Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

torsdag 11. juni 2009

Diskusjon. Med kulehode og rettetast.

Vi henger litt etter på mail, for denne oppfordringen kom inn i postkassen for en good stund siden. Vi fikk oppfordring om å ta opp rettskriving her på Nib:


"Hei dere!

Jeg leser en del blogger og ser at rettskriving og grammatikk er et stort problem for mange. At det sniker seg inn noen feil her og der skjer jo i aviser også, men til tider er det så mange skrivefeil og grammatiske feil at det nesten blir pinlig.

Kanskje dere kunne skrive litt om dette i et innlegg?

Et godt tips er å benytte rettefunksjonen de fleste har på sin pc, men som det virker som mange ikke er klar over at de har. Det er vel og bra at det er interiør det dreier seg om, men man bør vel allikevel ha et språk som ikke tilsier stryk til norsk eksamen på ungdomsskolen?

Jeg føler ikke at jeg kan si det til den enkelte blogg forfatter – men kanskje går det an å ta opp som et generelt tema?"

Personlig er rettskriving noe jeg ikke tar særlig høytidelig. Det første jeg måtte gjøre da jeg skulle skrive dette innlegget var å google ordet rettskriving, for å få det rett. Det sier vel litt. Det viktigste er jo at en får kommunisert det en ønsker, tenker jeg. Hvis noen skriver sjøttkaker skjønner jeg jo hva de mener, og da er hensikten oppnådd.Allikevel merker jeg at jeg kan bli litt sliten av å lese en tekst med mange feil, mange utropstegn, smilefjes eller generelle blundere. Det er bare fordi hodet trenger ekstra tid, når alt ikke er helt på stell. Jeg tenker også sånn at sålenge personen bak bloggen har en herlig stil, eller er en god venn, bryr jeg meg mindre om det stadig dukker opp feil i teksten. Vi har tross alt forskjellige utgangspunkt for dette med rettskriving. En kan ha ulike grader av dysleksi, eller en kan ha hatt lærevansker.

Noe som personlig ikke tiltaler meg, er tekster som er skrevet som en fjortissamtale. "Og der spotta jeg bare den driiiitkule vasen, som bare passet SÅÅÅÅÅ sinnsykt godt inn på hylla mi." Men det er meg. Jeg går ut fra at det er like mange forskjellige skrivestiler som det fins bloggere.

Hva tenker du om dette med rettskriving? Vi hører gjerne din ærlige mening - men husk å holde diskusjonen på et greit nivå, her på Nib skal det være plass til alle!

66 kommentarer:

Ragnhild / Wallas Verden sa...

Jeg må jo si at jeg gikk mange runder med meg selv før jeg opnet bloggen, siden jeg er dyksletiker. Egentlig så sliter jeg mest med lesingen, og skriver ikke så aller verst. MEN JEG STO IKKE TIL EKSAMEN I NORSK SKRIFTLIG for 25 år siden. Heldigvis finnes det et retteprogram. Men jeg må nok leve med at mange irriterer seg over feilene mine. Jeg er blitt rettet på hele livet, ikke morsomt, men det er jo noen som bare ikke kan la være å påpeke skrivefeil, istedenfor å kommentere innholdet. Sånn er vi bare skrudd sammen. Jeg derimot irriterer meg slettes ikke over hverken andres feil eller skrivemåte. Det har med personlihet å gjøre, og jeg er veldig glad i at den får lov å komme fram gjennom skrivemåten til bloggeren. Noe det ikke gjør i aviser o.l. Jeg syns det er helt herlig at noen skirver akkurat slik de tenker. Som dritkuuuule, såååå lekker osv. Her er jo stor aldersforskjell på bloggerne og mange herlige dialekter som også kommer frem. Syns en at en blogg blir for slitsom å lese, for en er av den typen som må ha alt riktg, så kan en jo bare finne en annen blogg. Nå syns ikke jeg det er så mye skrivefeil ute å går. Sikkert forde at jeg ikke legger merke til hverken mine eller andres feil.

Have a happy blogging:)

Unknown sa...

Jeg kan også bli litt sliten av å lese en tekst som inneholder veldig mange skrivefeil. Men en ting jeg syns er værre er hvis teksten er skrevet med veldig store forskjeller i størrelsen på skriften. Hvis annahvert ord er uthevet eller med stor og liten skrift om hverandre gjennom hele innlegget. Da må man konsentrere seg så veldig for å lese det som står der.

Men jeg er enig med Ragnhild, at hvis man syns en blogger skriver for slitsomt eller med for mange feil, er man jo ikke nødt til å lese det som står der. Man kan jo bare se på bildene og gå videre til neste blogg. :) Uansett kommer vi ikke unna at vi uttrykker oss på ulike måter, og til syvende og sist er jo det et stort pluss. Noe annet hadde i grunn vært ganske kjedelig tror jeg. Her kommer et smilefjes til. :)

rod i hob sa...

Veldig bra innlegg og opplegg til diskusjon!
Eg kjenne sjøl at eg irritere meg litt øve skrivefeil av og til, men som de va sagt "du skjønner som regel hva som menes" Men at i fjor (last year) skrives uten d, er det endel som ikkje har fått med seg. Litt morsomt!
Sjøl skrive eg stort sett dialekt, -uten at nogen har gitt meg pepper for det! Heldigvis! Får litt meir identitet når en skrive på sin måte... Men eg prøve å unngå skrivefeil "blemmer"

E de nogen blogga eg ikkje går innom fordi eg vett at dei har mykje skrivefeil?? Nei :-)

Syns de e fantastisk mange kreative og gode blogger rundt, og koser meg ALTFOR møje på blogg iflg samboeren.....!!

