Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

tirsdag 6. mai 2008

Ukens diskusjonstema: bilder på blogg

Som forholdvis ferske bloggere, ser vi at folk laster opp og bruker bildene sine på forskjellige måter: de bruker forskjellige programmer og metoder får å få forskjellige størrelser eller for å komprimere bildene slik at de laster fort og ikke tar så mye plass.

Noen retusjerer bildene, noen legger på copyrightmerker, og noen gjør ikke en verdens ting før bilder av greengatekopper, nymalte soverom eller loppekjøp finner sin vei ut på nettet.

Hva gjør du, og hvorfor? Har du noen gode tips?

Topic of the week: Give your comment on how to manage pictures on your blog.

21 kommentarer:

krinkelkroken sa...

Jeg gjør ingenting med bildene, er bare glad jeg klarer å få dem ut, ønsker gjerne tips på redigering og diverse;)

Bente sa...

hei=)

Er vel egentlig inne på feil plass,men jeg kan gjerne tenke meg å være med på denne siden:)

men "flink" som jeg er,skjønner jeg ikke helt hvordan jeg gjør det:0)

Ha en skjønn dag:)

klem fra bente=)

Solveig sa...

Siden jeg neppe kan tråkke noen på tærne ved å være med å gi mine erfaringer, tar jeg sjangsen på å være med i denne diskusjonen. (hehe)

Jeg bruke ACDSee (bildeprogram) som jeg syns er veldig lettvint, til å klippe bildene slik jeg vil ha dem. I tillegg er det veldig lett å gjøre bildene mindre (resize) slik at de lastes opp litt fortere. Jeg er rastløs, hehe.

Det er også noen sånne "standard-knapper" jeg trykker på for å få "bedre farger/lys/etc". Jeg aner ingen ting om foto, så jeg stoler blindt på programmet der.

Noen ganger bruker jeg Photoshop, det er mye kraftigere, og de som er flinke kan gjøre underverker med det. Der er ikke jeg, for å si det slik.

Det hender jeg tar bort ting da, og da er "clone stamp" mitt beste våpen: ansikter eller personlige ting jeg ikke vil skal ligge ute på nett. Eller kanskje jeg legger på litt blur. Hvis jeg har retusjert bilde i PS lagrer jeg alltid bilde i PNG-format, istedet for jpeg. Det skal visstnok være bedre for web, sier lilleflittig.

Jeg har endelig lært meg hvordan en får STORE bilder opp på bloggen:

Jeg bruker Picasa. Først må en lage en profil og slikt. Den finner nesten alle bildene du har på maskinen, og så kan du velge å laste opp de bildene du skal ha inn på bloggen via: Webalbum. (ikke blog this, da får du bare standardformat.) Velg "vis på internett" - på denne siden velger du å tykke på "link to this photo" og trykker på select size til stor (800). Kopier teksten i boksen som heter "HTML to embed in website",

Gå inn på innlegget du skal poste i bloggen din. Last opp som vanlig, men istedet for å hente bilder fra datan legger du bare inn det kopierte i "eller legg til et bilde fra internett", til høyre. Vips: stort bilde!!

Kamera jeg bruker er sånn nybegynner-speilrefleks: Canon EOS 400, helt topp til meg som er helt fersk.

Anonym sa...

Tips:
Picasa har dessuten en knapp som heter "prøv lykken", når du er i redigeringsvindu (ctrl+3 når du ser på et bilde), det er ganske fint for å bedre farger. Men ser at noen "overbruker" type blur-knapper når man legger ut bilder - istedetfor å fokusere når man tar selve bildet :)

Anonym sa...

Takker storeflittig for tips:)
Jeg gjør litt lite foreløpig med mine bilder, men bruker PS og ACDSee til andre ting jeg vil ha redigert. Kunne nok gjort langt mer med bildene, men foreløpig er jeg inne i en prøveperiode med Typepad, så jeg må rett og slett bruke tid til å gjøre meg kjent med andre funksjoner også.

Tar gjerne imot flere tips!

Hilsen fra
Karianne

Emmeline sa...

Kjekt å lese tipsene, og jeg ser at det er mye som er verdt å prøve. Jeg gjør ingenting. Knipser tusen bilder og bruker to tre av de beste, hehehe...

Magdalena sa...

selv tar eg ofte og beskjærer mange bildene før de legges ut. Men lurer FÆLT på hvordan man får navn inn på bildet, eks bloggens navn????? grei når det er bilder man fotograferer selv...
glad for svar!_ :)
Magny

Tone Yvonne sa...

Her var det mye å ta med seg videre!! Jeg bruker i hovedsak Photoshop (Elements 4) - litt etter lær-deg-selv metoden. Jeg legger veldig ofte navn på mine bilder.......

