye om dette, men jeg synes det er viktig å være klar over at man begår lovbrudd (det gjør jeg selv innimellom, og er klar over det) og ikke pakker det inn i synsing om hva man selv mener er greit. Reglene er nokså klare, og man må være oppmerksom på at man faktisk kan bli presentert for en faktura dersom man "låner" andre bilder, selvom man krediterer kilden.

Hadde vært interessant å høre en profesjonell fotografs synspunkt på dette.

Solrosa sa...

Jeg er helt enig med "Huset på Planen". Uansett hva du selv synes og mener - loven er der! Det er ganske enkelt. Les den, så vet du i alle fall hva du gjør når du bryter den.