På landet sa...

Ragnhild, jeg synes du skriver veldig bra til dyseklektiker å være!! Du har ingenting å skamme deg over!

Jeg henger meg sjelden opp i skrivefeil, synes heller ikke jeg ser SÅ mye av det. Men en ting irriterer meg litt og det er ord deling, som i orddeling. Noen deler opp alle sammesatte ord, som f.eks pynte pute, kjempe fin, micro fiber klut osv. Men det gjør ikke at jeg ikke leser bloggen altså.

Er enige med de over her som presiserer at det herlig med sin egen stil i blogglandia og ikke minst synes jeg det er kjekt med dem som skriver på dialekt!

Hilsen en preblogger (som kanskje kommer tilbake snart)

Jannicke sa...

Skrivefeil i aviser og blader irriterer jeg meg grønn over.
Der er det tross alt utdannede journalister som skriver.
Skrivefeil på bloggene bryr jeg meg lite om. Hver og en blogger vel mest for egen del, og bør vel slippe å være nervøse for en og annen "blemme" som skulle dukke opp.
Det er så mye å irritere seg over i dette livet,
skrivefeil på andres blogger har jeg valgt å ikke bry meg med.. J.

Photo-Me-Life sa...

Jeg har fått mye pes for mine skrivefeil. Men vet dere hva, om folk mener jeg må igjennom retteprogram og alt som er før mine innlegg publiseres, så kutter jeg heller ut å blogge.

Jeg mener selv bloggen min er fullt lesbar, men ikke i alles øyner. Jeg syns de som klager bør tenke litt på dem som faktisk har dysleksi og har dårlig selvtilitt, dere er med på å rakke ned på disse. Jeg har selv ett snev av dysleksi å jeg kan bare tenke meg hvordan dem som er hardt rammet føler det....

M sa...

Hei,

Jeg vil ikke kritisere andres skrivefeil, men så er jeg heller ikke så kritisk til menneskelige skavanker...vi har nok alle noen..

Hvis man ikke liker det språklige uttrykket i en blogg, kan man vel hoppe over til neste?

Klem, M

Crème sa...

Som gammel norsklærer tror jeg nok at jeg kan se de fleste skrivefeil, både grammatiske og ortografiske, i bloggene jeg leser, og hos meg selv. Men, så lenge man skjønner meningen i det som står så synes jeg likevel det går greit å overse "skjønnhetsfeil" og fokusere på innholdet. Jeg synes det aller viktigste er at man vil formidle noe, med tekst og bilder og gi noe av seg selv. Som Ragnhild/Wallas verden skriver, så er jo det at personligheten får komme fram i bloggen minst like viktig som om det er skrevet 100 % korrekt.
Vi som leser andre sine blogger, må huske på at det er nesten som å gå på besøk hos folk: vi kommer inn til deres "sted" og ser hvordan de har det, og om en blogger blander "og" og "å", eller ikke benytter seg av kommareglene, så kan jo "samtalen" på dette beøket være hyggelig likevel. Og er det ikke de hyggelige samtalene/leseopplevelsene vi husker etterpå? Jeg kan ikke si at jeg husker ett eneste blogginnlegg fordi det var så riktig, og heller ikke kan jeg huske ett eneste blogginnlegg fordi det var så mange skrivefeil: innholdet er det jeg tar med meg videre. Jeg setter teen i halsen når jeg leser en avis eller interiørmagasin med skrivefeil og tenker at de kan jo godt ta seg råd til en korrekturleser eller i det minste en litt våken redaktør, men i boggesfæren er vi jo alle privatpersoner som skriver mer eller mindre spontant det vi har lyst til å skrive om. Det er noen ting man kan gjøre noe med og andre man ikke kan gjøre noe med. Man kan selvfølgelig bruke retteprogram, men man kan ikke bare skaffe seg skriveglede eller en måte å skrive på som får folk til å ville lese. Og, er det ikke det som er viktigst: hvordan en blogger klarer å kommunisere med oss som lesere? Igjen som gammel norsklærer, så mener jeg selvfølgelig at det å skrive riktig er vel og bra, men viktigst er at man liker å skrive og å blogge: det vil vises i tekstene! Så slapp av og blogg med den pennen du har:)
Klem Ragnhild
PS: Beklager at det ble så langt: debatten traff visst en gammel lærernerve, og dere vet hvordan lærere kan bli når vi kommer i gang...

hverdags-mamma sa...

Herlig innlegg, Crème. Helt enig. Vi deler av oss selv på en blogg. Noen mer personlig enn andre, men vi gir av oss selv. Og det er hva vi gir og deler vi blir husket for, ikke hvor korrekt det blir delt.

Elsker dialekt-blogger, forresten, men de tar litt mer tid å lese. Men da nyter jeg bare lenger. Jeg har ikke hastverk med en blogg. Har man det, så forsvinner mye av nytelsen, og man kan egentlig bare la være ;)

(ja, jeg liker smilier og utropstegn og andre fjortis-greier...)

Prinsesse Elin sa...

Synes dette er bare tull og tøys fra Nib å ha et slikt innlegg.
Man skal ikke ta gleden over å blogge fra noen for at de skriver ukorrekt.
Hva som blir skrevet på bloggene til privat personer er en privat sak.

Blogg i vei damer!

Klem fra Elin:O)

Aina sa...

Enig med Elin!