Det gjøres i ps: Velg bildet du vil ha navn på, gå til edit- velg standard edit. Vel inne, går du i margen på venstre side , der ligger det en T (Horizotal Type Tool) Trykk på denne og og marker på bildet ved å dra markøren utover.

Så er det bare å velge skrift og størrelse øvert på verktøylinjen og skrive som normalt..... Vil du øke størrelsen på skriften marker som i Word og skriv ønsket størrelse. Fargeknappen ligger også her, høyreklikk og du får ett utvalg....

Nederst i venstre marg ligger en knapp som angir bytte for- og bakgrunnsfarve. Det øverste av kvadratene viser tekst fargen.....

Det er sikkert plassert litt forkjellig i de ulike utgavene, men knappene er de samme.

To ting til:

1 - hvis alt blir bare rot - trykk på T- knappen en gang til og det hele blir borte....

2- hvis du blir fornøyd gå på fil og velg "save as" - må ofte gjøres to ganger. Lagre bildet i den mappen du vil ha det og husk å lagre i JPG....


Lykke til :o)

Heidi og Cathrine sa...

Her var mange nyttige tips. Selv gjør jeg ikke noe med bildene. Knipser bare i vei og bruker kun et fåtall. Ønsker meg i grunnen nytt kamera, for det jeg har er nok ikke bra nok... (eller kan det være meg....;o))Nå skal det sies at jeg ikke er veldig god på bruk av pc og alle de mulige funksjonene som en tross alt har. Men - en lærer etter hvert :o). Mens jeg er i gang... - ser at innlegget mitt er kommet opp på bloggrollen, men ikke på den alfabetiske oversikten. Er det noe jeg skal gjøre..?

Lena sa...

Jeg er en flittig bruker av Photoshop (har CS3, siste versjonen) - da jeg bruker programmet veldig mye til å redigere bilder og designe produkter for digital scrapping.

Når jeg tar "hjemmebilder" gjør jeg ingenting annet med det enn at jeg gjerne kjører etpar filtre på de pluss at jeg justerer størrelsen på bildene.

Skal jeg derimot for eks. legge ut blomsterbilder, makrobilder (nærbilder) - så legger jeg gjerne på et copyrightmerke pluss navnet mitt. Noen av bildene mine legger jeg ut på et verdensomspennende forum som heter DeviantArt (flere millioner brukere) og der er det lurt å legge ut bilder med stort watermark! Mange "kjeltringer" som stjeler bilder fra de som er mer kjente der inne - og det er ikke gøy!

Jeg lagrer alle mine bilder i .jpg og elementer jeg lager (knapper, bånd, rammer osv) i .png.

Rosa sa...

Jeg bruker hovedsaklig ACDsee til beskjæring og endring av størrelse. Har lagt meg på en standard der bildene er 500x333 piksler - syns det er en grei størrelse. Noen ganger bruker jeg farge-/lys-verktøyet i ACDsee. Når jeg vil gjøre mer med bildet bruker jeg Photoshop CS3 - det kjekkeste programmet _ever_. Headeren i bloggen min har jeg bl.a. laget med dette.

Det er lurt å endre størrelsen på bildene litt mtp plassbruk. Men på den andre siden - her på blogger.com har vi jo en hel GB til rådighet, og da skal det ganske mange bilder til for at det skal bli fullt. Med måten jeg minsker bildene mine på har jeg til nå kun brukt ca 2% av plassen, og da har jeg lastet opp over 350 bilder :D

(og ja - jeg har en tendens til å skifte til bokmål når jeg sitter og leser websider på bokmål :) )

Drømmen om en eplehage sa...

Jeg gjør ikke så mye med bildene, men knipser uhorvelig mange av samme objekt for å få noe jeg synes er akseptabelt. Speilreflekskamera står høyt på ønskelisten da jeg tror alt vil løse seg med ett slikt. He,he. Og så ønsker jeg meg ekspertise i fotoshop, men det er vel noe jeg må gjøre noe med selv...

Reduserer størrelsen i paint og har nettop lært meg å få navn å¨bildet.*stolt*
Ser Magny lurer på det og slik gjør jeg det:
*Åpner ønsket bilde i paint.
*Klikk på "tekst", Den store A'en. Da kommer det opp to firkanter med en søyle, firkant og runding i.
*Velg den nederste som er transparang.
*Klikk så på "merk" Den stiplede fikanten øverst, da kan du merke av på bilder hvor teksten skal stå og så er det bare å skrive inn.
*For å endre font(teksttype)eller skriftstørrelse går du på "vis" og velger "tekstverktøylinje"

Håper det var til litt hjelp.
Det JEG lurer på er hvordan dere får vekk zoom muligheten på bildene. Altså gjøre slik at det ikke går an å forstørre bildene ved å klikke på de.
Takker for tips, for jeg har forsket på dette en stund uten å knekke koden;)

Anonym sa...

