Denne nettsiden siden har flyttet til Norskeinteriorblogger.no

lørdag 7. mai 2011

Hagen NÅ - krukker og barnebleier

NÅ er det hagetid! Anne fra MOSEPLASSEN viser oss hvordan vi kan bruke krukker og tipser i tillegg om barnebleier til å holde på vannet i krukkene, utrolig kreativt, hihi! Solveig

Krukker har blitt mer og mer populært de senere årene. En nødvendighet for de som har balkong, men også vi med hage og blomsterbedd setter gjerne noen krukker på terrassen, ved inngangsdøra og ved hagebenken. Krukker er vakre i seg selv, og de løfter plantene opp og frem.

Jeg bruker krukker som en måte å få våren og sommeren på plass så tidlig som mulig. Allerede i mars var noen av krukkene i bruk, med stemor og utvalgte løkblomster. Utover vår, sommer og høst bytter jeg ut fortløpende slik at jeg kan dyrke det som passer til hver årtstid. Noe er planter jeg kjøper, noe sår jeg selv og noe er stauder fra hagen.

GENERELLE TIPS
1. Velg store krukker. De er det mye mindre jobb med.
2. Sett mange krukker sammen, ikke en og en utover hele hagen. Det gir et større inntrykk visuelt å samle de, det er praktisk når de skal vannes, og blomstene liker seg mange sammen.
3. Dersom du har ulike krukker nær hverandre så tenk helhet med krukkedesign og fargevalg på planter.
4. Husk å gjødsle hele sommer gjennom. Det finnes langtidsgjødsel som er verdt å vurdere.Husk å vanne nok!

Vakkert bladverk er like dekorativt som blomstring. Bildet viser ulike oxalis og pelargoniastiklinger fra mars-hageinnlegget.

HVORDAN UNNGÅ Å VANNE SEG IHJÆL:
1. Velg store krukker
2. Sett krukkene i halvskygge ikke midt i solsteika (men de blomstrer vanligvis mer i full sol dersom du er flink med vann)
3. Velg planter som passer i forhold til hvor mye du har lyst til å vanne. Noen blomster som feks pelargonia tåler godt å tørke, andre som feks hortensia er ekstra tørste og må vannes jevnt for å ikke dø. Vær oppmerksom på at planter som ikke får den rette mengden vann ikke blir frodige, de blomstrer mindre, og de kan bli syke og lettere utsatt for insektsangrep
4. Bland inn bleiefyll i jorda. Jupp, helt vanlige (ubrukte) barnebleier, det er et STOFF SOM HOLDER PÅ VANNET.

Snurrerøtter. Her må vannet gå rundt og rundt og rundt for å komme opp til bladene. Ikke bra!

HVORDAN PLANTE I KRUKKER:
1. Alle krukker må ha hull slik at vannet kan renne ut. Enten i bunnen eller på siden.
2. Bruk leka eller grus i bunnen for å bedre dreneringen. Trengs ikke på de minste pottene for feks en pelargonia. Legg et gammelt håndkle eller lignende for å skille mellom leka og jord, forhindrer at jord og leka blandes, fordel både for drenering og for å kunne skille leka fra jord senere.
3. Dersom blomsten har utviklet snurrerøtter, dvs røtter som går rundt og rundt i potten, så bør disse brytes opp slik at planten kan etablere nye og mer funksjonelle røtter. Skjær over og eventuelt riv av.
4. Bruk god jord, dvs, ikke den billigste torvjorda. Litt bedre jord har bedre struktur og røttene trives bedre og en unngår at jorda klapper sammen i løpet av sommeren.
5. Ikke fyll plantekarene helt opp med jord. Dersom du lar det bli ca en tre til fem cm forskjell fra jordoverflate til kanten av potten så unngår du at jorda renner over når du vanner.

VÅRTIPS:
Husk at vårnettene kan være kalde, tenk deg om før du planter ut. På de aller fleste steder i Norge kan man nå plante ut stemor, den tåler 5-8 minus når den er tilvent. Løkblomster tåler også minus, og enkelte sommerblomster, men felles for alle, selv stemor er at de må vennes til utelivet. Planter du kjøper nå har vokst opp i et beskyttet gartnermiljø og må trenes opp til å tåle lavere temperatur og sterk sol. Det vil si at den første uken bør tas inn eller dekkes om natten om det blir kaldere enn fem grader pluss, og at de i den samme perioden bør stå i halvskygge til bladene har utviklet beskyttelse mot solen.

Tenk gjerne gjenbruk for plantekar, Denne ovnen skal når været tillater få en plante som både klatrer opp og slynger utover, og den skal i tillegg doble som bord.

Har du lyst til å lære mer om krukker så anbefaler jeg boken "KRUKKER MED STIL" av Yvonne Dengin. Der finner du forslag til planter basert på dine forhold og ønsker, du får lære mer om stell og om å møblere med krukkene for å danne den stil du ønsker.

Håper du tar deg tid til å nyte våren, med spirer og blomster og våryre småfugler. Det er godt å få jord på fingrene og blomsterduft i nesen:)
Hagehilsen fra ANNE PÅ MOSEPLASSEN!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vakre bilder og masse nyttige tips her

mona.z sa...

Herlig lesing, 20 grader på Os og hagarbeid øverst på listen:)

Turid sa...

Takk for fine bilder og nyttige tips! Jeg ble inspirert til å plante enda mer i krukker :-)

God helg! :-)

Knøttehuset sa...

Akkurat hva jeg trengte! Håndkle mellom leva og jord, så smart.! Er krukkene på første bildet dine?

frusunde sa...

Her var det mange bra tips for en nybegynner som meg :) Bleier har vi nok av, morsomt og funksjonelt tips!

Janicke sa...

Flotte krukketips! Det med bleiekuler var genialt :)
Stod i nesten hele gårsdagen og plantet i både bed og krukker. Har mange flere igjen, så da skal jeg ta med meg tipsene videre :)

Merete sa...

Fine tips til en person som meg som er helt håpløs med uteplanter! Jeg har fått tak i en stor sinkbalje som jeg gleder meg å plante i. Men jeg er usikker om jeg må borre hull i den eller det holder å ha drenering med bleier og lekakuler som suger til seg vatn?
Takk til NIB- damene som gjør en flott jobb!

Iselin sa...

Nydelige bilder og gode tips! Ha en fortsatt fin søndag!

Magdalena sa...

veldig flott!! nydleige blomster, anne er så flink...

Seksti delt på fem sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Seksti delt på fem sa...

Herlig med litt inspirasjon etter utehelg med rydding og klargjøring for sommerens blomsterflor. Her har mange av krukkene frosset i stykker i vinter, litt kjipt, men litt gøy også, nå kan jeg skaffe nye plantekar med god samvittighet! :D