Hvem har ikke skrivefeil nå og da.....?
Mine fingre vil ikke skrive kanskje riktig...det blir bestandig kanksje.....fingertrøbbel rett og slett....og ikke bestandig jeg oppdager det heller.

Blog on!

-Aina Wie-

Ida sa...

Jeg er enig i at så lenge man får frem budskapet, så spiller det ingen rolle hvordan det er formidlet. Om det så betyr mange skrivefeil, utropstegn, mangel av store bokstaver og dobbel konsonant. Jeg leser alltid igjennom innlegget etter det er publisert - og oppdager ofte at jeg har noen små skrivefeil, retter alltid opp i dem, men det er for min egen del. Om noen syntes det er kjedelig å lese tekst med mye skrivefeil, så er det ikke verre enn å trykke seg videre til neste blogg! Å skrive blogg, og å lese en blogg er helt frivillig. Bloggen min er en personlig greie - som jeg har gjort offentlig fordi jeg ønsker å dele denne biten av meg selv. Så er det opp til hver enkelt om de ønsker å følge den eller la være :-)

Og er forøvrig enig med deg... KLEMZ ;-D

Anonym sa...

Jeg skjønner ikke helt poenget med å ta opp dette her inne jeg. Selv hater jeg å gjøre skrivefeil, uansett hva og hvor jeg skriver. Rettskriving er en dyd for meg, og jeg blir glad av å lese innlegg som er grammatisk korrekte. Og jeg er ikke lærer engang, hihi. Men jeg kan jo ikke forlange at alle andre skal skrive feilfritt for det! Ja, det kan være både litt slitsomt og litt irriterende hvis teksten er godt krydret med feil, men hva så? Hvis det irriterer meg for mye, er det bare å la være å lese det. Som sagt så skjønner jeg ikke poenget med å ta opp dette. At NIB følger oppfordringen om å ta det opp, synes jeg er veldig rart. Variasjonen er stor blant bloggene som er registrert på NIB, og jeg kan ikke se en eneste god grunn til å "uniformere" bloggene som ligger på bloggrollene her noe mer enn det som allerede er gjort (les: følge opptakskravene).(Da bør NIB heller bry seg litt mer om antall interiørinnlegg i enkelte av bloggene (som jo er et av opptakskravene som ikke alle følger), men det er en annen sak... ;))

Anonym sa...

Som anonym leser (og lærer) leser jeg mange av bloggene deres. Enkelte har utrolig mye feil, men det er sjelden jeg lar det være eneste årsaken til å ikke lese blogger. En over skriver på dialekt, og jeg må vel ærlig innrømme at jeg synes det er ganske grusomt å lese, både i sms- meldinger og på nettet. Det betyr ikke at jeg ikke har vært inne på bloggen til hun over (for det har jeg, hun har en fin blogg). :) Prinsesse Elin: "tull og tøys fra NIB?" Merkelig formulering. Litt diskusjon må vel man tåle, og det er jo ikke akkurat et tema de har valgt selv? Mange irriterer seg nok grenseløst over det dårlige språket man finner i blogglandia, og man må vel få ha forskjellige meninger? Heia jentene bak NIB! Mvh, Helene fra Bergen

Fjordheim sa...

Syns mange ganger det er litt sjarmerene med skrivefeilene. Mine fingrer skriver ofte hna i stedet for han. Men jeg leser alltid igjennom innlegget før jeg legger det ut. I tillegg hender det jeg må inn etterpå for å rette opp noe. Det gjør meg ingenting å lese innlegg der det er feil. Syns det er flott at folk med dysleksi har overvunnet sin redsel for å skrive feil og har blogg.
Stå på, og skriv som det passer deg :)

Lyse drømmer sa...

Det er veldig ofte mennnesker som henger seg opp i "alt" som skaper uhygge for andre: Man driver med dette fordi det er morro og ikke for at andre skal bli sliten av å lese det man ønsker å formidle. Ta ikke gleden fra de som ønsker å kose seg med dette, uansett hvilke forutsetninger de har for rettskriving!!
Synes det er mere slitsomt å lese om de som alltid skal kommentere andres såkalte feil og mangler. Velger å se på disse såkalte feilene og manglene som personlighet, og ikke hinder for glede og kreativitet.
Vi er som vi er, BASTA punktum

Cecilie sa...

:)

Ja, jeg smiler. Og bruker ofte smileys for å understreke stemningen jeg er i. Noen liker mora, andre liker dattera ;).

Vi har vel alle noen "greier" vi kan henge oss opp i både her og der, men jeg tror generelt sett at takhøyden er veldig stor blant private bloggere. Personlig synes jeg at tekster med mange og- og å-feil er slitsomme, og hyppig bruk av forskjellige fontstørrelser midt inne i en tekst gjør at jeg må konsentrere meg for å få med meg innholdet. Men: når det er sagt, så er jeg da langt ifra feilfri selv! Jeg er fæl til å bruke ... og !! og :) - det er mine synder.

Men som mange har nevnt før, så synes jeg at innholdet i bloggen teller langt mer enn selve rettskrivingen. Og så er det heldigvis så fritt her i verden at man bare kan la være å besøke blogger man finner irriterende.

Ha en fortsatt fin kveld - happy blogging *s*

Villa von Krogh sa...

Hopp over de bloggene med mange feil hvis det er slitsomt. :) !!!!!
Der ja...
Jeg bryr meg ikke om skrivefeil hos andre eller meg selv. Jeg er ikke verdens beste i rettskriving, men prøver så godt jeg kan. Det gjør vel de fleste?
Det var min tanke.

Anonym sa...