Jeg bruker "Windows Live Writer". Himlane enkelt og greit program der du kan laste inn blogg utseende ditt, skrive innlegget ditt og legge inn bilder, videoer, etc... og du kan gjøre alt offline som jeg synes er veldig praktisk.

Bildene kan du redigere kjempe enkelt med vanlige funksjoner som lys, kontrast, rotering, rammer, og annet forskjellige hokuspokus.. ;) I tillegg kan du legge på vannmerke og gjøre bildene mindre så de ikke er så tunge å laste. Du kan flytte rundt på bildene akkurat der du vil og gjøre de små eller store i utseende.

Jeg er iallfall veldig fornøyd med å bruke dette programmet. Kan anbefales! Gratis å laste ned: http://get.live.com

Anonym sa...

Må tipse om Gimp også, en gratis "Photoshop light" versjon som er veldig grei å bruke. Der kan man legge på filter, beskjære, jobbe med farger, kontraster og lære seg å bruke layers. I det hele tatt mye artig:)

Hilsen fra Karianne

Tone Yvonne sa...

Jeg lurer på hvordan man får to bilder størrelse medium (i blogspot) til å stå ved siden av hverandre.....? Mine bare forskyver seg.......

Ser at Camilla At Home får til dette :o)

Takknemmlig for all hjelp :o)

Ha en flott dag!!

Torunn sa...

Gud hjelpe meg.....har nettopp lært meg hvordan jeg stiller inn nærbildefunksjonen på mitt kamera jeg....sukk.
Skjønner jeg har mye å lære :-)

Ha en flott kveld!

Torunn

Siri sa...

Jeg bruker bildeprogrammet Graphic Converter (har Mac). Og tar som regel mange bilder av samme motiv (knips-knips-knips!).

Jeg laster bilder opp til Flickr:
http://www.flickr.com/

Også hender det at jeg bruker Flickr Toys, der er det mange spennende funksjoner (få bilde til å se ut som en frimerke, collager etc.):
http://bighugelabs.com/flickr/

lilleflittig sa...

Hvis du ikke vil at bildet skal bli større når du trykker på det (på bloggen?) er det bare å "resize" det. I Photoshop kan du klikke på Alt-Control-I for å få opp Image size-panelet, der du kan forandre størrelsen på bildet. Det er selvfølgelig mulig at jeg misforsto helt hva du mente, og forklarte deg noe du vet, men det er lov å prøve seg :p

Jeg bruker alltid Photoshop selvom det er mer vilje enn evner...Lenge har jeg brukt Save for web-funksjonen (Alt-Control-Shift-S), og lagret det som PNG-fil, fordi jeg har lest at det skal være så bra, at bildet laster mye fortere osv, men jeg tror jammen jeg skal begynne å gå tilbake til JPEG (også på Save for web, da). Jeg gjorde et lite eksperiment: Jeg lagra det samme bildet i både PNG og JPEG . I PNG ble bildet 7.81 MB stort, i JPEG bae 1.16 MB stort. Jeg har vært en idiot! Hvorfor har jeg ikke prøvd dette før? Jeg har bare stolt blindt på kilden jeg leste det på på internett.

Tipset som egentlig skulle være: "PNG-filer er flott og raskt osv", ble plutselig til "oi, jeg må visst gå tilbake til JPEG". Jeg må nok lære meg å bli mer kildekritisk :)

Anonym sa...

Jeg bruker PhotoScape til litt sånn redigering og sånt. Foreløpig er jeg ingen racer på verken fotografering eller redigering, men det blir som det blir. Gøy er det ihvertfall :)
Photoscape lastes gratis ned her:
http://www.photoscape.org/ps/main/index.php

Synnøve sa...

Hei Lilleflittig: Png er bra for grafikk på web, som i logoer etc, mens jpg fortsatt er best å bruke på bilder :)

Butterfly: Grunnen til at du ikke får opp to medium-bilder ved siden av hverandre, er muligens at bredden på der innlegget ditt står ikke er bredt nok i forhold til bredden av de to bildene, ellers kanskje det er nok at du venstrestiller dem når du laster dem opp, i stedet for midtstilte bilder :)

Emmeline sa...

Jeg må bare få kommentere at det ser ut for å være uavgjort i header konkurransen...Dermed planlegger jeg å gå inn på ALLE datamaskiner i nærmiljøet for å legge inn noen fuskestemmer for den beste headeren;) Jeg oppfordrer INGEN andre til å gjøre det samme!!!!