Kjære dere Interiør bloggere!
Jeg koser meg med det dere deler med oss andre, jeg er ikke opptatt av at det er noe gramatiske feil. Jeg vil da heller ikke droppe venninen min fordi om hun har en talefeil? Blogg mer!!

JK sa...

Egentlig så synes jeg det er merkelig at noen finner på å sende en slik klagete/sutrete mail til NIB...
Kjenner jeg blir litt småprovosert..
Det virker som om dere i NIB får mange slike sutre og klage mailer. Ikke bare om rettskriving, men også klager om for lite blogging om interiørting på enkelte blogger...

Anne Mette Lie sa...

Til vedkommende som kom med denne rettskrivingsoppfordringen vil jeg tilføye følgende:

Bloggforfatter skrives i ett ord. Ikke som blogg forfatter.

Jeg (som ser på meg selv som en spåknerd, noe som ble utviklet på lærerskolen) synes at det er veldig mye bra språk ute i bloggverdenen.. Dyktige jenter leker med ord og skaper sine helt spesielle hverdagsfortellinger.. At en teknisk trykkleif sniker seg inn i ny og ne kan i alle fall jeg leve med!

Hilde Heimdal sa...

Jeg skriver helt sikkert MYE feil og har MAAANGE utropstegn og maaasse smilefjes !! hehehe...men det er fordi jeg utrykker meg sånn, jeg smiler mye og vil derfor legge trykk på det gjennom skrivingen:)!!

La folk være seg selv og om noen skriver feil så ikke la dere irritere, finnes nok å irritere seg over her i verden!!!!

Her inne er det bare positive kommentarer så om noen skriver mye eller lite feil så bryr det meg midt på leggen !!!!!! :))))))))))))))

Så lenge det ikke blir frekke, stygge og ekle kommentarer så har det vel ingen ting å si om noen skriver feil og mange smilefjes hallo :))))

Tør å vær dere selv , men vær positive !!! :)))

Hilde Heimdal sa...

Hvis noen irriterer seg over smilefjes så smiler jeg bare enda mer :))))))))

Det er lov å vise glede !!! Og iver!!!

Ikke klag på hverandre, det fører ikke godt med seg og skaper ekkel atmosfære her inne på bloggene.....

Og en dysletiker kan ikke noe for skrivefeila, hvorfor irritere seg???

Hvordan føler dysletikerne seg når det blir klaget på dette tro?? Jeg hadde ikke turd skrive her mer tror jeg......

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Hur ska då jag som skriver på svenska göra nu!?! Trots ett par år i Norge är det vanskeligt att skriva grammatisk korrekt på norsk. Har ikke hittat noen "norsk for svensker" kurs i Bergen... Jag får väl bara fortsätta som jag gör nu... ;-D

KLEM fra meg som snakker bedre norsk är jeg skriver!

Helene sa...

Hei
Denne diskusjonen synes jeg er temmelig dum og ikke minst unødvendig.
Det vil alltid finnes mennesker som irriterer seg over den minste ting. Synn for dem som gidder å bruke så mye energi på uvesentlige ting. Bortkastet tid og energi spør dere meg.
Min oppfordring er: stå på jenter, med eller uten skrivefeil, for viktigst av alt er jo at blogging skal være gøy. Så får vi heller bære over dersom iveren tar over og skrivefeilene kommer rekende på ei fjøl.

Hilsen Helene
(med maaange skrivefeil)

Anonym sa...

Disse diskusjonene hater jeg, for som evig dysletiker treffer det meg gang på gang(selv om jeg vet at det ikke er personlig). Jeg kjenner prestasjonsangsten kommer å tar meg og det er ikke artig å blogge lengre.

Kan ikke den røde pennen få ligge i skuffen i bloglandia? Det er jo som mange påpeker det ikke journalister som skriver.

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Prestasjonsangst trenger vi ikke i blogglandia!

Little Cottage sa...

Neammen, uffda!
Og hva med meg da, som ikke engang kan rette opp skrive-feilene, for jeg har Amerikansk tastatur? Tenker tilbake paa da vi gikke paa skolen, hvilket press det var for aa skrive korrekt;- baade paa bokmaal og (den hersens) nynorsk! I disse tider med tekstmeldinger og raske emails, er det sannelig ikke lett aa vite hva som er korrekt, alltid!
Men ordet "dritt" hadde nok blitt svertet om det ble brukt i Amerikans/Engelsk sammenheng;- det passer seg IKKE! "En laerer, saa lenge en lever" osv.
Mange ganger maa jeg le, naar bloggerne hos NIB, putter inn et engelsk ord og uttrykk, innimellom det norske, men det viser vel noe av hvor sammenblandet og sammensatt Norge anno 2009 er blitt!
Jeg sluker alt av norsk blogging og synes det er en befriende humor og kultur, hvor jeg foeler at jeg er HJEMME, om enn bare i oyeblikket :o)
Generelt sett, synes jeg at de fleste jentene/damer er veldig proffesjonelle i spraakfoeringen!
MVH (utenkelig forkorting i "gamle dager"),
Sylvi

Anonym sa...

Det er tullete å ta opp dette til diskusjon! Tenk så mange som kan bli såret over dette! Jeg synes det er unødvendig å gi "spalteplass" til noe så smålig. Irriterer man seg over skrivefeil, så får man la være å lese de bloggene det gjelder. Er man dyslektiker, skriver man ikke feil med vilje!

Anonym sa...

Det er tullete å ta opp dette til diskusjon! Tenk så mange som kan bli såret over dette! Jeg synes det er unødvendig å gi "spalteplass" til noe så smålig. Irriterer man seg over skrivefeil, så får man la være å lese de bloggene det gjelder. Er man dyslektiker, skriver man ikke feil med vilje!

Anonym sa...

Det er tullete å ta opp dette til diskusjon! Tenk så mange som kan bli såret over dette! Jeg synes det er unødvendig å gi "spalteplass" til noe så smålig. Irriterer man seg over skrivefeil, så får man la være å lese de bloggene det gjelder. Er man dyslektiker, skriver man ikke feil med vilje!

Anonym sa...

Ooops! Satser på at alle gode ting er tre... ;)

Tone sa...

Djiiiiseez, også noe å henge seg opp i. Mange glemmer at dette faktisk er en hobby for folk, og et helt gratis medium. Hvis en blogg har litt for mange bilder av ranunkler, original språkbruk, skrivefeil... -Så la vær å gå inn på den, da vel!! Er det rart det er krig i verden, sier jeg bare.
Premenstruell hilsen fra meg, he,he.

Anonym sa...

Hei!
Blogg som du vil - jeg koser meg og leser uansett! Bildene er veldig viktige i dette mediet. Før og etter er inspirerende og private bilder av ymse kvalitet er mer spennende enn lånte fra nettet! Det var min mening. Takk for at jeg fikk dele den med dere og stå på interiørbloggflinkiser!
Hilsen Lene

Olstad sa...

Jeg blir så inmari lei meg når jeg leser dette. Som dyslektiker har jeg likt å blogge i Interiør Blogglandia da der er stor takhøyde og denne diskusjonen ikke kommet opp. Nå må jeg inrømme jeg er usikker på hva jeg skal gjøre fremover. Blogge eller ikke blogge.

Må signere feks Elin over her dette er ett tema som kan ta lysten til å drive en svært hyggelig hobby fra mange. Håper dette var første og siste gangen denne debatten går her på NIB.

Fru Fjeldhammer sa...

Diskusjon og ikke diskusjon. Snakk om å "tråkke" på folk som allerede ligger nede...

Blogg i vei, skrivefeil eller ikke... man leser bare de bloggene man vil, resten hopper man over!!

Ha en fin helg jenter!

Huset på Planen sa...

Jeg tilhører nok gruppen av bloggere som liker å skrive mest mulig feilfritt, og som i enkelte stunder kan irritere meg over skrivefeil, for mange utropstegn og smiletegn. Men jeg lar det aldri gå ut over gleden ved å lese inspirerende blogger - med eller uten skrive/tastefeil.

Dessuten tenker jeg at det kanskje befinner seg en dyslektiker bak tastaturet, og da fortrenger jeg enhver irritasjon som måtte melde seg.

Også bildene! Bildene! Så mange fine bilder. Takk skal dere ha.

Anonym sa...

Fint at NIB tar dette opp!
OM det er mange slike kritiserende stemmer er det synd om det ligger under overflaten og ulmer i "Blogglandia"?
Hvordan skal det kunne skapes et åpent, kreativt "Blogglandia" med en stoor tak-høyde , når man er redd for å skrive feil?
Kjenner prestasjons-angsten komme krypende allerede ved at jeg TØR å skrive så ærlig til så mange...
Da er det kanskje ikke rom for meg- jeg skriver om mange flere ting enn interiør, bruker utropstegn, smileys osv.Og har sikkert maange skrivefeil i dette innlegget.Kjenner at slik
"korrektur" blir veldig feil for mitt vedkommende.
Da må jo det oppnevnes "dommere" på en helt annen måte enn idag, som godkjenner om du er bra nok som blogger i NIB ?
Ha en fin helg alle sammen,
klem Hege.

PS! Ragnhild: Du skriver veldig bra!

adales verden sa...

hm
Jeg undrer meg over dette.I mine øyne er slik at den som leter etter feil og mangler ved andre, ALLTID vil finne det.De som heller vil bruke sin tid på å se etter posetive ting,inspirerende og artige ting vil finne det.Jeg vet hvem av gruppene jeg vil tilhøre. Det fine med verden er man kan velge helt selv hvem man vil være, og hva man vil bruke sin tid på.
Jeg setter så utrolig pris på alle jeg titter inn hos, og får kommentarer hos. Selv er jeg vel en av de som irriterer, med smilefjes og muntlige innlegg.
men lufta og blogglandia er vel for alle?
klem til alle mine herlige bloggevenner!

Frk. T sa...

Dette syntes jeg var et spesielt og tåpelig (beklager, men det er min mening) innlegg til å komme fra NIB.

Hvis noen tenker det er slitsomt å lese blogger der det er skrivefeil, smileys, flere utropstegn etc. så er det vel bare å la være å lese bloggen??
Syntes det blir for dumt å legge seg opp i slike ting.. La folk kose seg med blogging, dette er tross alt noe man gjør fordi man ønsker det og trives med det.. Det er faktisk ikke en avis vi skriver i eller en eksamen vi har.

Jeg bryr meg absolutt ikke om skrivefeil.. Jeg skriver langt fra perfekt selv, men det er det siste jeg tenker på.. Det er ikke rettskriving som er i fokus når denne jenta blogger nei!

Nei, ikke bry dere om slike uttalelser og kos dere videre med bloggingen jenter!: )

Crinoline sa...

Nei,jeg irriterer meg ikke over skrivefeil i bloggene.Det viktigste er inspirerende interiørbilder.

Anonym sa...

Som mor til 2 jenter med dysleksi synes jeg det er leit med slike innlegg.
Man må vel kunne ha ett fristed hvor man bare kan kose seg med hobbien sin uten kritikk.
Nei blogg i vei med den pennen dere har.
Jeg er kjempeglad for at jeg oppdaget bloggverdenen med så mye positivitet og varme.
Ikke ødelegg det med sure kommentarer.
Ha en kjempefin helg.

Unknown sa...

Ok... hvor privat skal jeg bli her?
Jeg er norsklærer. FOr tiden sitter jeg og retter x antall årsprøver fra videregående skole 8eller fra elevene som går på den...i den..?). På bloggen er jeg meg. Med min personlighet. Med mine store og små bokstaver, utropstegn og smilefjes ;o)
Jeg skriver feil i ren iver når jeg kommenterer hos andre og må rette opp i en kommentar til. Jada! Det er livet.
Jeg ser feil her og der. Hva så? Dette er jo ingen avis? Herlig at dyslektikere skriver her (jeg er spesialpedagog også kom jeg på..), så bra!
Jeg kan formulere meg korrekt på adekavat norsk, jeg kan skrive lange oppgaver og tidvis høres ut som et departementssirkulære i min skriftlighet ~ om jeg vil. Men jeg vil ikke. Jeg vil kose meg med mangfoldet her i Blog(g?)landia og se og lese alt det flotte dere lager og gjør, lese alle kloke ord, utrop, irritasjoner, gleder og sorger.
Jepp! (Det siste kalles et setningsemne).
Med ortografisk og semantisk nogenlunde korrekt hilsen fra Nanni (smilefjes...)

Unknown sa...

Og her ble det flere feil... rettelse:
For tiden .... videregående skole (eller fra...). Slik, da ble det bedre. Tror jeg.
Øynene går i kryss her nå,
god natt til alle flotte bloggemennesker fra Nanni.

Unknown sa...

adekvat....

små og store drømmer sa...

Av alle de 43 kommentarene som har kommet inn så langt på dette innlegget, er det en glede å se at ALLE stiller seg positive til skrivefeil, dysletikere/dyslektikere(?), utropstegn, smilefjes osv osv..
Hadde jeg sett overvekt av de som ikke liker skrivefeil og dysle(k)tikere tror jeg rett og slett jeg hadde sluttet å blogge. Eller aldri begynt. For JA, jeg har en liten dysle(k)tiker inni meg. Sånn er det bare! Jeg håper de som er innom liker bloggen min som den er. Med tekstene jeg har, bildene, tankene og ideene.
Kunne aldri falt meg inn å irritere meg over skrivefeil ELLER dialekt. Man må da få skrive på sin egen dialekt..

HÅPER ALLE VIL TITTE INNOM BLOGGEN MIN TROSS FOR SKRIVEFEIL OG SMILETEGN :)

Klem

Torunn sa...

Skriveleif??
Jo, det syns jeg det skal være litt rom for her i blogglandia. Men jeg er enig i, at det er tyngre å lese tekster med mange skrivefeil...MEN, som flere andre sier; det er helhetsopplevelsen med en blogg jeg tar med meg videre. Og jeg har ennå til gode å se en blogg som er så elendig skrevet at det er DET jeg husker.

Jeg er en travel dame.....og det hagler med skrivefeil hos meg i perioder. Særlig når jeg legger igjen kommentar. Slurvefeil, vil jeg kalle det. Jeg skriver mye i jobben min, jeg føler at jeg er rimelig grei til å ordlegge meg og jeg klarte meg godt i norskfaget i skolen.
I starten av min bloggekarriere fikk jeg en mail fra en leser som rett og slett hadde lest korrektur på teksten i innleggene mine.
Vet dere hva...da ramlet jeg helt sammen! "Er det DETTE folk bruker tiden sin på", tenkte jeg da.Det var første gang bloggmotivasjonen forsvant. Siden har motivasjonen kommet og gått, men da er det min egen fantasi det har skortet på :-)

Jeg koser meg med tekster som er skrevet rett fra levra og det er en fryd å lese tekster som er skrevet silk de er tenkt. Om det står leif eller feil da, er mindre viktig for meg.

Presisrer at som lærer (ikke norsklærer, men interiørlærer. Vi skriver mye analyser og argumantasjoner i interiørfaget), så ser jeg at norskkunnskapene hos dagens ungdom gjennomsnitlig er ganske så dårlige.....så at man kan være litt bekymret for fremtiden,, ja, det tror jeg.

Hepp

Anonym sa...

Jeg leser interiørblogger hver dag selv om jeg ikke har blogg selv. Har aldri tenkt over skrivefeil i bloggene. Dette er jo ikke en "norskeksamen i ungdomsskolen" som det blir nevnt med her. Jeg veldig imponert over alle som legger ut innlegg og er så utrolig kreative, det er dette som betyr noe for meg når jeg leser blogger.
Ok med diskusjoner, men man bør tenke over "språket" sitt. På grensen til mobbing etter min mening. Dette kan jo virkelig legge begrensninger på om man gidder å legge ut et innlegg eller ikke. Tar jo ganske lang tid når man skal tenke over; "ble dette riktig stavet da tro.."(merket jeg nå da jeg skrev denne kommentaren).

Bette sa...

Helt utrolig hva folk skal henge seg opp i!! Vi er jo ikke en gjeng med forfattere heller!! Det er jo bare en hobby,og da må folk få skrive slik som man vil,med smilefjes og utropstegn!!!!!

Nei,dette gidder ikke jeg å bry meg om,syns heller at hun som skrev innlegget kanskje skal slutte og lese blogger hvis det irriterer henne så mye....

Klem fra Bette:o)

Belin bloggen sa...

Jeg må føye meg til i rekken av de mange som syntes dette var helt unødvendig. Jeg syns poenget med blogging forsvinner helt dersom man skal sitte å tenke på dette også. Er det for grusomt å lese skrivefeil og språkfeil, klikk deg videre til neste blogg. Det blir for dumt! Jeg tar meg hatten for de som er dyslektikere og faktisk skriver blogg. Stå på!! Jeg har hele min oppvekst skrevet brev og meldinger til skolen for meg selv og lillebror fordi mamma ikke kan skrive noe særlig. Og har en elendig selvtillitt på det området fordi hun har blitt rettet på hele sitt liv. Det er trist! Så skriv blogg og kos dere med det!!

Emmas Verden sa...

Jeg blir inspirert av alle de flotte bloggene og damene som finnes her,og ser IKKE på hvor mange skrivefeil jeg finner..Jeg synes det er leit at andre skal si noe negativt om det som tross alt er en personlig blogg..Når vi bruker store bokstaver og tegn,så understreker vi ting og vil gjerne ha frem det vi mener er viktig..det gjør en blogg personlig ;)
Håper ingen tar til seg denne diskusjonen,men bare lar den drive forbi.........

Kos deg med bloggen din kjære medblogger..tenk på alle som blir inspirert og glad hver gang du legger ut et nytt innlegg!!!

Klem og god helg til dere alle ;)
Anne***

Anita sa...

Uff, eg får nesten assosiasjonar til forumdiskusjonar der ein ikkje har noko å diskutere,når slike trådar dukkar opp.
Eg fekk mykje pes når eg skreiv nynorsk, og etter 6 år på forum skriver eg no alltid bokmål.
Men bloggen min,der skriv eg nynorsk og brukar noken dialektord får å få fortalt det eg vil på min måte.
Det er utrulig kvalitetforskjellar på bloggane, noken framstår som flotte reportasjar frå interiørmagasin, mens andre er på eit amatørnivå slik som min. Ikkje redigerara eg bilder, dårlig kamera og inneholdet varierar frå bursdagsfeiring til oppussing av eit eller anna prosjekt.
Men eg kosar meg, både med andre sine bloggar og min eigen.
Noken lese eg fast, andre droppar eg innom.Det hadde ikkje fallt meg inn og kritisert noken, det blir jo nesten som å kritisera andre sin heim.

Fru Luna sa...

Jeg blir helt lettet over hvor positive de fleste er til skriveleifer, smiletegn osv. Jeg fikk helt vondt i meg da jeg først leste innlegget (før det var kommet noen kommentarer til det). Med et snev av dysleksi (vet ikke en gang om jeg skriver det riktig...), er det en prøvelse å lage nye innlegg og jeg bruker mye energi på å se og rette på skrivefeil. Mannen er min vandrende ordbok :)

Jeg setter selv pris på bildene og kreativiteten i en blogg. Jeg liker også at tekstene blir levende ved bruk at smilefjes, (...) , fiiint, dialekter, små og store bokstaver, farger...
Jeg foretrekker også lette tekster og ikke store avhandlinger på bloggende. Men det er jo min mening...

Stå på alle, med eller uten skrivefeil og smilefjes :)

Ann Kristin sa...

Hei.

Vil bare si at jeg skriver også litt feil av og til. Å skrive feil beviser at vi er mennesker. Og mennesker gjør feil.
Blogg videre folkens, ikke la negative kommentarer ødelegge.

Klem :D

Anonym sa...

Hurra for de som er perfekte - tror de selv iallefall!!!!

Ann-Ch.

aase sa...

Ble litt sjokkert her jeg nå. Hvor mange kverulanter finnes i dette landet. Dette var da ikke noe å ta opp, tenk å sende et slikt tema til en så flott blogg! Folk har jammen for lite å gjøre når de henger seg opp i slikt!!

Jeg er glad for norske interiørblogger, alle bloggere der og alt dere skriver!! Stå på alle sammen!

Linda sa...

De som irriterer seg over mine skrivefeil kan la være å lese bloggen min!
Eller de som irriterer seg over at jeg bruker mange utropstegn!!!!!!....eller at jeg bruker mange smilefjes ;O) ;O))))
Bruk heller fritiden på noe annet fornuftig!!! ;O)

Til dere andre velkommen hos meg !
Ønsker dere en strålende helg ;O)

Anonym sa...

Bare det at mange har engasjert seg i denne saken viser jo at NIB gjorde flott i å ta inn dette innlegget. Begynte å bli litt bekymret på bloggestandens vegne, vi behøver vel ikke bli helt sløve fordi om vi bryr oss mer om hvilken farve vi har på sofaen enn gjennomsnittet og liker å gå på nettbesøk for å se på andres sofaer.
Jeg ser mye skrive og gramatikk feil.er kanskje mer opptatt av det også og tenker ofte som en annen skrev: hvordan kommer det norske språket til å bli? Har 2 sterkt dyslektiske barn,som jeg oppfordrer til å skrive masse på MSN.Facebook og de har begge blogger innen forskjellige temaer. Siden de har brukt pc i skolen fra første klasse har de vennet seg til å bruke rettetasten og gjør nesten færre feil enn sine blogge kompiser. De kan også forskjell på når de skal bruke de og når de skal si dem-her kommer det kanskje litt an på hvor i landet en bor?
Den gamle "den gang da hver gang når" har de også fått prentet inn av en svært flink, svært ung lærer. Men jeg mener så absolutt at det er bedre å skrive feil enn å ikke skrive i det hele tatt!! Irriterer meg mer over at mange faktisk ikke skriver om interiør i det hele tatt. Har lest en kommentar om det til innlegget,Diskusjon 4 juni. kunne være ok å høre hva andre mener om det? En skal vel ikke være redd for å diskutere?

Sanne

Anonym sa...

SE HER

Pussig at NIB skulle ta inn dette nå!! I dagens Dagbladet Magasinet-kun nettutgaven er det en lang artikkel om dette temaet.
En smakebit som berører oss direkte:

EN ANNEN ÅRSAK TIL SÆRSKRIVINGEN kan være at vi i dag forholder oss til store mengder uredigert tekst, mener språkviteren.

- Sammenliknet med tidligere, leser vi mye mer uredigert tekst. For eksempel på internett, hvor ungdommer tilbringer mye tid. I blogger, debattforum og på chattesteder finnes det en stor tekstverden som ikke har noen kontroll med rettskrivingen, og her utsettes vi for veldig mange feil, sier Hoaas.

- For 60-70 år siden var det bare redigerte, gode eksempler når man bladde i tekstbøker.


Snakker om å være aktuelle-ikke bare innen interiør trender.

Sanne

Bergheim sa...

Det her MÅ jeg bare kommentere !!
Skal vi ikke blogge om interiør?? ikke om HVORDAN vi bloigger om interiøret. Skal vi ikke inspirere hverandre ?? I stedet for å trenere hverandre.
De fleste som blogger her, blogger om hjemmet sitt, tankene sine, livet sitt, ja til og med om familien sin. Og så sitter det noen der og henger seg opp i RETTSKRIVNING !!??
jo, jeg kan til en viss grad være enig i at "slængnorsk" ikke alltid er like lettforståelig i skriftform, men Ærlig talt!!
Hvis blogging skal ligge på prestisjenivå, så er det lite atraktivt for meg i allefall.
Dette innlegget ble jeg utrolig provosert av å lese.
jeg har sikkert en rettetast et sted, men for anledningen nekter jeg å bruke den.
GOD HELG !

MariMaja sa...

Jeg er enig med M, Nanni, Linda, Frk T og alle dere andre med samme mening ang skriveleifer....
BLOGG SOM DU VIL
Maja

Tove sa...

Måtte berre innom med ein aldri så liten kommentar her. Eg er lærar og oppteken av rettskriving, la det vere sagt. Men når eg les bloggar med mange skrivefeil, så kjenner eg nesten eit lite snev av glede! Jada, kan hende det kanskje kan forhindre lesegleda for enkelte og at det kan sjå uryddig ut. Men utruleg mange blant oss har skrivevanskar! Tenk kor mykje det betyr for dei å faktisk ha mot nok til å skrive i full offentlegheit på ein blogg!!!! Eg prisar skrivegleda deira, for det er det det faktisk handlar om, å glede seg over å formidle eigne tankar og kjensler - utan å la seg hindre av skrivefeil og andre språklege manglar! Takk og pris for mangfald!

Eg sit kanskje litt i glashus her, for eg skriv på eit målføre som mange finn vanskeleg å lese! Det er sjølvsagt heilt uaktuelt for meg å skrive på bokmål, og eg reknar med at dei som ikkje likar å lese språket mitt hoppar ganske fort vidare til ein annan blogg!

Avslutningsvis vil eg seie at eg set pris på folk som bryr seg om språket sitt, og som verkeleg legg seg i selen for at alt skal verte så rett som råd. Samtidig set eg STOR pris på dei som trassar skrivevanskar og gir oss fantastiske leseropplevingar!

lavendel mio sa...

Er enig med Linda, Olstad, Living White og de andre med samme mening.
Vi med skrivefeil er mennesker også!!!
Vi bor i et fritt land, så du som ikke tåler å lese skrivefeil bør finne på noe annet å gjøre enn å finne feil hos bloggerne...fy å fy!!
Ønsker dere en nydelig uke!

@__EY__ sa...

Hei.

Forundrer meg at NIB
"har lagt ut denne diskusjonen".
( Ikke bra.)

Skriver feil selv jeg : )
Men om jeg ikke tar helt feil
så kan jeg ikke drive å rette
hele tiden,for så å trykke på
"publiser innlegg", for da
kommer det som et nytt innlegg.

Jatte sa...

Jeg vil bare si at jeg syns dette er ett litt "styggt" tema og ta opp, mest fordi man vet ikke hva som er grunnen til at mennekser skriver feil osv ..
Jeg selv vet jeg har en del skrivefeil i mine innlegg, det jeg dog sliter mest med er ordeling osv..

Jeg syns ikke dette er ett tema som i det hele tatt burdet være ett tema i 2009!
Alle er forskjellige og sliter med forskjellige ting..

Skriv på den måten du vill, og ikke vær redd for og vise hvem man er bare fordi det er noen skriveleifer her og der :)

Anonym sa...

Hei!

Jeg er en av de som er svært opptatt av rettskriving - i aviser, bøker osv; skrevet av folk som er profesjonelle(?) skribenter.

Derimot syntes jeg at det å henge seg opp i skrivefeil, bruk av tegn og smileys og dialekt/nynorsk i blogger blir bare tull!
Jeg blogger ikke selv, men til alle dere som gjør det: skriv av hjertens lyst og ikke bry dere om denne type smålighet - som dere ser av diskusjonen over er det særdeles få av leserne som er enige i kritikken :-)